Smset som vände säsongen

 

463375706

Förra årets upplaga av såväl Borussia Dortmund som Bundesliga vill nog de flesta på gula väggen glömma. Det som skulle fortsätta vara en självklar utmanarkandidat och underdog till Bayern Münchens prenumeration på ligatiteln såg länge ut att snarare bli nedflyttning till andra divisionen, Zweite Bundesliga.

Allt detta bara två år efter att de varit i Champions League-final mot just den stora antagonisten från södra Tyskland, Bayern München. Men två tunga spelartapp till, just det, Bayern München, i form av Mario Götze och Robert Lewandowski gjorde uppgiften allt svårare.

Så för ungefär ett år sedan låg Dortmund och kämpade för luft precis över vattenytan och det streck som förkunnar nedflyttning när det är dags för bokslut i Bundesliga.

Men när rubrikerna började hopa sig och krävde tränare Jürgen Klopps avgång visade han istället sin storhet och ännu en förmåga att få med sin trupp.

För den 20 december förra året, kort efter en 2-1 förlust mot Werner Bremen, plingade det till i spelarnas smartphones. Förlusten hade inneburit att Dortmund låg näst sist i Bundesliga. Detta bara två säsonger efter att man vunnit både Bundesliga och tyska cupen i grandios stil. Åter till plinget i mobiltelefonerna. SMS: et kom från tränare Klopp och det stod:

”Tro inte för en sekund att detta är frivilligt. Alla kommer, inga undantag.”

Ett ganska vanligt sms kan tyckas när en klubben underpresterar så till den milda grad. Men texten syftade inte till någon form av panikfyllt vi-måste-göra-något-drastiskt-möte, eller för den delen fler träningspass innan vinteruppehållet. Nej, istället var det en uppmaning till alla att sluta samman på lagets julfest innan truppen fick vintersemester.

Oli_Kirch_Strukamp_2_2

Den före detta Dortmund-mittfältaren Oliver Kirch berättar om julfesten som mer påminde om en minnesstund eller en begravning.

– Man kan inte kalla det vi var med om för en fest. Det kändes mer som en begravning om jag ska vara ärlig. När vinteruppehållet började minns jag hur vi alla kände skam, snarare än någon oro eller panik. Det märktes väldigt tydligt på stämningen, säger Kirch.

Trots Klopps sms-uppmaning och en attitydförändring i och med det förlorade Dortmund andra matchen efter det långa vinteruppehållet. Augusburg kämpade till sig en vinst och vände delar av Dortmunds supportrar mot den svartgula truppen.

Screen_Shot_2015-02-05_at_12.42.38_PM.0.0

– Vi hörde visslingar från Gula väggen och det var tydligt att deras tålamod hade tagit slut. Vi hade liksom använt upp all goodwill som vi hade byggt upp väggen med under tidigare säsonger. Vi kände mer rädsla för hela situationen i och med busvisslingarna, helt klart, minns Oliver Kirch.

Men Klopps sms tycktes ha fastnat på spelarnas näthinna och det började gro ett frö som påminde om självförtroendet från förr i spelarna.

– Inte ett ord yttrades i omklädningsrummet. Ingen skrek, ingen kastade någonting omkring sig. Inga skor, vattenflaskor, ingenting. Ingen ilska, bara tystnad. Däremot fanns det vissa spelare som grät, berättar Kirch.

Jürgen Klopp överraskade då hela klubben och fröet hos spelarna fick sitt näringsrika vatten. Klopp ändrade nämligen på sitt sätt att leda.

– Vi förväntade oss en normal reaktion på en kris. Dubbla träningspass, en tyst behandling av alla som inte gjorde som de blev tillsagda på planen. Det var något alla var beredda på och något som man stålsatte sig inför, men istället var Klopp super positivt, så där överentusiatisk som jag aldrig sett honom tidigare. Han skrattade mycket och högt, säger Kirch.

bvb-trainer-juergen-klopp-will-von-ruecktritt-nichts-wissen-

Och han hade försökt allt annat så skrattet och hoppet var det sista som möjligtvis skulle överge Jürgen Klopp.

– Han hade redan försökt allt annat. Så han började istället att bygga upp oss på nytt. Han arbetade på vårt självförtroende. Han bad oss ​​att visualisera vad vi redan hade uppnått. En stor sten lättade från allas bröstkorgar. Jag måste ge honom högsta betyg för det. Våren kom till Dortmund tidigt det året, samma vecka efter att vi nått botten, konstaterar Oliver Kirch.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: