Zlatans mål vs resten

De bästa målen görs i blixtsnabba improvisationer. Häpnaden efter Zlatan Ibrahimovics makalösa bicicleta i Sveriges första landskamp på nya nationalarenan börjar lägga sig. Det är snart en vecka sedan. Vi som matas med Zlatans varje steg via framför allt en rosa tidning fortsatte förundras över hans kapacitet efter hans uppvisning förra onsdagen.

Hos engelsmännen som varit de sista skeptiska analytikerna av Zlatan vändes världen upp och ned. Kapten Steven Gerrard kallade målet det bästa han någonsin sett. Twitter och Facebook fylldes med videolänkar och förundrade kommentarer. Kontorsdatorer fylldes av videoklipp av cykelsparken från olika vinklar. Alla var någonstans förvånade, oavsett vad man trodde om Zlatan Ibrahimovics förmåga.

Så nu ställer sig åtminstone Sanningsvittnet sig frågan var målet kommer hamna bland andra fenomenala prestationer?

Sanningsvittnet goes sammanfattning.

Det här nedan är en ganska vanlig underhållning för fotbollsälskare. Vi ger oss på ett försök att visa några av de redan klassiska målsekvenserna…

Ett rätt så självskrivet mål och redan klassiskt samma sekund det gjordes är Diego Armando Maradonas mål mot England i VM-kvartsfinalen 1986. Han som flög fram som en sten stutsar på vatten och sicksackade sig förbi fem engelska försvarare genom sin 60 meters dribbling. Varje spektakulära målsekvens efter detta har jämförts med det.

Vid en djupdykning i den här typen av diskussion är det förmodligen bra att vara noggrann med vad det är som ska bedömmas. Det är målet i sig, fråntagen sitt sammanhang.

Ibrahimovics mål var ett mästerverk av kroppskontroll och skicklighet. Att jaga en hoppfull långboll för att sedan sakta ner när målvakten Joe Hart sprang ut från straffområdet för att nicka undan bollen. Zlatan bedömde, helt rätt, snabbt var på gräset bollen skulle landa, tog fem steg och så var han i luften. Med ryggen mot målet kastade han sig upp i luften och sparkade till bollen som seglade i en perfekt båge de 30 meter till målet innan den landade lika perfekt strax intill ena stolpen.

Ett annat ögonblick av påpasslighet och ren och skär teknik skedde då Zinedine Zidane gjorde mål mot Bayer Leverkusen i Champions League-finalen 2002. Han slog till en hög boll med fel fot, vänster, och skickade den i övre hörnet av målvaktens högra hörn. Marco van Basten gjorde en även han fantastisk volley sin egen för Nederländerna i 1988 EM-finalen från en minimal vinkel.

Men man kan också prata om vikten av vem som gjort målet också. 31-årigaIbrahimovic känns igen för sin enorma kreativitet, hans okuvliga personlighet och hans samuraj-hästsvans. Han är son till en bosnisk pappa och kroatiska mor. Han har släppt den avslöjande självbiografin ”Jag är Zlatan” I boken nämner han ohämmat Pep Guardiola som en dålig tränare. ”Det är som om du köpt en Ferrari och kör den som en Fiat.”

Hans mål i onsdags blev ett uttryck för denna karaktär. Ibrahimovic är personlighet som kan påminna en del om Eric Cantona, det excentriska franska geni som spelade för Manchester United i mitten av 1990-talet.Cantona som själv gjorde ett fantastiskt mål 1996 i en ligamatch mot Sunderland. Efter en dribbling från mittplan avslutade Eric med en delikat chip över målvakten för att sedan knappt fira sitt nummer.

Slutligen kan ett mål och dess målskytt höjas genom sitt sammanhang.

Det som gör att Zlatans mål kanske inte är av samma dignitet som dessa andra stora målskyttar är att han gjorde målet i en vänskapsmatch. En träningsmatch.

Maradonas landslagsmål gjordes i en kvartsfinal i ett VM-slutspel. Dennis Bergkamp har gjort det samma. I en 2-1 vinst över just Argentina under VM 1998 tog Bergkamp emot en 60 meters crossboll och gjorde sedan ytterligare två vackra manövrar för att sätta 2-1.

Det bästa argumentet för att Ibrahimovics mål skulle vara något utöver det vanliga är väl att det nog inte har gjorts en sådan bicicleta från det avståndet och med den utdelningen.

Å andra sidan har Maradonas engelska slalomfärd gjorts flera gånger. Två sådana mål är till och med nominerade till FIFAs Puskas pris för årets bästa mål. De nominerade tillkännagavs precis innan Ibrahimovic sparkat till. Bland de nominerade finns två dribblare. Lionel Messi och Neymar.

I allt detta har alla sin egen favorit, och debatten kring allt detta, i förmån för alla fotbollsfans som kan fortsätta den oändliga diskussionen.

Vilket av dessa mål får din röst? Har vi vissat något självklart och självskrivet?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: