Den mulna gryningen

I lördags sträckte Giorgos Katidis ut sin högra arm och hand för att genom den skrämmande gesten fira sitt matchvinnande mål han precis gjort för AEK Aten mot Veria FC på Olympiastadion i Aten. Efter matchen skrev Katidis att han var helt ovetande om vad hälsningen betydde.

”Jag är inte en fascist och jag skulle inte ha gjort det om jag hade vetat vad det innebär”, skrev han.

Ny har den lovande 20-åringen blivit avstängd på livstid från att spela för sitt landslag. Katidis, som fortsatt bedyra sin okunskap, har fått uppbackning av sin tyske tränare Ewald Lienen som skyddar sin mittfältare. Båda två säger att Katidis inte förstått innebörden av gesten. Men är det möjligt att år 2013 vara så dåligt insatt i en av världens mest brutala diktaturer och folkmord?

Svaret är enligt det grekiska fotbollsförbundet solklart. Han visste väl vad han gjorde och ska också straffas därefter, har förbundet tänkt och också stängt av Katidis från landslagsspel -på livstid. ”Gesten förolämpade alla offer för nazisterna” hette det i ett uttalande.

Men det var inte bara det grekiska fotbollsförbundet som reagerade. Partier runt om i landet förkastade hans uppträdande och vägrade acceptera 20-åringens ursäkter och förklaringar till varför han gjort den nazistiska hälsningen.

För, återigen, är det verkligen möjligt för unga människor att inte veta innebörden av en gest som denna?
I Grekland har ledare för det högerextrema nationalistiska partiet ”Gyllene gryningen” gjort nazistiska saluter på partimöten. Partiet fick förra året platser i parlamentet som en reaktion på den ekonomiska krisen i landet. Partiet skyller ilsket åtstramningarna i landet på invandringen och missnöjespartiet har fått fler och fler röster efter att de traditionella partierna misslyckats med sparpaket.

Men deras hälsningar säger partimedlemmarna, likt Paolo Di Canio, inte är en nazisthälsning utan snarare en ”romersk hälsning”.

 

– Det finns en hel del rekryteringsarbete som görs av den Gyllene gryningen för att rekrytera medlemmar bland huliganleden i fotbollsklubbarna, säger journalisten Christos Michaelides.

Och det är inte speciellt svårt att rekrytera ungdomar enligt Michaelides.


– Ungdomarna som lockas fascineras ofta av partiet och dess symbolik. De svarta kläderna, strikta militärfrisyrer och hemmagjorda tatueringar. De ser Gyllene gryningen som en vänlig man, som säger att han kan rensa upp grekisk politik. Så fortsätter och växer hatet mot utlänningar, säger Christos Michaelides.

Men några av dem som dras till partiets symbolik har ingen aning om vad det betyder. Inte ens saluten menar Michaelides. Han säger att även om andra världskriget studeras i skolan struntar vissa i lärare att ta i historiebokens svarta sidor.

Men alla går inte med på den ursäkten till okunskap. Matthew Goodwin är docent i statsvetenskap vid University of Nottingham och specialist på politisk extremism. Han anser att det är helt otänkbart att unga européer kan vara helt okunniga om sällskap som använder sig av nynazistisk symbolik.

Många parter i utkanten av den europeiska politiken använder inslag av nynazistisk symbolik, säger han, även om de presenterar det som något annat för att stanna på rätt sida av lagen.

I synnerhet har de grupper som lyckats infiltrera idrotten i länder som Tyskland, Österrike, Italien och Storbritannien.

– Fotbollskulturen är full av olika typer av nynazistiska gester och symboler. Gesterna har fått gro i dessa kulturer och det råder inget som helst tvivel om vad de representerar, säger Matthew Goodwin.

2005 blev dåvarande Lazio-anfallaren Paolo Di Canio avstängd för en uppsträckt högerarmshälsning.

Han bestred sin oskuld och beskrev hälsningen som fascistisk men inte en rasistisk.

– Jag gjorde den romerska hälsningen eftersom det är en salut från en kamrat till sina kamrater och den var tillägnat mitt folk”, sa Di Canio.

Men Di Canio är en generation äldre än Katidis. Något som bitvis kan förklara en viss okunskap hos de yngre. Men Matthew Goodwin menar att trots att den yngre generationen inte kanske har släktingar som upplevt tiden av krig så innehar alla människor i Europa en grundläggande förståelse för innebörden av en Hitlerhälsning.

– Det finns fortfarande en viss fascination över Nazityskland i Europa. Nazisternas kultur är fortfarande mycket starkt närvarande i populärkulturen. Symboliken är fortfarande representerad, förklarar Goodwin.

I Grekland, i synnerhet, är det ytterst tveksamt att människor inte har aning om vad symboliken eller gester betyder menar Goodwin. Delvis på grund av all uppståndelse över gyllene gryningen.

– Det är inte en obetydlig fråga. Naivitet och okunnighet är svårt att smälta i dagens Grekland, säger Matthew Goodwin.

Katidis klubb, AEK Aten, grundades av immigranter från Istanbul och är en klubb som står för motsatsen till vad Katidis visade.

Den kritikerstorm som blossat upp efter målgesten har också fått 20-åriga Katidis att skriva ett öppet brev för att be om ursäkt för sitt handlande. Han skriver att han bara ville skapa jubel, som när den gyllene gryningen samlas…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: