FIFA tandlöst i filmindustrin

FILMFESTIVAL, FESTIVAL, CANNES 2014, FILMFESTIVAL CANNES,

Fifa står inför ett stort förlöjligande av sig själv efter att det framkommit att filmen som berättar om hela fotbollens styrande organ gör lite av en flopp.
Filmen som kostat 236 miljoner kronor att göra har bara lyckats skrapa ihop 15 miljoner i biljetter och visningsrättigheter sedan dess premiär.

United Passions, som spelfilmen fått i namn, innehåller skådespelarstjärnor som Gerard Depardieu, Sam Neill och Tim Roth, har kritiserats som ett fåfängt projekt av ordföranden för Fifa, Sepp Blatter. Fotbollens diktator, Blatter, spelas i filmen av tidigare Oscarnominerade Roth.

Filmen som visades på Zürich Film Festival för två veckor sedan mötte redan där ett svalt intresse från omvärlden. Det rapporterades att endast 120 personer tog plats i biosalingen som annars välkomnar hela 500 besökare.

Premiären av United Passions har varit allt annat än FIFA, som själva ligger bakom filmen, hoppats på. Schweiz, med de 120 festivalbesökarna i Zürich, blir det sjunde landet där filmen går upp på bioduken. Bland de andra nationerna finns Portugal, där filmen kammat in 50 000 kronor och i Serbien, där den fick återbäring på 20 000 kronor.

Landet som varit mest begeistrad över att filmen äntligen är färdig för att stilla allmänhetens giriga vetskapstörst är Ryssland dit VM-karusellen tar sig nästa gång 2018. Enligt siffror rapporterade av Rentrak, ett företag som för statistik över media i underhållningsindustrin i 70 länder, gjorde United Passions blyga och dryga en miljon kronor i Ryssland, att jämföra med filmen Borta med vinden från 1939 som dragit in över 3,3 milarder dollar.

I Frankrike förespåddes detta biofiasko och filmen gick direkt till DVD-försäljning, medan det inte finns några planer på att visa den alls i Storbritannien.

Att filmen skulle komma att hånas gav sedan det blev klart att den skulle spelas in väldigt låga odds. Än lägre odds blev det dessutom efter att det framkommit att Blatter, i filmen, i en scen säger till Fifas marknadsförare: ”Den minsta brott mot etik kommer att straffas hårt.”

Filmen slutar med att Blatters skådespelare Roth i äkta bilder av Blatter får lyfta VM-pokalen med Nelson Mandela 2004 då Sydafrika tilldelades 2010 års turnering.
På tal om Roths gestaltning av Blatter sa den livslevande Sep Blatter att de både hade saker gemensamt. Främst talang.

– Castingen var oerhört bra gjord. Jag och Tim Roth har en hel del gemensamt. Låt mig främst framhäva kvaliteter.”.

I juni avslöjades det av FIFA: s finansdirektör att filmen finansierats av FIFA i upp mot 90 procent av den 236 miljoner kronor stora budgeten. FIFA som i Blatters egna ord är en ideel organisation står nu alltså med skägget i brevlådan efter vad som skulle vara en charmoffensiv efter all kritik mot organisationen efter VM som gått till Qatar, alla protester mot VM-cirkusen i Brasilien och att en tvivelaktig demokrati som Ryssland får arrangera VM nästa gång. Nu återstår bara att se vad som återstår för FIFA i deras arbete för att återvinna fotbollsälskares förtroende…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: