Från drognäste till ”mer än en klubb”

Trettio minuter sydöst om Glasgow ligger staden Hamilton. En stad där större delen av invånarna missbrukar kokain. Den sargade staden ligger i toppen av en mindre smickrande lista. Enligt FN: s Drug report från 2014 har Skottland den högsta andelen missbrukare av kokain, per capita, i världen. Och Hamilton är bland de mest utsatta städerna i Skottland.

Men något håller på att hända i Hamilton. För vem behöver VIP-lounger och fina bås på fotbollsarenan när behovet av samlingslokaler för anonyma missbrukare och alkoholister är större?

colin-mcgowan

Som en offentlig ursäkt, ett sätt att rätta till allt han ställt till med under sina år som missbrukare, ville Colin McGowan göra en insats. Som VD för Hamilton Academical, Accies, har han tagit vara på det goda och det lokala i Hamilton för att hjälpa andra ur sitt missbruk.

– Något mycket speciellt kommer att hända här, saker som kan liknas vid mirakel, säger McGowan när han går igenom arenan.

En av läktarna sponsras av Spice of Life, en lokal indisk restaurang, en annan pryds med en gigantisk grön skylt med texten ”Anonyma missbrukare”.

– Glädjen vi upplevt här på New Douglas Park är annorlunda och unik. Det är tyst ett tag, men, säger McGowan och fortsätter: som man säger, goda saker händer goda människor.

Hamilton Academical är en fotbollsklubb som grundades av en skola 1874. En klubb som haft blygsamma framgångar under sina 140 år. I början av 2000-talet var klubben till och med nära att bli ett minne blott. Lönerna var obetalda och när spelarna började strejka förflyttades klubben ner till den skotska tredjeligan.

Men mycket har hänt sedan dess. Efter att osannolikt nog nått den högsta ligan i Skottland, skotska Premier League, ledde man till och med serien för en stund efter en mycket överraskande 1-0-seger över självaste Celtic. Celtic som tillsammans med rivalerna Rangers dominerat skotsk fotboll över tre årtionden. Medan Celtic och Rangers kan ha publiksiffror runt 50 000 på sina matcher, snudd på hela Hamiltons befolkning, har Accies minst antal besökare på sina matcher. Inte mer än 1 000 personer ser Hamiltons hemmamatcher.

För ungefär tio år sedan köpte en grupp lokala affärsmän upp klubben för ynka 1 pund. Ungefär 10 svenska kronor. Gruppen lovade att bygga ett lag av unga spelare som hade nära kopplingar till Hamiltons samhälle. McGowan lovade att använda sig att använda ordförandeklubban till att förändra vad han såg som det absolut största problemet i Hamilton, och mer allmänt i hela Skottland.

Till de som nyfiket undrade över det smått orealistiska och ambitiösa planerna sa Colin McGowan att han aldrig glömt vad han själv varit med om.

– Jag är en delägare i fotbollsklubben, men jag är också både alkoholist och narkoman. Jag har återhämtat mig och varit drogfri under 31 år. Men jag kommer aldrig att kunna glömma smärtan och lidandet jag orsakat andra. Det här är mitt sätt att betala tillbaka till samhället.
accies-homeground
Sedan dess har skeptikerna blivit betydligt färre när de sett vad som hänt med klubben och den lilla staden. På New Douglas Park hålls regelbundna möten för tillfrisknande drogberoende, mat serveras till hemlösa och hundratals matchbiljetter ges bort till anhöriga.

Vid ena sidan av arenan har en låtsas-strand bygds upp för att barnen till de tillfrisknande missbrukarna ska kunna ha någonstans att leka och må bra på.

– Vissa säger skämtsamt att det har hamnat en fotbollsarena bredvid mitt kontor, säger Colin McGowan och ler. Jag försöker dra mitt strå till stacken. Jag fick veta att vissa av barnen här i Hamilton aldrig upplevt sand, så jag såg till att stranden kom hit till inlandet. Så här, en alkoholist eller narkoman är inte på något sätt mindre människa än du eller jag. Du vet hur vi talar om innerlig sorg för personen med cancer; alkoholism och drogberoende är en sjukdom, det är en cancer. Vi måste alla göra vad vi kan för våra medmänniskor. Hundratals missbrukare har passerat genom klubben. Inte varje människa med framgång. Några har hamnat i gamla vanor och återfall, vissa har dött och andra tagit sina liv. Det kommer alltid att finnas offer, men det är också det som gör det värt att kämpa för. Att fler och fler ska klara av att komma ifrån sitt gamla destruktiva liv.

I närheten av Hamilton Academicals träningar gnuggar U-20-laget sina förberedelser. Att båda trupperna en stund ledde sina respektive tabeller var något oerhört befriande för klubbens ledning.

– Det var lite av en bisarr känsla, att vara ”top of the League”. Vi har en bra ung trupp. De spelar inte för mycket pengar, de spelar för möjligheten, förklarar klubbens ordförande, Les Gray.

Gray har inte avslöjat lagets budget eller spelarnas löner, men det kan antas med viss säkerhet att Hamilton inte är någon vidare rik klubb. Utan några större inkommande pengar har klubben betrott sig med unga spelare. Åtta av spelarna som var med och slog Celtic den 5 oktober kom från akademin. Dessutom har två tidigare Hamilton-spelare, James McCarthy och James McArthur, gått vidare till att bli landslagsmän och spela i Premier League för Everton respektive Crystal Palace.

ziggy-gordon

Lagets nuvarande kapten, Ziggy Gordon är blott 21 år gammal men har redan spelat nästan 90 A-lagsmatcher.

Trots Hamiltons framgångssaga är det fortfarande en jätteutmaning de ständigt ställs inför. Särskilt med två av de mest etablerade klubbarna i världen 30 minuter bort.

– Verkligheten är den att fler bussar lämnar varje vecka Hamilton för att gå på Celtic eller Rangers än vad folk kommer hit till oss och tittar på matcherna, säger Gray och fortsätter: Vi är bara 30 minuter från storstaden och de stora lagens arenor. Det är vad vi, också, slåss emot.

Lagets spelande tränare heter Alex Neil och kom till klubben för tio år sedan. Då var Hamilton i botten av andra ligan.

– Jag frågade mig själv, vad fan gör jag här? Jag tänkte, jag kommer hit, spelar en säsong, gör det bra och kan gå vidare till något större och bättre. Men jag blev kär i platsen och har blivit kvar i tio år.

33-åringen tycker den största utmaningen är att hela tiden behöva välja om hans erfarenhet kan vara mer nyttig än de yngre killanas entusiasm.

– Laget har gjort det väl så jag har inte behövt att spela mig själv. Men det är en svår balansgång. Du väljer själv och väljer jag mig tar jag bort någon annan. Ibland kan det vara en aning svårt.

Ingen, inte minst Neil, talar om att vinna mästerskapet ännu, även om klubben redan har slagit lag som slutade topp tre förra säsongen.

– Att vinna ligan är otänkbart, verkligen otänkbart. Vi är den minsta klubben i ligan. Men om laget fungerar som en enhet kan vi åtminstone övervinna lagen som är fullspäckade av superstjärnor.

Det har gått 30 år sedan en annan klubb än Celtic eller Rangers vann titeln i högsta ligan. Det sista laget var Aberdeen, då tränat av Alex Ferguson, som gick vidare till berömmelse som tränare för Manchester United. Men Colin McGowan har varken några tankar eller förhoppningar på att det ska ske igen, inom en snar framtid.

– Om någon sa att vi skulle garantera dig en vinst av Skotska Premier League, bara du ger upp ditt sociala arbete, skulle jag säga att jag hellre åker ur en division. Vi skulle vara förrädare mot samhället om vi började tumma på saker och ting. Ibland måste man kapitulera för att vinna.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: