Cristiano Ronaldo på Universitetet

I Cristiano Ronaldos 20-årsåldern var han ännu inte bekant med global berömmelse, en enorm förmögenhet och kanske framför allt en massa olika troféer. Både klubb- och individuella priser. Men med mer av allt detta uppräknat genom gick Ronaldo också en kroppslig omställning från tafatt till rippad, så till den grad att till och med den föredetta guvenören i Kalifornien och Hollywood-skådisen Arnold Schwarzenegger blev imponerad.

Ser man förbi även detta märks att han under dessa tio år lärde sig att älska sig själv, mycket högt.

Igår fyllde Ronaldo 30 år och plötsligt tog han ett steg mot de obarmhärtiga tentakler som medelåldern för med sig. Den så rippade magen kommer snart puta ut, hans geledrypda hår kommer sakta men säkert tvina. Allt detta samtidigt som Cristiano bävar för att gå ut och istället sitter och tittar på Emmerdale eller någon annan maratonserie på dumburken.

Att hitta parkering blir till ett besvär, musiken som de där ungdomarna spelar nuförtiden är hemsk och alldeles för högljudd. Cristiano kommer ju inte kunna föra en vettig konversation, en historia om något av hans alla briljanta mål…

I och med denna svåra tid som Cristiano Ronaldo går tillmötes erbjuder University of British Columbia en egoboost till ”CR7”.
En universitetskurs i ämnet ”det sociala fenomenet Ronaldo”.

”Varför ska University of British Columbia erbjuda en sociologi-kurs kring en fotbollsspelare? frågar sig universitetets presstjänst sig själva. Inte helt orimlig frågeställning kan tyckas.

Det verkar onekligen vara en riktigt enkelt sätt att tjäna kurspoäng på, men det är kanske enbart den där latmasken inom oss som talar.

Nej, i själva verket kan det inte vara lönsamt att bara anmäla sig till kursen och ta fortsatta CSN-lån på sig själv. För kursen beskrivs så här, om man nu orkar läsa hela kursbeskrivningen vill säga: ”Eleverna får lära sig om den sociologiska relevansen av sociala fenomen som organiserad idrott och de krafter som skapar en global idrottsman. Eleverna får också lära sig om identitet, nationalitet, och representation, samt att diskutera fenomenet Ronaldo över portugisiska diasporan.”

En akademisk studie om ”fenomenet Ronaldo” är säkerligen tillräckligt för att få gårdagens födelsedagsbarn att jubel under tiden som hans kropp börjar att nedmontera hans vita leende till något betydligt mindre ungdomligt…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: