Milan -Ett nytt projekt

 

Det har varit en tuff sommar för Serie A-fansen. Sommarens mercato såg många stjärnor och lovande unga spelare lämnar stöveln. Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva, Fabio Borini och Marco Verratti, för att nämna några. Ärligt talat har mercaton nog ändå varit mest svidande för AC Milan. Den tumultartade sommaren kommer ge avtryck på Milans spel. Något som säkerligen ger Massimiliano Allegri ännu djupare rynkor i pannan.

För, förutom de enorma kvalitén klubben förlorade i Ibrahimovic, Silva och Cassano, har de också förlorat en hel del betydande erfarenhet i och med att trotjänarna Nesta, Zambrotta, Gatturso, Seedorf och Inzaghi har slutat eller flyttat på sig. Huvudbry på Allegri kanske är i underkant? En ny tid för AC Milan med samma förhoppningar och krav på sig inleds och allt läggs på mister Allegri som nu förväntas montera något liknande till ett utmanarlag om scudetton. I Adriano Galliani och Silvio Berlusconis uppdrag att sänka lönekostnaderna samt göra klubben mer ekonomiskt självförsörjande fick Milan att rekrytera ungdomar eller fyndvärvningar de visste kunde bidra med något.

Denna nya policy fick Riccardo Montolivo (Fiorentina), Francesco Acerbi (Chievo Verona), Bojan Krkic (Roma), Mbaye Niang (Caen), Nigel De Jong (Manchester City), och Giampaolo Pazzini (Internazionale) att klä sig i svartröttrandigt.

Så med ett helt nytt nav förväntades, så klart, Allegri att köra över Sampdoria i lagets seriedebut. Men 0-1 slutade matchen och Allegris djupa funderingar kom att handla om uppställningen. Han hade fått överge sin tro och idé om 4-3-1-2 och istället använda 4-3-3. Kanske var det på tiden funderade säkerligen Allegri under sommarsolen när det gick upp för honom hur läget skulle bli. Förra säsongen kritiserades nämligen Allegri för att vara taktiskt stelbent.

Allegri tog tillfället i akt och förändrade efter Ibrahimovics flytt spelsystem. 4-3-3 skulle bli det nya. Det blev ingen quick fix med vacker utgång. Nej, istället blev det förvirring. Under försäsongen hade Montolivo fått vara spelfördelare precis framför backlinjen, istället för att vara fri som en fågel på vänstra delen av mittfältet. De Jong skulle bli svaret på det problemet när han blev klar i slutet av mercaton. Men som med så mycket annat blev det istället förvirring.

Efter den här första förlusten, på hemmaplan, var trycket på Allegri som ni säkert redan förstått stort. Men vad som måste läsas in är förhållandet mellan Allegri och Milan och dess hierarki. Förhållandet hade börjat krackelera i slutet av förra säsongen. Silvio Berlusconi tog illa vid sig när Allegri inte kunde försvara scudetton. Omvärlden kan tycka att det är hur orättvist som helst, men Berlusconi har makten.

Att begära av Allegri att vara en kandidat till scudetton är mycket begärt och att hänga ut Allegri som ett hundhuvud til fansen i fall det blir ett fiasko ur den stora klubbens ögon sett. Men Berlusconis springpojk, Galliani, hävdar bestämt att klubben ska vara ett alternativ till 2013 års Serie A vinnare. Skälet: Att han panikvärvade De Jong, Bojan och Niang i slutet av mercaton. Namn som varit med och vunnit men ändå inte varit några ledargestalter precis. Det blir en rätt så löjlig föreställning.

Paniken är redan påtaglig i hela Milan, eftersom Allegri återgått till sitt kritiserade, men betrodda, 4-3-1-2. Att göra så stora förändringar av en så pass stor institution i världsfotbollen är en mycket riskabel strategi från Milans håll. Att istället succesivt påbörjat förändringen för några år sedan hade varit att föredra, även om Allegri inte kan sväras fri från hela ansvaret.

Bland titelutmanarna till förra årets vinnare Juventus finns inte längre Milan som ett självklart alternativ. Det kommer att ta tid för klubben att bli en farlig och aktad utmanare igen. Dessutom med det tryck Allegri får utstå krävs att han får de nya spelarna att lära sig spela tillsammans. Annars, med ny tränare kommer vägen bli ännu längre. Det finns heller ingen Zlatan som på egen hand kunde lösa Milanos rödsvarta problem. Men samtidigt kan inte Allegri låta kravet på resultat skrämma honom till att inte lita till de nytillkomna, ungdomarna och truppspelarna. När allt kommer omkring syns det vilka som kan bidra och inte. Eller som Allegri sagt: ”Milan är vid år noll”, och han måste därför behandla klubben som ett nyfött projekt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: