Vissa skrattar. Andra gråter. Historien om Alberto Aquilani


Nämn Alberto Aquilanis namn till Romafans och de kommer omedelbart att gnuggar händerna i förtjusning. Inte kanske för uppskattningen av Albertos obestridliga kompetens, utan mer för att Liverpool accepteradedet som till och med i den vildaste fantasi var en uppblåst och för bra prislapp för att vara sann.

Under sommaren 2009, en varm och behaglig sommar så som kan förväntas i den eleganta italienska huvudstaden, klarade den uppenbarligen bräckliga mittfältare den medicinska genomgånen när Rafa Benitez beslutade att detta var spelaren att ersätta Xavi Alsono som gick till Real Madrid. Smått förvånansvärt fick Aquilani ett friskintyg och en affär mellan Roma och Liverppol gick igenom, med en prislapp på någonstans runt 23million euro. Något som Roma och alla deras fans aldrig skulle ha drömt om när Juventus först frågade om tillgängligheten på spelaren. Turinklubben hade sett att trots att Aquilanispelat i EM 2008 hade spelaren bara gjort 14 Serie Amatcher under föregående säsong. Brist på speltid hade ingenting att göra med en brist på förmåga utan en ihållande vristskada och innan det problem med ett lår.


När Liverpool gav honom klartecken var inte de här farhågorna längre romarnas och Aquilani gjorde något som varken Francesco Totti och Daniele De Rossi aldrig skulle göra. Att ta farväl till sin hemstad. Alla tre är födda och skolade i AS Roma, men medan Totti och De Rossi alltid har hyllats som kungar i staden, i Tottis fall i någon slags kejsarstatus, fick Aquilani bara tummen upp. En annan talang fostrad och uppskattade i AS Roma, Giuseppe Giannini, var känd som prinsen, men Aquilani nådde bara så långt som att krönas till ”Lillprinsen”.

När Alberto Aquilani fyllde 25 år fick han höra att han tillsammans med Daniele De Rossi skulle bilda ett oövervinnerligt Romamittfält. Men var det någon av hemmasönerna som någon gång skulle få lämna så var det aldrig något snack om vem. Totti uttryckte viss bitterhet över att tillåta en lokal förmåga att lämna, men för majoriteten av Giallorossianhängarna fanns knappt någon ånger. Eftersom Alberto aldrig blev älskad på samma sätt som Totti och De Rossi, eller för den delen, brassen Rodrigo Taddei, var övergånssumman på 20 miljoner euro plus tre och en halv miljon som bonus, det bäst som kunde hända den skuldtyngda klubben.

En win-win-situation i Rom. Roma behövde visa åtminstone någon grön siffra i ekonomin och Alberto fyrdubblade sin lön. Aquilani skickades säkerligen iväg med en bucca al lupo, en lyckönskning, men det gjordes i vetskapen om att Liverpool fick en spelare som var långt ifrån prima skick.

Vad som följde var en deprimerande och ändlöst kretslopp av dålig avkastning för Liverpool FC. Aquilanis svaga fotleden höll bara för åtta matcher.

Svag i kroppen, svag i sinnet försökte Liverpool med flera olika knep för att få den icke-engelsktalande italienaren att göra själ för sina 80.000 pund i veckan.

Juventus skrattade och tog sin chans och fick låna Alberto, även om det för Albertos del aldrig blev en permanent flytt tillbaka till Italien, av den enkla anledningen att Juventus inte ville punga upp med 14 miljoner pund för en skadebenägen mittfältare…

Liverpool ville inte längre ha med Alberto att göra och lånade förra året ut honom till Milan, nu med en köpoption på 6 miljoner pund, efter 25 spelade matcher.

Men Alberto föll på målsnöret och gjorde bara(!) 22 matcher i den rödsvartrandiga tröjan. Milans berömda sjukstuga och läkare fick under två månaders tid ta sig en titt på den svaga vristen. Läkarna skakade bekymrat på huvudet och vips så blev det ingen affär den här gången heller.

Nu är Alberto Aquilani 28 år med ytterligare två år kvar på sitt kontrakt med Liverpool. Tredje gången gillt? Fiorentina är nämligen tredje italienska Serie-A-klubb att visa intresse för romaren. Viola vill att Liverpool ska släppa italienaren för samma summa som Milan skulle betala. Blir det till slut en permanent flytt kan det bli precis vad Alberto behöver. En flytt till lugna, trygga och vackra Toscana.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: