Roman Pavlyuchenko

ROMAN_PAVLYUCHENKO_PIC_1
För en anfallare som samlat ihop över 50 landskamper med ett respektabelt målsnitt är Roman Pavlyuchenko en av de målgörare vars karriär går mot sitt slut i något som kan liknas vid ett sorgligt kaos, allt detta i en rätt hög takt dessutom. Kaoset utspelas nu i Kuban Krasnodar där den långe ryssens målfirande dagar ser ut att förstöras av en klubb i finansiell kris, mycket på grund av den ansvarslösa ledningen som blivit ett kännetecken för klubben i Ryssland.
Romans flytt till Krasnodar under sommaren 2015 fick dock klubbens följeslagare att känna en svagare bris av frångång svepa genom deras hårsvall då även den gamle landslagskollegan Andrey Arshavin anslöt. Men brisen fortsatte vidare mot andra lag och följeslagare. För Pavlyuchenko har flytten mest inneburit tid på bänken, något som Roman nu kanske vant sig vid mer än oss följeslagare som mer minns hans EM-sommar 2008…
För ska man åtminstone försöka att se på hans karriär på ett krasst sätt så har ändå Pavlyuchenkos karriär varit på nedåtgående under en längre tid. De senaste fem säsongerna har han inte startat mer än tio ligamatcher och gjort endast 20 mål i såväl liga- och cupspel.
När England kom till Luzhniki-stadion i Moskva 2007, i desperat behov av tre poäng för att kvalificera sig för EM 2008, var det Pavlyuchenkos känsla för mål som fångade ögat hos engelsmännen. Från avbytarbänken kom Roman Pavlyuchenko in och avgjorde matchen med två mål. Englands förlust åsidosattes fort av en rad Premier League-klubbar som ville lägga vantarna på den heta anfallaren. Tottenham Hotspurs drog till synes det längsta strået och köpte anfallaren under EM-sommaren 2008 från Spartak Moskva för 17,4 miljoner euro.
roman_pavlyuchenko405
Ryssens målfabrikation avtog efter flytten och det blev en trög start för Roman i Tottenham. Han kom aldrig riktigt till sin fulla potential i norra London och kunde aldrig hålla en plats i startelvan. Med endast fem mål i ligan och röster som började ifrågasätta den dyra värvningens förmåga började även Romans tålamod att rinna ut. När han blev utbytt mot Manchester City stormade ryssen ut i spelartunneln och ignorerade både bänken, matchen och manager Harry Redknapp som blev rosenrasande för bristen på respekt som Roman visade upp.
Det ska också sägas att han gjorde nio mål i ligacupen och FA-cupen och hjälpte Hotspurs att nå final i Ligacupen, men Roman Pavlyuchenko jämfördes ofta med Arshavin som samtidigt gjorde något bättre ifrån sig i, fyra mål i en och samma match mot Liverpool, rivalklubben Arsenal. Knutna nävar i var och varannan jeansficka började nu muttra om att Pavlyuchenko aldrig gett tillbaka och motiverat flytten för alla miljoner.
Det blev till slut 21 mål för Roman på 71 matcher i Tottenham, något som inte räckte för att stanna kvar i Europas bästa liga. Nej, istället blev det en flytt hem till Ryssland och Moskva igen, men nu med spel i Lokomotiv Moskva. Målsnittet försämrades och Roman gjorde inget vidare avtryck i Lokomotiv och sänkte därmed sina aktier inom den ryska fotbollen.
captura_de_pantalla_2015-08-10_a_la(s)_21.24.18__destacado
Den där brisen som flög förbi var kanske lugnet före stormen. Under den relativt korta period han varit i Krasnodar har han kämpat med skadeproblem men kanske ännu mer med utebliven lön, en situation som han kanske inte varit den mest utsatte i men ändå delat med över 200 andra anställda i klubben. Lagkamraten Sergey Tkachev gick till ryska ligan för att med hjälp av dem bryta upp kontraktet, vilket fick honom att ansluta till CSKA Moskva. Dit verkar det som även Vladislav Ignatiev och Lorenzo Melgarejo är på väg. Allt detta fick Roman att strejka och vägra träna med övriga truppen.
Och trägen kan ha vunnit, för den 13 januari, efter fem månader utan lön avslöjade han till rysk press att han äntligen fått svart på vitt att betalningarna skulle börja utfärdas på nytt. Pressen avslöjade att Krasnodar varit skyldig Roman över en halv miljon dollar, eller nästan tretusen dollar per minut speltid. Snabbt efter den nyheten var klubbens generaldirektör, Valerij Statsenko, ute i pressen och försökte göra nya utspel för att lugna fansen. Både Pavlyuchenko och Arshavins kontrakt ska Statsenko försöka förlänga i sommar då duons kontrakt går ut.
CYdrv69WQAAmoJl
Och vem vet, kanske kommer Roman stanna kvar. För nu när hans lön är på väg in igen så har han anslutit till sina lagkamrater på deras träningsläger på Cypern, där den senaste kontroversiella övergången också återfinns. Felipe Santana, som klubben köpte trots att han underlåtit att betala de redan befintliga spelarna lön.
 Den senare tiden har flugit ut till Cypern att ansluta sig till sina lagkamrater, inklusive hög profil, men kontroversiella nya undertecknandet Felipe Santana, som klubben köpte trots ha underlåtit att betala de spelare som redan finns i truppen, för sin varma väder träningsläger att avsluta sitt dödläge som hade sett honom vägrar att träna.
Men även om klubben tar hand om Roman Pavlyuchenko så börjar fansen göra som de gjorde i norra London när det begav sig för Roman där. De knyter näven i fickan och vill ha mer utav den välbetalde anfallaren. Men Statsenko menar att det är skadorna som satt stopp för målfabrikationen och att det faktiskt funnits en bra konkurrens om startplatserna. Ibrahim Balde tränade till sig en plats i startelvan och Lorenzo Melgarejo har varit explosionsartad som en falsk nio med åtta mål gjorda allaredan. Men istället för att rusa ut i spelartunneln medger nu Pavlyuchenko att fansen har rätt att kräva mer av honom och Arshavin.
Är det för sent att rädda karriären då?
Det mest självklara vore om Roman nu får ett par ordentliga veckors träning utan några återfall i de muskler han varit skadad i och att den cypriotiska solen kan ge honom tillräckligt med D vitamin för att han ska komma ihåg sommaren 2008 när han gjorde sitt stora genombrott i fotbollseuropa. Med tanke på att det kanske inte blir så mycket mer värvningar till klubben och att Melgarejo antagligen ansluter till Moskva och Spartak kommer Roman därigenom säkerligen få speltid. Att en kvartsfinal i ryska cupen stundar i februari borde också kunna bidra till att Roman vill komma tillbaka till vinnande form.
Hur mycket inflytande han kommer ha i laget, utöver den erfarenhet han ändå absorberat under karriären, är osäker. En rysk tidning spekulerade i att den pessimistiska och troligen det realistiska vägen är att han tappar sin vilja att spela. Genom att välja att gå till Krasnodar tror tidningen att det är omöjligt att finna en arbetsro i en klubb som det svajar så mycket om. Att laget ligger näst sist borde drivkraften vara att hålla undan för Mordovia en poäng bakom och Anzhi och Ufa på en respektive två poäng före. Men när laget blir av med stommen genom Melgarejo, Ignatiev och Tkachev kommer det att vara svårt att motivera en välbetald 34-åringen att vara den drivande kraften igen.
1452767150_pavlyuchenko

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: