Neymarövergången -om att vårda en relation

I slutet av Barcelonas smått overkliga och otroliga comeback mot Paris Saint-Germain i Champions League i mars sprang matchhjälten mot reklamskyltarna bakom Paris-målet. Hjälten hoppade över skyltarna på sin väg mot norra delen av Camp Nou. Publiken var i extas men kunde samtidigt knappt ta in vad som precis hänt.

När han kom fram till fotograferna och all publik på kortsidan ställde han sig upp på räcket. Han vinglade till lite men lyckades ändå behålla sin balans. Nedanför honom stod fotografen Santiago Garcés och tryckte av en bildserie.

Inom loppet av 48 timmar hade bilden setts av 70 miljoner människor vilken omtalades som en av de mest uppskattade bilderna i Barcelonas historia.

– Folk säger att det är den bästa bild som någonsin tagits på Leo Messi, sa Garcés efteråt.

Men vänta lite nu, Leo Messi?

I första mötet i Paris hade rubrikerna i efterhand kommit att helt handla om att Barcelonas tid vid tronen var över. Äntligen skulle Paris få sin revansch. 4-0 hemma mot självaste Barcelona talade sitt tydliga språk.

Luis Enriques mannar ville annat. Sagolikt nog lyckades Barcelona i returen, bland annat(!), göra mål tre gånger på 7 minuter och 17 sekunder. Men Leo Messi stod inte i centrum, det gjorde Neymar. Han smekte in en frispark, ordnade och satte en straff och levererade sedan Sergi Roberto till det förlösande 6-5-målet på övertid som betydde avancemang och en makalös upphämtning som fotbollsvärlden sällan skådat.

Det var Neymars åttonde assist i Champions League och alla hade gjorts i spelet. Ingen assist via fast situation. Han hade lett hela tiden, tagit ansvar och tagit smällar. Han var överallt. Kreativ och energisk. Neymar sammanfattade sin form efter matchen med att säga att han spelade på sin högsta nivå.

SantiagoMessi

Ändå var det bilden av en jublande Leo Messi som fick sammanfatta den historiska bedriften.

Det är nästan alltid så, och det ligger kanske någonting i det. Att Leo Messi lyfts upp på en hög piedestal onåbar för alla andra spelare, oavsett hur bra och avgörande just deras insatser varit. Argumentet som konsekvent framhålls för Neymars beslut att lämna Barcelona för Paris är att det är dags att stå på egna ben. Få glänsa och axla den stjärnmantel som han redan har hemma i Brasilien även här i Europa.

Det finns naturligtvis en ekonomisk aspekt i det hela också. Något som denna övergång nästan ideligen har handlat om. Att Neymar nu blir världens dyraste spelare, både vad gäller övergång och lön. Hans far kommer även han bli ännu rikare och får närmare 366 miljoner kronor för sin agentroll i affären.
Men status mäts inte alltid med saldot på ett bankkonto med bra ränta. Skugga är ett ord som används mycket på sistone och skuggan Messi medför sig är både lång och mörk.

I denna teori talar det för att Neymar tar klivet in i centrum, in i en ledarroll. Han kan nu spela där han vill och hur han vill. Han behöver inte anpassa sig till andra på samma sätt som han blev nöd till att göra i Barcelona. Om han hade stannat kvar i Katalonien skulle det aldrig handlat om honom och heller aldrig blivit någon debatt på La Rambla kring Ballon d’Or.

På Parc des Princes skulle framgången dock vara mer beroende av honom, även om PSG också är ett namnkunnigt lag med många stjärnor. Neymars stjärna kommer dock stå o zenit och det hade han gjort oavsett vad övergångssumman hade varit. I Paris kommer spelet spelas efter hans egenskaper och han kommer omges av hans folk; vänner och landsmän.

neymar-e-daniel-alves

I detta scenario blir nyförvärvet av Dani Alves något annat än en förstärkning till högerbackspositionen. Hans roll omarbetas, i alla fall inledningsvis, till den som fick i uppgift att övertyga Neymar och visa det möjligt att han skulle få det han förtjänat och troligen också vill ha. En taktik av många klubbar de senaste åren. Värva en god vän och tidigare lagkamrat för att sedan locka en ännu större stjärna.

Men denna teori som nu presenterats är inte vattentät. Med Messi och Luis Suárez bildade Neymar den perfekta och ultimata anfallstrion, kanske till och med den bästa som någonsin skådats. När Neymar anslöt till Barcelona gjorde han det klart att det var Messi som var anledningen till att han valt Barca. Hans status var inte densamma som argentinarens men det blev ändå ett uppsving för anfallet och hela kollektivet. Framgångarna skördades på ett ofta vackert sätt och det innebar att Neymar vann. Titlarna blev fler och fler.

Så gott som allt stämde och drivkraften stavades av hela världen v-ä-n-s-k-a-p-e-n. Vänskapen mellan Messi, Suárez och Neymar blev så förankrad i media, på läktarna och i tv-sofforna att det emellanåt nästan blev lite för sockersött. De tre vise männen, MSN-trion, upprepade gång på gång uppsnurrningar av motståndarförsvaren som om trion läst ett manus och motståndarna bara var statister.

msn

Men även här fick Neymar stå tillbaka, för det viktigaste samspelet förklarades vara det mellan Messi och Suárez. När ryktena kring att Neymar var på väg att lämna försökte både Suárez och Messi att baktala honom och förklara det hela med svartsjuka och avundsjuka, som någon bakvänd psykologi. Men hela truppen var verkligen ledsen för att Neymar var på väg att lämna. Han var omtyckt i omklädningsrummet.

Tesen kring att Neymar och alla andra lagkamrater i Barcelona har anpassat sitt sätt att spela för att tjäna Messi är heller inte helt sant. Leo Messi flyttade från sin centrala striker-roll, först till höger, för att sedan sjunka djupare ner i mitten och fördela avgörande passar både till Suárez och Neymar. Någonting som blev väldigt synligt under försäsongen. Något som underminerar antagandet att Neymar inte kunde utvecklas mer tillsammans och med hjälp av Messi.

Ändå är det viktigt att komma ihåg att Neymars plats till vänster inte heller var den riktigt fria positionen och rollen. Den mer centrala rollen som han har i det brasilianska landslaget vittnar, tillsammans med det ansvar Neymar tog så fort Messi var skadad i Barcelona, om att han redan var fullfjädrad.

Emotionellt är längtan efter att få mer lätt att förstå, även om det inte alltid är så enkelt. Även i en lagsport som fotboll kan ambitionen innebära att man går sin egen väg och söker egna vägar till det allra bästa av titlar och andra succéer. Men det innebär i det här fallet att Messi fortfarande finns och att han kan vara ännu mer av en motståndare nu.

Statusen kunde dock vara inom räckhåll även i Spanien. Neymar kom tvåa i omröstningen till Ballon d’Or, vilket sannerligen borde få Suárez att känna sig förbisedd. För Barcelona kändes detta som ett delmål. Neymar är 25 år, Messi och Suárez 30. Nu är inte Neymar den ende, men framtiden skulle vara hans. Kanske hade Neymar mer bråttom än vad Barcelona insåg.

Förra säsongen förnyade Neymar sitt kontrakt med Barca och trots att han redan då pratat med PSG sa han att han var glad över att stanna och fortsätta i Katalonien. Om det var dåtidens sanning verkar han ha ändrat uppfattning nu. Han hade åtminstone börjat tvivla.

– Vi är nära vänner och jag vill att han ska stanna, men jag vet vilken situation han befinner sig i, sa Gerard Piqué för lite sedan.

Neymars sorti slår hårt mot Barcelona, något som supportrar vänder mot Neymar. Många har redan uttryckt starka åsikter, till och med hat, mot brassen som lämnade klubben som är mer än en klubb. Men frågan är om inte det hatet och misströstan borde vändas mot klubben istället. Den slutgiltiga prislappen på 2,1 miljarder kronor innebär förvisso en bra grund för att leta efter ersättare, kanske till och förstärka laget på fler positioner, men frågan är om det ändå var en bra affär för Barcelona. Det hela ses uppenbarligen av många som ett misstag att förlora Neymar. Som Piqué uttryckte det: ”det finns ingen som han på marknaden” och det ger en försvagad bild av Barcelona.

Den politiska inverkan på fotbollen är kolossal. Neymars ankomst till Barcelona kostade dåvarande presidenten, Sandro Rosell, inte bara sin post i Barcelona. Det innebar att han nu också sitter i fängelse. Redan där försvagades Barcelonas ställning eftersom Rossells vicepresident och efterträdare, Josep Maria Bartomeu snabbt kastades in i ett läge där inte många på denna jord hade velat ha allas ögon på sig.

10onsoccer7-superJumbo

Neymar har naturligtvis sina tvivlare och motståndare, men sannolikt kommer hans flytt betyda att Barcelona blir avsevärt försvagat. Att sälja honom var helt enkelt inte planen. Barcelona kommer att fortsätta, och vem vet, de kanske till och med går stärkta ur det här. Men bara vetskapen kring hur bra egentligen Neymar strör salt i såren. Messi vet hur bra han är. Argentinaren ville förra året ha försäkran om att klubben fortsatte sin satsning och utveckling i takt med alla andra storlags rustande runt om i Europa. Därför fick både Neymar och Suárez nya kontrakt i hopp om att Messi inte skulle börja vackla om sin framtid i klubben. Messis förhoppning var att hans och klubbens ambition om att hålla den bästa framåtriktningen i klubbens historia var samma. Messis nya kontrakt håller honom kvar i Barcelona tills han är 34 och Neymars kontrakt hade inneburit att han stannat tills han fyllt 29. Många fruktade dock det som en säsong senare blev sanning.

Efter PSG-segern frågade journalister i Camp Nous katakomber Neymar om Barcelonas framtid. Oroa er inte. Jag är säker på att Messi kommer att stanna, sa Neymar utan att nämna något om sig själv.
Det som nu är faktum var inte Barcelonas mening. Detta var inte tänkt att hända och definitivt inte så här. Neymars klausul på 2,1 miljarder kronor var avsedd som ett avskräckande gentemot hela världens nyrika klubbar, men det kom istället att sporra Paris Saint Germain.

Under affärens gång blev skadan och det öppna såret i Barcelona större för var dag som gick. Desperationen spred sig och Andrés Iniesta sa att det bara fanns en utväg, att Neymar uttalar sig. Det gjorde aldrig brassen. Hela sommaren var han i händelsernas centrum, för en gångs skull var fokus helt och hållet på honom, men han bemötte den med tystnaden. Med det växte bitterheten, en växande känsla av att han gott kunde lämna illa kvickt och aldrig känna sig välkommen tillbaka.

Supportrarna som yttrade sitt stora missnöjde kände sig säkerligen förråda, förda bakom ljuset. Andra undrar säkerligen var detta började och vem som bär ansvaret. Hur kunde det bli så här?

Bartomeu

Den 19 juli sa Bartomeu: – Vi är inte osäkra på Neymar.

I början av sommaren hade ett sådant uttalande setts som ett bevis på att Barca var säkra på sin sak och hela sitt arbete. Men att detta uttalande kom så pass sen in i sommarens transferfönster andades snarare desperation än någonting annat. Hotet var verkligt. När detta misstag var gjort försökte tränare Ernesto Valverde istället, likt Messi och Suárez, gjuta olja på vågorna och avskräcka PSG.

– Neymar är ”nödvändig”, men huruvida PSG och Ligue 1 är rätt steg för honom är ett annat problem. Är det stjärnglans och status som han söker, kommer han verkligen nöja sig där, försökte Valverde fråga sig själv och alla som följde affärens utveckling.

– Han kunde gå till vilken klubb som helst i hela världen. Jag är osäker på vad det är han vill åt. Jag kan förstå om han vill lämna för att bli en ledare, men för ett projekt likt PSG: s? Med all respekt så satsar han allt på en rätt dålig hand med kort, sa Gerard Piqué.

sequeda

Piqué som på eget bevåg försökt få Neymar att stanna. Bara ett par dagar tidigare hade han publicerat en bild på sig själv och Neymar med två ord. ”Se queda”, han stannar.

Alla spekulerande journalister och fotbollsfrälsta började vackla. Skulle det här betyda att sommarens största silly-saga skulle sluta i att ingenting egentligen hänt? Men ytterligare bara några dagar senare är det nu ett faktum. Neymar lämnar FC Barcelona för Paris Saint Germain. Det är verkligheten.

Piqué erkände att hans ordstäv tillsammans med bilden tillsammans med Neymar bara var vad han hoppades på, inte vad han visste…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: