Mike Ashley kanske inte är tokig ändå…

Under Premier Leagues relativt korta existens i den engelska fotbollen har Newcastle fått ett rykte som en klubb fylld av drama.

Kevin Keagan stod 1995 vid St James Park för att svara på fansens frågor kring försäljningen av Andy Cole till Manchester United. Tio år senare ryker lagkamraterna Lee Bowyer och Kieron Dyer ihop mitt under en match mellan Newcastle och Aston Villa med två röda kort som följd. Och detta är bara exempel på turbulens innan alla protester kring klubbens nuvarande ägare, Mike Ashley, tog fart.

Att filmen ”Goal” tog plats just i Newcastle är därför inte speciellt ologiskt. Med exempel på turbulens ovan ler filmproducenter och manusförfattare i Hollywood. Och vad säger att det inte blir ännu en film kring fotbollen i Newcastle?


Så sent som i december 2010, efter att snabbat återvänt från Championship, tog Newcastles ägare och sportklädsaffärsmogul Mike Ashley beslutet att sparka den mycket beundrade och omtyckte managern Chris Hughton och ersätta honom med en man som nyligen blivit sparkad av en klubb i tredje divisionen, Alan Pardew. Fansen skakade på huvudet i brist på förståelse.

Knappa två år senare har dock förändringens vindar blåst på gatorna i Newcastle.

I juni erbjöd klubben en åtta-årigt avtal till chefscouten, Graham Carr. Mannen bakom nyförvärv som Yohan Cabaye, Papiss Cisse, och Hatem Ben Arfa. Även beslutet att binda upp Carr på långsiktig måste väl också ses som, om inte en förändringsvind, åtminstone en behaglig sommarbris. Graham Carr komtill Newcastle med ett gott CV med arbete i klubbar som Manchester City och Tottenham Hotspur. Detsamma kan inte sägas om Hughtons ersättare, Alan Pardew.

Att då Pardew fick en så lång kontraktsförlängning som åtta år, ett kontrakt till 2020, häpnar väldigt många. Erbjudandet på långa avtal ställdes även till flera andra i tränarstaben, vilket signalerar att en lugn och stilla tid kan vara att vänta på Tyneside.

I ett officiellt uttalande citerad Newcastle vd Derek Llambias både Alex Ferguson och Arsène Wenger som bevis på att kontinuitet ofta leder till framgång. Beslutet möttes med viss försiktighet, men i slutändan var motiveringen förståelig bland de flesta.

Alan Pardew är en av de få tränare som förstått och fungerat bra i det påtvingade systemet i den svartvitrandiga klubben. Istället för att kräva pengar för nya spelare, som han visste att han inte skulle få, arbetade han hårt med truppen han fick.

Alan Pardew som själv är gammal försvarare tillbringade många timmar på att undervisa sina försvarare om hur man använder sig som en enhet och arbete med positionering. Genom en konsekvent backlinje gav det snabba resultat. Newcastle förblev obesegrad i Premier League till slutet av november, då Magpies besökte Manchester City.

Utöver att ha säkrat en femte plats i våras var Londonfödde Alan Pardew största prestation att vinna över fansen som hade varit långt ifrån övertygade kring hans förmåga när han kom till norra England. Newcastle fans kan ofta ses som förväntansfulla, men deras resonemang för att vara understimulerade vid Pardews ankomst verkade motiverad. Han hade, som sagt, nyligen kickats av Southhampton i League One men även haft svårt att få ordning på stämningen i omklädningsrummet.

Nu har Pardew en god relation med klubbens supportrar. Speciellt efter att han nyligen nekade att fansen hyser orealistiska förväntningar.

– Den enda gången jag hör ordet”förväntningar” från Newcastles fans kommer de från journalister från Midlands eller London, sa Pardew och fortsatte, men norrut, de vet…

Samtidigt är Mike Ashley fortfarande illa omtyckt. Många har fortfarande förakt för Ashleys beslut att sälja namnrättigheterna till St James Park. Särskilt sedan hans företag, Sports Direct, var den första att dra nytta av branding-möjligheten. Vissa lokala pubar lovade till och med gratis öl till alla journalist som skrev artiklar med det ursprungliga namnet. Men ett förväntat meddelande kom snart om en ny tröjsponsor, som också kan ta stadio-rättigheterna kan ge klubben manöverutrymme.

Det kan innebära att Newcastle kan, trots fansens stora förtret, få en ny och omfattande översyn av klubbens akademistruktur samt ett skarpt arbete att rekrytera duktiga ungdomar som Gael Bigirimana. Så även om Ashley inte är den mest populäre i staden kan det innebär att klubben börjar gå i rätt riktning för att närma sig den absoluta toppen av Premier League.

Pardew verkar åtminstone bekväm i sin svarta och vita-klubb. Vid en middag för inte så länge sedan med supportrar var han både personlig och humoristisk. Fortfarande i chock över längden på hans nya kontrakt, medgav Alan Pardew att trots det åttaåriga kontraktet kommer det behövas framgång som kan avslutas med en inhemsk trofé, efter en torka på, hittills, 43 år.

Och hur många kunde förutse detta när Newcastle åkte ur det engelska finrummet för drygt tre år sedan?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: