Derby della Capitale

Derby della Capitale är här igen.

Roma och Lazio gör på söndag upp i Europas största matchen under helgen och det blir garanterat en spännande batalj.

Båda lagen från Rom ligger framför och bakom varandra på femte och sjätte plats, och det skiljer bara två poäng.

Giallorossi har vunnit flest derbyn genom åren. 63 stycken av de 170 mötena sedan 1929 har resulterat i Roma seger. Men Biancocelesti har vunnit 47 gånger och knappade under förra säsongen in på Romas försprång eftersom Lazio vann båda mötena förra året. Under de 170 mötena har det gjorts 376 mål, vilket blir ett rätt bra målsnitt, 2,2 mål per match.

Som alltid måste man nu ta in aspekten att Zdenek Zeman ansvarar för AS Roma, vilket genom hans outtröttliga övertro till anfallsfotbollen sällan leder till målsnåla och tillknäppta tillställningar.
Erik Lamela har under årets inledning visat precis varför Roma pungade ut betala River Plate 17 miljoner euro för den brådmogne ungdomsprodukten från Argentina. Lamela som gjort mål i de fem senaste matcherna är nu delad tvåa i skytteligan. Roma ikonen Francesco Totti är en ny glansperiod och Pablo Osvaldo är en av de mest explosiva anfallarna i Serie A, vilket innebär att Giallorossi har en av de bästa anfallen i ligan.

Lazio kanske inte är lika pompösa framåt, men deras brasilianske playmaker Hernanes värd en extra titt på grund av hans underbara sortiment av passningsskicklighet och fina distansskott. Dessutom är Miroslav Klose fortfarande en pålitlig målskytt som hittills gjort sex mål på 10 matcher.

Romas anfall sägs ofta att kunna få hål på alla försvar i ligan, om de alla sjunger från samma notblad, vill säga. Men samtidigt har Lazios tränare, Vladimir Petkovic, några tunga pjäser i backlinjen som säkert kommer att visa sig vara en extra tuff nöt att knäcka. Andre Dias är dirigenten i backlinjen.

Mittfältsstriden kommer med största sannolikhet vara en spännande del av kampen eftersom både Petkovic och Zeman har tre spelare på det centrala mittfältet, alla med intelligens och produktivitet i besittning. Daniele De Rossi och Cristian Ledesma i synnerhet, som båda har en tendens att ge det där extra när det handlar om viktiga matcher.

I en sådan stor kamp och tillställning som Derby della Capitale innebär skulle det kanske under normala omständigheter inte vara så lämpligt för en 18-årig mittback att spela en så central roll. Men Marquinhos har visat sig vara mogen trotts sin ålder och kommer att få i uppdrag att tysta Klose. En stor tillgång för brassens snabba utveckling bland de elva utvalda är Leandro Castan, som blivit en förebild och trygghet för Marquinhos..

Lazios huvudsakliga problem i backlinjen är av rätt simpelt, då det är upp till Petkovic att bara välja mellan kompetenta spelare. Petkovic har återigen den rumänska Stefan Radu tillgänglig efter skada, vilket kan leda till att Senad Lulic skulle kunna få en mer avancerad roll i backlinjen. Om Petkovic väljer detta alternativ kan Lazio erbjuda en solid backlinje med Antonio Candreva som ett tredje starkt namn.

Denna match har alla ingredienser på planen för att göra det en av de stora matcherna under hela Serie As säsong. Däribland högsta kvalitet hos olika internationella spelare, karismatiska taktiker och passionerade spelare som kommer testa domarens mental styrka med saftiga tacklingar och tufft spel.

Tilläggas kan att här börjar även kampen om kvalificering till Champions League. Förutom den kampen om huvudstaden Rom, vill säga…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: