Var bor du? I Football

Har du hittat hit lever du förmodligen för fotboll. Flera timmar i veckan, både under arbetstid och på fritiden ägnas förmodligen åt fotbollskonsumtion på ett eller annat sätt. Men hur många som du känner kan säga att de bor i fotboll? Följ med till adressen fotboll. Football.

football

I den norra förorten Yeadon en mil utanför Leeds centrala delar finns en fotboll där ungefär 150 personer bor. Gatunamnets historia letar sig tillbaka minst 100 år i historieböckerna. Många platser, gator och byggnader runt om i världen är uppkallade efter stora personligheter inom fotbollen, men frågan är om inte det här är den enda plats på jorden som är uppkallad efter den största religionen på jorden?

football1

Football är en ganska mörk och klassiskt smal engelsk gata med tätt mellan tegelhusen. Området är främst känt för att vara området för Leeds Bradford internationella flygplats. Fråga en initierad fotbollssupporter om fotboll och Yeadon och du får på din höjd höra talas om närliggande Guiseley snarare än om Yeadon. Förorten vore en svart hål på fotbollskartan om det inte vore för den speciella gatan.

Men det finns ett par kopplingar mellan Yeadon och proffsfotbollen, om än lite långsökta. Den tidigare managern för Bradford City, skotska Motherwell och Glaskow Rangers, Stuar McCall, tycks ha bott här som ung efter att hans far Andy McCall tackat för sig som fotbollsspelare, spelandes för Leeds United och Halifax Town.
Brian Close som efter amatörspel i Leeds United och proffsspel i Arsenal ska också han ha bott på Football efter att ha lämnat Arsenal för spel i Bradford City.
Det där var de mest långsökta kopplingarna. Den starkare kopplingen letar sig också till Bradford City. John Hall som ytter representerade Bradford City 430 gånger mellan 1961 och 1974 bodde sin största del av livet i Yeadon.
Men som sagt, mer eller mindre långsökta kopplingar mellan Football och Leedsförorten Yeadon.

Det är inte ens säkert att du tänker på gatan om du någon gång skulle hamna i Yeadon. Trots att gatan ligger i närheten av Windmill Lane och nära områdets shoppingkomplex. Du måste snarare aktivt leta efter gatan för att hitta den. Hur hittas den då? Jo, det är gatan med den massiva svartvita Adidas Telstar-bollen målad på en av husens gaveländar.

Men inte är det väl muralmålningen som gett gatan sitt namn? Nej, inte alls. John Paynter som bor på gatan förklarar:
– Det finns en enkel förklaring. För länge sedan, åtminstone hundra år sedan, fanns det en fotbollsplan vid vägs ände och folk brukade gå den namnlösa gatan på väg mot gräsmattas stundande bataljer. Gatan blev bara kände som fotboll och så småningom blev det ett vedertaget och officiellt namn. Det är så det brukar bli här i Yeadon. Du tar saker för givet och glömmer bort det. Bortsett från när jag kör upp för gatan och jag tittar upp mot gatuskylten och roas över att bo här, berättar John Paynter.

p_lancbomber1

I 85 år har området främst varit känt för flygplatsen. På 1930- och 40-talet byggdes här bombplanet Lancaster Bombers i andra världskrigets dagar. Men närmare i tiden var det här ifrån det framgångsrika Leeds United flög till Monaco, Milano eller Moskva innan de återvände hem med ett leende på deras läppar.

Fotboll, gatan, byggdes för de arbetare som var involverade i den industriella expansionen som området genomgick i slutet av 1800-talet. Nästan hundra år senare, 1978, föreslogs att gatan skulle byta namn till Northfield Terrace, men tack och lov avvisades förslaget av invånarna. Nuvarande husägare längs med gatan är stolta över att bo på en så pass ovanlig gatuadress.

footballfootball

– Fotbollen på husväggen målas varje år av en målare, berättar John Paynter och fortsätter: och det finns många fotbollsentusiaster här. Min närmsta granne Rachel brukade jobba för Guiseley AFC och man kunde se lagets blåvitrandiga matchställ torka på hennes tvättlina. Hon håller stenhårt på Leeds United. Mitt emot finns det två Burnley-fans och i ett annat bor en pappa som håller på Leeds och sonen följer Manchester United. Själv håller jag och min fru Jacqueline på Liverpool.

Även Johns fru Jacqueline Paynter är nöjd med gatunamnet och tycker om grannarnas lek med gatunamnet.
– Många har gett sitt hus namn efter en fotbollsreferens. Som till exempel familjen i hus nummer 10 som valt att kalla det ”1-0” istället. Ett annat hus kallas offside. När vi var och tittade på huset blev John förälskad och ville bo på Football. Inte för att det var en avgörande faktor, men vi tyckte om huset och det blev en tvist på resten, berättar Jacqueline Paynter.

7-0

Om du någon gång skulle vilja flytta till gatan tror John Paynter att du säkerligen får lägga till en summa för det unika gatunamnet. Enligt den engelska värderingssajten RightMove såldes förra sommaren ett hus för 1,7 miljoner kronor.

– Vi blir påminda om var vi bor varje gång glassbilen åker längs med gatan och spelar signaturmelodin till fotbollstvprogrammet ”Match of the Day”. Vi hade bara bott här en vecka när glassbilen kom och spelade melodin och det fick mig att fullkomligen asgarva, berättar Jacqueline Paynter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: