Varumärket. Spelaren. Beckham.

Blunda och berätta vad det första du tänker på är när du hör namnet: David. Beckham. Har det något med glamour, mode, världskändis, Hollywood? Eller kanske fotboll?

Det som faktiskt var David Beckhams yrke kommer ofta i skym undan för tabloidmeter med paparazzi-foton och senaste skvallret kring David och hans egen Spice girl.

Så med det i tanke, vad var det bästa? Var det företaget Beckham? Eller var det möjligtvis fotbollsspelaren David Beckham? Låt oss börja med det som de allra flesta runt om i världen förmodligen ser den nyligen pensionerade David Beckham. Varumärket.

Sedan Posh spice sa ja vid altaret och blev Victoria Beckham visste henne make att hans liv aldrig skulle bli detsamma igen. Men efter år av att offentligt posera i dyra designkläder, göra reklam för parfymer, klockor och det mesta annat du kan tänka dig, är varumärket Beckham nu en obeveklig pengamaskin för de äkta makarna. Under de tidiga åren var det aldrig riktig så. Men från att vara en lovande och upphausad engelsk fotbollsspelare, till en nyckelspelare och fadersfigur har David Beckhams stjärnstatus utanför fotbollen växt sig stark.

David Beckhams övergång från stjärnspäckade Real Madrid till växande MLS och Los Angeles Galaxy 2007 benämdes av många som ett steg i Victoria modekollektion och hennes ambition att bli en superkändis i Hollywood. När David skrev på för Galaxy sa han att viljan att hjälpa fotbollen att växa i Nord Amerika. Med sin stjärnglans och miljontals beundrande fans över hela världen var förväntningarna i LA stor på Beckhams ankomst. Men David Beckhams berömmelse och förmögenhet hjälpte inte bara den amerikanska sporten. Sommar-OS i London 2012 var han en stor del av att promota och han var också en stor del av invigningen. Alla vill se, prata och döma honom. Se bara till all rapportering om att han lägger av. Inte har väl Christopher Metzelder som samma dag säger farväl till världsfotbollen fått samma uppståndelse?

Men sluta inte läsa bara för det. Haka på med någon mer minuts läsning. David är inte bara en anständig spelare. Han var under sin tid inom fotbollen en av de bästa.

Han är en av de absolut största spelarna England någonsin har producerat. Men det går mer eller mindre obemärkt förbi när namnet ”Beckham” yttras för mannen på gatan. Oavsett gata, område, stad, land eller kontinent.

Uppväxt i Londonområdet Leytonstone snappades David snabbt upp av Manchester United där han klättrade upp i ungdomslagen mot A-laget. Väl i Uniteds startelva stod han för ett passningsspel, skrivade inlägg och skott. Hans touch var något som inte var allt för vanligt inom Premier League. Beckham slutade två gånger tvåa i FIFAs utnämning av årets spelare. Han förlorade mot Rivaldo 1999 och Luis Figo 2001. Så ja, han är mycket mer än en anständig spelare.

Endast tiden kan utvisa vad som väntar för Beckham. Det finns viss rapportering om att han efter sin sejour i Paris kommer återvända till Los Angeles för att bli delägare i Galaxy. Blir han en delägare? Eller kommer han ta ett steg bort från fotbollen?

Eller kommer han att göra en dramatisk comeback från den nyutnämda pensioneringen? Vem vet?

När vi ser tillbaka på Beckhams karriär hur ska vi minnas honom? Det är väl ändå den största frågan av alla, just nu. Kommer det att vara för varumärket eller kommer det att vara spelaren?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: