La psicoterapia argentina


Oavsett om Lionel Messi lyckas ro hem ännu den mest åtråvärda individuella fotbollsutnämningen, Ballon d’Or, till Argentinas kelgris #1 eller inte, är hans hemland ändå bäst i världen när det kommer till antalet psykologer, räknat till antalet psykologer per invånare. Argentina har 145 psykologer per 100 000 invånare, att jämföra med 64 i Sverige och 31 i USA.

Enligt en Gallupundersökning har nära 30 procent av argentinarna blivit behandlade av en psykolog eller psykiater. Flera böcker har skrivits om ämnet, bland dem Freud på Pampas av Mariano Ben Plotkin, som själv sändes till analys när han var sex år. En förklaring som han ofta återkommer till är den stora andelen europeiska intellektuella som invandrat till Argentina, många av dem psykoanalytiker som flydde undan nazismen. Och i ett land med en våldsam politisk historia omfamnas teorier om hur man ska hantera smärta och förlust.

Leonel Messi har hittills gjort osannolika 43 mål i La liga men Barcelona verkar trots det bara ha chans på cup-guldet efter förlust i senaste El Clásico och ett oväntat uttåg från Champions League mot Chelsea. Kanske är det dags för Lionel att ta en längre semester hemma i Argentina och slappna av i en skön divan hos en psykolog?

International psychoanalytical society, som firade 100-årsjubileum för två år sedan, kan glädja sig åt att det finns ett land där Sigmund Freud, och i ännu högre hans franske uttolkade Jacques Lacan, fortfatande har stark ställning. I Buenos Aires ligger medel- och överklassen på divanerna i stadsdelen som kallas Villa Freud där också pizzerian Sigi finns att besöka.

Kanske är det dit Diego Armando Maradona ska tipsa Lionel Messi att ta sig för att sjunka ner både i divanen och sig själv? Maradona gick nämligen själv 2004 hos en psykolog för att komma till rätta med sitt drogproblem. Något som han beskriver ha varit lite jobbigt.

— Någon tycker att han är Napoleon, någon annan att han är kung. Jag säger att jag är Diego Maradona, men ingen tror mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: