Delilah

Fotboll och politik hör i många avseenden ihop, men det är inte det enda sambandet fotbollen har med övriga samhället. Musiken är en annan självskriven del av fotbollen. Både genom till exempel hymner och hejarramsor. Många gånger handlar det om låtar som kan sammankopplas med ett lag. Ett av de mest självklara exemplen är Antonello Vendittis ”Roma, Roma, Roma”. En melodi som Italiens svar på både Ulf Lundell och Peter Lemarc skrev som en hyllning till sin hemstad. Att han också var Romanista gjorde det ju inte till något huvudbry när favoritlaget efter klubbens andra Scudetto, 1982, började att spelade den som inmarschlåt. Upprinnelsen var att Venditti gästade segerfirandet för att framför bland annat ”Roma, Roma, Roma”.

Men alla lag har inte vunnit några titlar, och vissa klubbar har kanske inte ens stått för de mest extraordinära upplevelserna på sin arena. Det här är en kort förklaringen till varför Stoke Citys fans sjunger Tom Jones popdänga ” Delilah”.

Stoke City spelade sina matcher under 70-talet på Victoria Ground. Men fotbollen var inte allt som spelades på arenan. The Sensational Alex Harvey Band var förband till supergruppen Yes. Under sin spelning, dagen innan Stoke City skulle spela match, framförde bandet en ganska mörk och makaber version av ”Delilah” som så småningom skulle nå en sjundeplats på Storbritanniens låtlista 1975.

När så Stoke spelade match nästa dag började fans sjunga på ”Delilah”. Så småningom hakade allt fler på och vissa textrader har under åren formats, kanske för det lidande Stoke Citys fans genomgått på de senare åren.

Nu finns det diskussioner om lämpligheten med låtens nya innebörd. Det finns till och med föräldrar som vill förbjuda den för att deras barn får både mardrömmar och fel syn på livet. ”I put my knife in her hand” och det för att hon lämnade mig. Delilah.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: