Hej då Mark Hughes

”Laget spelade som planerat” hävdade Queens Park Rangers-ägare Tony Fernandes på Twitter efter att hans klubb förlorade med 1-0 mot Stoke. Efter den förlusten hade QPR bara spelat ihop fyra poäng på 11 matcher. Mark Hughes klamrar sig fast vid sitt jobb. Men med laget fastkört i botten av Premier League har Queens Park Rangers fans rätt att undra om det någonsin fanns en plan för allt detta från början?

När den blåvitrandiga klubben tecknade brasilianske målvakten Julio Cesar endast två månader efter att Robert Green fått ett lukrativt tvåårskontrakt var det många som drog lite på smilbandet. ”Projektet” ansågs vara något intressant och andades framåtanda. Men det visade sig bara vara det mest uppenbara exemplet på bristen på en sammanhängande strategi på Loftus Road.
Det ständigt föränderliga försvaret har fortfarande ett problem. Det har bara hållit tätt bakåt en enda match i år. Märkligt nog kom denna nolla mot europeiska mästarna Chelsea och var den enda av de första åtta matcher där Mark Hughes behöll samma backlinje från föregående match…

På andra sidan planen är det svårt att avgöra vad visionen för säsongen varit. Bobby Zamora och Andy Johnson, Hughes åldrande kompisar från Fulham, började tre matcher tillsammans i början av säsongen. Något som tyder på att Hughes ville återskapa den framgång han hade haft på Craven Cottage med duon.

Så varför återfanns bara tre anfallsnamn i QPRs 25-manna trupp? Hur skulle en 4-4-2-uppställning få ut max av de nya värvningarna Junior Hoilett och Esteban Granero? Dessutom skadades Andy Johnson sig efter några veckor och Zamora fick inte stödet av fansen och fansen ombeddes att sätta hela sin tro på måltorkan Djibril Cisse som ensam anfallare istället.

Det kanske är en självklarhet att köpa spelare är den lätta biten i ett manager-jobb. Den svåra biten är att få alla att dra åt samma håll och vinna matcher. Det är där i skickligheten ligger. I QPRs fall är det ett tydligt faktum att Hughes misslyckats fatalt på den punkten.

– Jag har stort stöd och jag tror att det är en konsekvens av det arbete vi har uppnått på så kort tid. Vi har tagit klubben långt, inte bara utanför planen, utan också när det gäller spelarna som vi har kunnat locka till klubben, sa Hughes för några veckor sedan.

Var logiken i hans uttalande ligger är svårt att förstå sig på. Men spekulerar man hej vilt skulle det hela kunna vara ett trick för att övertyga ägare Tony Fernandes om att Hughes besitter stor kunskap i att locka till sig stora och högavlönade spelare till klubben. Men att sedan förlora match efter match och fortfarande hävda detta är nästintill en pervers narcissism från Mark Hughes sida.

Men som alla klubbar som satsar på den här typen av projekt föredrog QPR att tala i termer där blivande värvningar stod för visionen. Men storspelarna som kom till Loftus Road verkar ha sina bästa dagar bakom sig. När José Bosingwa skrev på i somras sa Hughes till klubbens hemsida att han var ännu en Champions League vinnare.

– Han är en ännu en Champions League vinnare, den tredje i truppen nu med Ji-Sung Park och Djibril Cisse, sa Hughes.

Hur exakt Mark Hughes tänkt sig att deras förflutna skulle hjälpa QPR till nya höjder är det nog ingen annan än just han själv som vet.
Att hausa upp sina egna nyförvärv tycks få Hughes att tro att han fått förbli chef. Men om spelarna verkligen är tillräckligt bra för att avgöra på egen hand och inte formas till ett lag återspeglar det knappast chefen Hughes tränarförmåga. I själva verket är det en ren och skär totalsågning mot honom.

Så Mark. Det är dags att gå.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: