Järnladyn -Vattendelaren


Den förre brittiske premiärministern Margaret Thatcher är död. Järnladyn dog ​​efter en stroke. Hon blev 87 år.

Redan timmar efter dödsbeskedet delades världen upp. Vissa sörjde en stark ledare, andra skålade över hennes död. Thatchers politiska ideal och den politik hennes konservativa regering genomförde kommer säkerligen att fortsätta dela människor i år framöver. Vissa kommer att argumentera för att hon ledde Storbritannien genom svåra tider, andra att hennes regeringstid står för ekonomisk kris och upplevd moraliskt förfall.

Lika så kommer hennes band till den brittiska fotbollen att fungera som en vattendelare bland engelsmännen.

Margaret Thatchers elva år på Downing Street sammanföll med några av de mest nattsvarta tider för den brittiska fotbollen. Två publikkatastrofer 1985 skulle komma att dela landet. Ett upplopp på Heyselstadion i Bryssel den 29 maj hade direkt orsakat 39 Juventus-supportrar livet. En månad tidigare orsakade en brand i en träläktare i Bradford att 56 människor miste sina liv. Branden markerade ett välkänt problem hos alla fotbollsvänner. Att arenorna var eftersatta och läts förfalla till den grad att det blev en dödsfälla att vistas i närheten.

Efter Heysel var viljan att göra något åt fotbollshuliganismen stor. Detta ledde fram till att åskådare skulle krävas på ett speciellt framtaget ID-kort för att få tillträde till arenorna. Luton Town, vars ordförande David Evans var en stark Thatcher anhängare och lokal konservativ parlamentsledamot, gick i bräschen. Luton Town skapade en föregångare till det tilltänkta systemet. Den orangeblåa Luton-klubben blev snabbt den mest impopulära klubben i England, men avskräckte inte Thatchers regering i London. Istället blev ID-kontrollen lagstadgad 1989 och på så sätt obligatorisk för alla lag. Lagen övergavs dock bara månader senare då en ny skandal skakade den brittiska fotbollen. Hillsborough-katastrofen tog 96 Liverpoolsupportrars liv. Den efterföljande rapporten från händelsen kungjorde att polisens metoder, att stänga in fansen på de överfulla läktarna, hade stor skuld i att närmare hundra människor miste sina liv.

Thatchers död kommer inte att sörjas av dem som ser henne som ansvarig för orättvisorna kring efterspelet runt Hillsborough.

Först 23 år senare, i september 2012, fick de 96 Liverpoolfansen och deras hårt prövade familjer slutligen upprättelse för vad som hänt dem. En rapport som blev offentlig konstaterade inte bara att deras död inte på något sätt varit deras fel, men också att många av dödsfallen hade kunnat förhindras.

Tidigare inrikesminister Jack Straw anklagade Thatcher att främja en straffrihetskultur för polisen, vilket han tror spelat sin roll i mörkläggningen av vad som följde Hillsborough. Liverpool vars fans felaktigt anklagades för att vara fulla och därmed själva stå för vad som hände dem. Något som både polis och regeringen stod fast vid att så var fallet.

Agget mot Järnladyn blev också markant när det var samma polisstyrka, South Yorkshire-polisen, som tryckt tillbaka gruvarbetare i området och deras strejkdemonstrationer mot Thatchers regering. En hel region fylld av gruvarbetare och andra klassiskt arbetaryrken kom att känna sig omintetgjorda och förbisedda.

Under Margret Thatchers dödsdag svämmade sociala medier över av kommentarer kring hennes politiska tillkortakommanden. Många upplever än i dag att hon förtjänar att ta åtminstone en del av skulden för vad som hände i efterdyningarna den soliga dagen den 15 april 1989.

Men Thatchers fotbollsarv sträcker sig även bortom Hillsborough. Hennes regering kämpande hårt för att råda bot mot den huliganism som under 80-talet spred sig som en löpeld över England. Thatchers regering backades efter Heyselkatastrofen upp av fotbollsförbundet som beslutade att förbjuda engelska lag att spela i de europeiska cuperna tills man hade fått ordning på den inhemska fotbollen. England skulle inte skämma ut sig själv.

– Vi måste rensa fotbollen och få bort denna huliganism på hemmaplan. Först då kanske vi ska kunna tillåta spel utomlands igen, kommenterade Thatcher när det begav sig.

Engelska klubbar återvände ut i Europa 1990 och det är svårt att hävda att Thatchers tilltag var en grovt överdriven reaktion på problemet.  Följden har för den genomsnittliga fotbollssupporten hjälpt dessa till en säkrare fotbollsupplevelse på det europeiska fastlandet.

Men även där är Thatchers tilltag en vattendelare. Vissa kommer gottskriva henne för det. Andra kommer snarare att fokusera på att införandet av ID-kort skapade ett glapp mellan verklighetens fotbollskultur och det hon ville att engelsmännen skulle tro var på väg att ske.

En rätt vedertagen uppfattning kring Thatcher var att hon hatade fotbollsfans. De stod för en loj och kostsam arbetarklass som hon också hatade.

– Hon förklarade krig mot dem, och använde sina kamphundar för att försöka förgöra dem. Hon började med gruvarbetarna, med de fackliga organisationerna och med alla som på något sätt var sammankopplade med Irland. Det slutade till sist med alla som vågade sig nära en fotbollsplan, förklarar den brittiske journalisten David Maddock.

Enligt West Ham manager Sam Allardyce är Thatchers fotbollsarv också synbart i antalet inhemska spelare som syns i Premier League idag.

– Sedan Margaret Thatcher stoppade lärare från att träna lag efter skoltid har alla sporter minskat i storlek, sa Allardyce 2011 och menade på att Margret Thatcher dödat fotbollen genom att inte ge unga spelare möjlighet att utvecklas i arbetarklassens miljöer.

Vart man än ser sig om i England verkar fotbollsgemenskapen ha en oplockad fågel med premiärminister Thatcher. En del av detta kan förklaras av hennes elva år vid rodret. Järnladyn hade trots allt sin regeringstid under den kanske svåraste perioden i brittisk fotbollshistoria. Om man adderar det faktum att hon tog upp en kamp mot gruvarbetarnas strejker är det klart att regioner beroende av gruvindustrin blev hennes meningsmotståndare.

Men oavsett hennes politiska ståndpunkt och genomförande av hårda reformer är det sannolikt hennes upplevda förbiseende att avslöja vad som verkligen hände på Hillsborough, och därmed kunna skona 96 Liverpoolfans och deras familjer två årtionden av ångest, som kommer stå för det största ämnet när Thatchers fotbollsarv diskuteras i framtiden.

Margaret Thatcher lämnar efter sig två barn, tvillingarna Carol och Mark och hans två barn Michael och Amanda.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: