Mer än en klubb

Image

Under de senaste fem åren har Barcelona definierats av deras egna filosofi och värderingar. Més que un club. Dock lämnar detta ständiga omnämnande mycket att önska vid en närmare granskning kring delar av klubbens senaste beteende.

Barcelona är på nytt i gungning efter nyheten om att de bestraffas med ett 14 månaders transfer embargo av FIFA. Klubben har aviserat ett överklagande men kan detta förvandlas till ett mirakelår för Tata Martinos mannskap, och i så fall hur ska de klara av det?

Barcelona har länge haft avundsjuka och utopiska blickar riktade mot sig från övriga fotbollsvärlden. De har sluppit jaga sponsorer utan istället stöttat UNICEF på matchtröjorna. De var inte intresserade av företagens stora summor pengar för en logotyp på Messis och alla andras bröst. Klubben drevs av fans och de elva utvalda spelarna var kända för att spela fair play på planen. Det var en lika myntad och odödlig fras som deras egna ”Més que un club”, men än en klubb.

Men kanske har denna bild nu ändrats. För alltid?

Tre saker har ruckat på bilden av en solidarisk, fair play och välkomnande klubb. Istället för att förbättra villkoren för alla de människor som går och ser sitt lag valde styrelsen att driva igenom hårt kritiserade planer på att bygga om Camp Nou. Allt för att förbättra företaget Barcelonas ställning i fotbollsvärldens absoluta toppskickt. En fråga som fick nytillträdde presidenten Josep Maria Bartomeu att jobba i motvind direkt. Lite som hans föregångare, Sandro Rosell, som avgick två och ett halvt år tidigare än vad som var beräknat för mandatperioden. Rosells avgång kom som en ren konsekvens på att Barcelona undanhållit den faktiska övergångssumman för den brasilianske fixstjärnan Neymar som kom från Santos förra sommaren. En dragkamp som Barcelona vann före rivalen Real Madrid. Rykten om hissnande övergångssummor florerade i alla sorters media men Barca lugnade alla häpna och hissnande tankar på den rekordstora övergångssumman och uppgav istället att man, endast, betalat 57 miljoner euro för brassens tjänster. Men efter att övergången undersökts av en domstol för eventuell förskingring av övergångsmedel, efter klagomål från en medlem i Barcelona, medgav klubben att det verkliga priset på affären var 38 miljoner euro större. Både Barcelona och Neymar hamnade helt plötsligt i ett mindre glamoröst strålkastarljus.

Innan Neymar-affären uppdagades hade även Messi hamnat i dålig dager hos den spanske skattebetalaren. Leo Messi fick betala 15 miljoner euro för att undvika ett möjligt fängelsestraff för skatteflykt. Detta efter att han anklagats för att struntat att betala 4 miljoner euro i restskatt som rörde inkomster kring bildrättigheter på honom själv in action.

Och nu, det största problemet av alla. Barcelona har i strid med FIFA: s regler för undertecknandet av internationella spelare under 18 år gjort klart med inte mindre än tio spelare mellan åren 2009 och 2013. Barcelona, som genom sitt överklagande, insisterar på att de inte agerar olagligt, fortsätter ändå att äventyra meningen i klubbens egna slogan. Més que un club. Genom att så obegripligt agera flagrant mot FIFA: s regler har klubben försatt sig själv i en prekär situation som skulle kunna leda till, om domen vinner laga kraft, att Barca inte får värva spelare fram till och med sommaren 2015.

Hur kommer det att slå mot klubben?
Det mest uppenbara problemet är målvaktsfrågan där Victor Valdes både är långtidsskadad och flaggat för att han vill ha ett miljöombyte när hans kontrakt går ut i sommar. Vill nu Valdes bort lämnas uppgiften till Pinto som länge agerat instabil andremålvakt. En tanke som inte fyller Barca-fansen med tillförsikt direkt. Laget kommer också bli ovilliga att sälja sina adepter till intresserade köpstarka lag i andra ligor.

Förmodligen kommer FC Barcelona dra ut på överklagandet och förhandlingarna mellan klubben och FIFA för att domen inte ska vinna laga kraft. Gör den inte det kommer klubben kunna spendera nya hutlösa summor pengar på spelare som fortfarande vill gå till storklubben. För att upprätthålla bilden av detta framgångsrika lag krävs något annat än en ännu längre rad ovälkomna nyheter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: