Ronaldo illa ute i politiska fotbollen

 

”Du arrangerar ett VM med hjälp av arenor, inte med sjukhus.”

Möjligen kan det ha yttrats av Sepp Blatter bara minuter innan han hoppade ombord på ett flyg till Turkiet mitt under sommarens Confederations Cup , För-VM. Chansen att det var Blatters ord är stor eftersom han var märkbart upprörd över att det brasilianska folket hade varit dumdristiga nog att protestera och uppmärksamma de sociala missförhållandena under ett FIFA-arrangemang.

Det skulle också kunna vara Jose Maria Marin, ordförande för brasilianska fotbollsförbundet som stod för uttalandet. Det skulle nämligen inte förvåna speciellt många då Marin varit i blåsväder mer än sällan. Den obestridliga mittpunkten var när han stödde Brasiliens militärdiktatur på 1970-talet.

Marins föregångare, Ricardo Teixeira , skulle också ha kunnat stå för uttalandet. Mannen vars löfte att finansiera VM genom privata investeringar aldrig ens varit i närheten av att uppfyllas. Någonstans.

Men orden yttrades faktiskt inte av någon av dessa ovan nämnda. Citatet är hämtat av en man som, tills åtminstone nyligen, hade ett ganska högt betyg bland fotbollsfans runt om i Brasilien. Grodan kom ur munnen på Ronaldo, O Fenomeno.

Uttalandet gjordes under 2011 då den tidigare Selecao ingick i den lokala organisationskommittén. Kanske hoppades Ronaldo att orden skulle försvinna med tiden och glömmas bort. Det blev tvärtom. Under protesterna mot de skenande byggutgifterna och utebliven social infrastruktur i Brasilien rullades citatet upp på nytt och ytterligare en våg av vrede sköljde över fotbollsbrasilien.

I ett försök att rädda situationen, försökte Ronaldo att klargöra sin ståndpunkt den 19 juni. ”Jag kanske inte uttryckte mig väl, men det redigeringen i videon är vilseledande”, skrev han på sin Twitter. Världsmästerskapen är en otrolig möjlighet för Brasilien. En chans att väcka intresse, turism och investeringar, men detta betyder inte att vi ska ignorera viktiga samhällsfrågor som hälsa, utbildning, transport och säkerhet, försökte Ronaldo utveckla sitt resonemang.

 

I en senare intervju proklamerade Ronaldo sitt stöd för gatudemonstranterna som vid den här tidpunkten svept genom landet de senaste fjorton dagarna.
– Folket förtjänar att höras. Jag är inte rädd för att människor kritiserar mig, eftersom jag också är en del av folket. Jag vill också ha ett rättvisare land. Folket är inte emot VM, de är mot korruption, sade 36-åringen.

So far, so good kanske du tänker. Men Ronaldos plats i organisationskommittén skulle ge fler frågor till den gamle målsprutan. Mycket av medias frågor handlade så klart om byggkostnaderna för arenorna. Människor ville ha svar.

– FIFA och vi i kommittén har ingenting att göra med detta. Pengarna kommer inte från statskassan. Det är inte ett val mellan att bygga en arena och ett sjukhus, menade han.

Men dessa påståenden visade sig snart inte vara helt sanna. Hela 96 % av kostnaden för att bygga och renovera 12 arenor för turneringen kommer från offentliga källor. Den totala kostnaden för VM är nu uppe i den svindlande summan av 126 miljarder US-dollar, och summan tickar på och blir bara större och större. Samtidigt har projekt som skulle ha haft långsiktiga fördelar för landets befolkning, så som tåg och bättre offentlig sjukvård misslyckats att förverkligas.

Dessa siffror – och de lättvindiga kommentarerna som erbjuds av Ronaldo, Blatter med flera har fått många att ifrågasätta logiken i Brasiliens omfamnande av FIFAS alla kostsamma krav.

Bland de mest högljudda kritikerna av VM-utgifter har varit Ronaldos förre Selecao-anfallspartner Romario. Numera en välmenande parlamentsledamot som representerar delstaten Rio de Janeiro.

– Jag stödde VM-ansökan eftersom det lovade att generera sysselsättning och inkomster, sa Romario förra veckan. Men investeringar i städer där VM-matcher prioriteras över människors behov  ställer jag mig väldigt kritiks emot. Jag trodde aldrig att VM skulle lösa alla våra problem, men nu är min rädsla är att denna megahändelse endast kommer att fördjupa den allvarliga situation vi redan har, fortsatte Romario.

Tydligt utmanad av Romarios mer populistiska hållning försökte Ronaldo vinna poäng genom att, återigen på Twitter, skriva: ” Jag ser att vissa människor försöker utnyttja situationen till sin fördel.”

Snabbt tillbakavisades Ronaldo av Romario som i ett öppet brev skrev att han var den siste att ta politiska poäng från allmänhetens vrede.

Ronaldo skulle göra klokt i att inte bråka verbalt med Romario. En tidigare tvist mellan de båda landslagsanfallarna lades på is med en aforism värdig vilken filosof som helst. ”Pelé är en poet när han håller munnen stängd”.

Som en parantes gjorde Pelé inte heller något bejublat uttalande kring protesterna. Han tyckte nämligen att det brasilianska folket skulle glömma all förvirring och stå bakom landslaget, Selecao.

Sedan Ronaldo och hans reklambyrå ”9ine” började flirta med den administrativa delen av fotbollen, i möten med Teixeira och Corinthians kompanjon Andres Sanchez har hans aktier bara försämrats.

Han är i och för sig inte den första före detta Brasilien spelare att ha undergrävt sin egen ställning under de senaste åren. Bebeto, likt Romario, har vänt sig till politiken, men har betydligt mindre gemensamt med den brasilianska allmänheten. Bebetos inofficiella ställning sägs av många vara Marins knähund. Dessutom har Bebeto uteblivit från flera omröstningar där hans röst alltså inte kunnat räknas vad det gäller röstning om lagstiften.

Sensmoralen i historien är tydlig: En anmärkningsvärd spelarkarriär kan bara skydda dig så länge du väljer att vada genom grumliga vatten spelets politiska dimension. Men det kan mycket möjligt redan vara för sent för Ronaldo att släpa sig till säkerhet…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: