Pojkarna som luras från sina hem

Tidigare i år ändrade världsfotbollsorganisationen FIFA reglerna för hur unga barn får vara vid internationella övergångar mellan klubbar. Den nya åldern är tio år. Blott tio år gamla barn får alltså köpas av klubbar för deras fotbollskunskaper, eller klubbens tro på stundande kunskaper och färdigheter.

Innan regeländringen infördes i mars var klubbar intresserade av yngre fotbollsspelare tvungna att ansöka om ett internationellt ”transfer certificate”, ett övergångsintyg, om klubbens måltavla var minst 12 år gammal. Utan några som helst skrupler på vad denna ändring skulle kunna innebära uttalade sig FIFA till BBC på detta sätt:

”Den verkställande kommittén har beslutat att minska åldersgränsen … på grund av det ökade antalet internationella spelarövergångar yngre än 12 år”.

Men vad händer när klubbar helt plötsligt börjar att rekrytera sex, sju och nio-åringar och kringgår FIFA: s nya regler?

Ja, om det händer, menar FIFA att åldersgränsen ”skulle kunna omprövas”, om det upptäcks att det blir en trend där spelarna är ännu yngre än 10 nu är tillåtet. Men redan nu medger FIFA, genom att ändra i sitt regelverk, att det är ett växande problem med de illegala övergångarna för minderåriga.

I Frankrikes huvudstad Paris finns en organisation, Foot Solidaire, som hjälper pojkar att åka tillbaka till sina hemländer runt om i Afrika när de blivit lurade av samvetslösa agenter med tomma löften om proffskontrakt någonstans i Europa.

Uppskattningsvis lämnar 15 000 tonåringar tio västafrikanska länder varje år, många av dessa minderåriga. Foot Solidaires grundare, Jean-Claude Mbvounim, säger att agenter kan tjäna mellan tre- och tiotusen dollar för varje barn de skickar till en tilltänkt klubb. Jean-Claude Mbvounim menar att fotbollen behöver hjälp för att bekämpa problemet.

– Idag har vi kriminella människor och nätverk som hotar världsfotbollen och de yngre spelarna. Därför är det viktigt att vi arbetar tillsammans mot detta. FIFA behöver ta ett stort ansvar och uppmärksamma myndigheter, regeringar och det civila samhället, eftersom det är en samhällsfråga, säger Jean-Claude Mbvounim.

Men det är inte enbart till Europa barnen skickas. Nej, en nyligen uppmärksammad klubb återfinns i Laos och heter Champasak United. Under februari i år importerades inte mindre än 23 stycken spelare. Med en täckmantel som akademi menar klubbföreträdare att man hjälper spelarna att utvecklas och nå höjder i sina fotbollskarriärer som på hemmaplan inte vore möjliga.

Den vanligaste historien kring dessa barn är att de har lurats att lämna Afrika och tillslut hamnar på gatorna i det landet de har skickats till. Agenten är borta. Ingen klubb är heller medveten om deras existens eller närvaro i staden. Enligt de pojkar som rest till Laos men återvänt till Liberia, med hjälp av globala spelarfackförbundet Fifpro, saknar Champasaks akademi riktiga tränare, sjukvårdsinrättningar och inte heller några utbildningsstadgar finns.

De afrikanska spelarnas kontaktperson i Laos, Alex Karmo, medger att Champasak knöt till sig spelarna för att sedan sälja de vidare och på så sätt tjäna pengar. Avtalen som ungdomarna erbjöds gjorde det möjligt för klubben att inte betala spelarna alls, men att det gjordes på månadsbasis.

Men månadslönen krävs snabbt tillbaka då spelarna är tvungna att betala tillbaka kostnaderna för sina flygbiljetter från länderna i Afrika. Dessutom kostar all mat och uppehälle, vilket gör att vissa spelare inte får ett öre över efter alla avgifter.

Men pojkarna från Liberia är inte de första afrikaner att bli besvikna, men det kan bli en viss förändring som kan förändra situationen för liberianska pojkar. Liberia har förnuvarande ingen fotbollsakademi, men det liberianska fotbollsförbundet planerar att öppna ett senare i år.

– Liberia är över 165 år gammalt och vi är först nu på väg att fylla ett träningscenter med ungdomar. Hade det redan funnits kanske våra barn inte hade lurats till Laos, säger förbundets ordförande Musa Bility.

För att locka unga och också etablera viss pondus till projektet är planen att George Weah ska få vara affischnamn. På så sätt hoppas förbundet att flödet av spelare som drar utomlands stoppas.

Något som kan komma att underlätta för etableringen av en akademi i Liberia är Foot Solidaires planer på att öppna ett observationscentrum i den senegalesiska huvudstaden Dakar nästa år. Organisationen hoppas att både kunna informera ungdomar och deras familjer om farorna med människohandel, men också hålla ett vakande öga på ungdomars utflyttningen från Västafrika.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: