Livet efter Totti

Monchi och Di Francesco axlar ansvaret i en ny Roma-era.

125800_heroa
AS Roma går in i en ny era efter nyligen pensionerade klubblegenden och hela Italiens ikon Francesco Totti. Efter en 25-årig karriär i AS Roma där han trotsade modern fotboll och istället blev urtypen för lojalitet i ordets rätta bemärkelse.

Den förra anfallaren förväntas fortsatt spela en viktig roll i klubben, men nu som en del av klubbledningen, där han kommer att övervaka sin klubbs framsteg tillsammans med nye sportchefen Ramón Rodríguez Verdejo, allmänt känd som ”Monchi”, och den nytillsatte tränaren Eusebio Di Francesco. Tottis lagkamrat när Roma senast vann Scudetton, 2001.

Tillsammans kommer Monchi och Di Francesco ta den största delen av strålkastarljuset, i efter-Totti-tiden. Men anledningen stavas inte enbart Francesco Totti. Nej, att jaga och få ett stopp på antagonisterna Juventus från Turin och återerövra självförtroendet i Champions League är hela klubbens motto nu. Därför är nyckelpersonerna nu den nya duon som ska leda spelargruppen till nya framgångar.

Båda två spelade en viktig roll i deras tidigare klubbar, Sevilla och Sassuolo. Monchi som så när hade en Totti-status i den spanska klubben tillbringade alla sin aktiva karriär och sitt arbete som ledare i Andalusien innan han kritade på för Roma. Di Francesco visade på sitt håll upp sina kvaliteter som tränare i Sassuolo där han tog upp klubben från Serie B och tog klubben ut i Europa League-spel på bara tre år.

Men samtidigt som de nu strävar mot samma mål, har de en helt annan uppgift på sina axlar, helt olikt tidigare uppdrag i Sevilla och Sassuolo.

Men medan de delar det gemensamma målet, har båda en annan uppgift på sina händer, helt olikt de som de möttes i Sevilla och Sassuolo.

Roma har en talangfull trupp, om än skör och allt annat än bred, som inte slutat sämre än trea på de sista fyra säsongerna. Tre andraplatser och en tredjeplats har det blivit.

Monchi

När Monchi 2002 blev utsedd till sportchef i Sevilla behövde klubben både en plan för vilken riktning klubben skulle gå i och pengar att köpa spelare för.

Monchis arbete med Sevilla kan inte beskrivas på ett annat sätt än otroligt. Han utsågs precis efter att Sevilla tagit sig tillbaka från spel i andra divisionen. Utvecklingen blev enorm. Hans kunskaper om fotbollsvärlden hjälpte honom att forma Sevilla till en superklubb i Europa. Vid sidan av klubbens policy att ha en storskalig scoutingverksamhet hjälpte han också ungdomsspelare från de egna leden att ta nästa steg, ut på planen tillsammans med a-laget.

Monchis skarpa sinne för bra affärer har också skapat en optimism och framåtanda hos Romanisti. Namn som Seydou Keita, Christian Poulsen, Carlos Bacca, Sergio Ramos, Alberto Moreno, Renato, Jesús Navas är bara en bråkdel av de spelare som Monchi förädlat och sålt vidare för stora pengar.
Monchi-titulos-trofeos-equipo-mundo_1101200504_64204706_667x375

Innan Monchi tillsattes hade Sevilla bara blygsamma fyra stycken titlar under sina 110 åriga historia. Under hans 17 år långa sejour i klubben vann de inte mindre än 11 stycken pokaler. Fem av dessa UEFA-cupen och sedermera Europa League. 16 säsonger av 17 slutade Sevilla dessutom på övre halvan av tabellen.

Ingen annan sportchef har levt med en sådan hype som Monchi och när han slutligen lämnade Sevilla för det nya äventyret i Rom betraktades och tackades han som en klubbikon och hjälte.

AS Roma's new head coach Eusebio Di Francesco

Monchis arbete tillsammans med tränare Eusebio Di Francesco kommer att vara under lupp. Allt som sker kommer att granskas inte bara av den nitiska Romapressen och supporterföljet, utan av en hel fotbollsvärld som nyfiket sneglar mot det nya projektet.

Sassuolo+Calcio+v+SS+Lazio+Serie+EJb54FhEm3Ml

Di Francesco, som tidigare utöver Sassuolo varit hos Pescara och Lecce, hade den legendariska bohemen Zdeněk Zeman som läromästare och mentor. Äpplet faller inte långt ifrån trädet, inte heller i det här fallet. Di Francesco har skördat sina framgångar som tränare med en grunduppställning likt Zemans. 4-3-3.

När Eusebio Di Francesco tog över Sassuolo 2012-2013 tog han över den grönsvartaklubben med storm. Lagets resultat i Serie B fick många att höja på ögonbrynen. Hans entusiasm syns ofta på sidlinjen där han ideligen manar på sitt lag.

I sista omgången säkrade Sassuolo avancemanget till Serie A med ett sent segermål. Di Francesco bjöd in supportrar, personal och spelare till stor fest. Eusebio uppvaktades runt om i Italien men lojalt stannade han kvar i Sassuolo.

Men början på hans och Sassuolos tid i Serie A var svår. Omställningen från Serie B till Serie A var stor och laget slogs för sin överlevnad långt ner i tabellen. Efter halva första Serie A-säsongen blev Eusebio Di Francesco sparkade, för att en kort tid senare återanställas då klubben misslyckats hitta en bättre ersättare. Tur var väl det, för sedan dess har laget och Di Francescos framgångar avlöst varandra. En sjätteplats under säsongen 2015-2016, före traditionella jättar som AC Milan och Lazio, vilket ledde till kvalificering till Europa League-spel. Likt Monchi är Di Francesco angelägen om att utveckla det han har, med Matteo Politano, Simone Zaza och Domenico Berardi som tydliga exempel.

di-francesco-totti-sassuolo-roma

Den tidigare Roma-mittfältaren och scudettovinnaren går tillsammans med Monchi en ny tid tillmötes. En ny era som förväntas bli framgångsrik utifrån de tidigare erfarenheterna. Deras egna och Romas.

Men utan en av världens främsta klubbikoner, Francesco Totti, ska de försöka fascinera och trollbinda alla Romanisti genom att fortsatt signa spännande och pragmatiska spelare och spela en attraktiv och befriande fotboll.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: