Landsfadern Putin


I kölvattnet efter Vladimir Putins valseger i Ryssland demonstrerar fortfarande människor mot valfusket. Återigen riktas kritiska blickar mot det ryska politiska systemet. Men politiken är även oundviklig inom den ryska fotbollen.

I Ryssland är fotbollen blodig. Fotbollen engagerar miljontals och alla hålls i ett järngrepp av den ”demokratiske diktatorn” Putin. Att undgå Putins inflytande och makt är helt och hållet omöjligt.

Att Vladimir Putin valts till högsta höns i den ryska hierarkin är oroande ur både en politisk och en social synvinkel. Hans närvaro i den ytterst bslutande politiken blir ett uppenbart exmpel på hur politiserad fotbollsvärlden blivit.

Rysk fotboll är i ett allvarligt läge. Korruptionen är utbredd, rasismen är normen och våldet är så vanligt att ordföranden för den ryska Premier League, RPL, var tvungen att komma med en varning till fansen runt om i det stora landet.

– Klubbarna är trötta på att betala stora böter för beteendet hos deras fans, sa han påtagligt bekymrad.

Problemet är utbrett över hela Europa, vilket nyligen syntes i Rom-derbyt där Romaspelaren Juan möttes av rasistiska tillrop av Laziopubliken. Men den ryska situationen är mer utbredd och allvarlig. Både våldet och rasismen eskalerar och det finns ingen riktig vilja hos varken fotbollsförbundet eller politikerna att ändra på situationen. Det är bara att se till de demonstrationer som nu tar plats i främst Moskva. Det som händer är snarare att de som vill förändra blir fängslade…

Politiseringen av spelet har varit en oundviklig process, mycket tack vare stora summor pengar som likt en tsunami trängt in fotbollen under de senaste årtiondena.

Du kan tänka sig att den ryska fotbollen har varit en av de stora partierna att dra nytta av ett så omfattande högkonjunkturen. Spartak- och CSKA Moskva, Zenit St Petersburg och, mer nyligen, Anzhi Makhachkala har alla kunnat bada i ett penga hav likt Joakim von Anka. Men dessa klubbar är undantag i motsats till normen.

Klubben Tom Tomsk: s senaste finansiella elände, som har pågått under ett antal år nu, kunde under vintermånaderna fokusera enbart på den sportsliga utmaningen, att stanna kvar i RPL, efter att Vladimir Putin tvingade fram ett antal kraftfulla investerare att placera sina pengar i klubbens kassakista. En fin generöd handling kanske du tänker. Så trevligt av en av landets stora att fokusera på en fotbollsklubb på gränsen till kollaps. Men det är där den blåögde har fel. För det var inte alls en fin och generös handling från en av de mest avskyvärda ledarna i den demokratiska världen.

Tomsk är en universitetsstad som har alla förutsättningar för att vara en välfungerande stad med hög akademisk utbildade invånare. Ändå är Tomsk full av besvikelse, korruption och politisk apati. En stad fylld av ungdomar och gamla som tappat tron på ”Putinismen”. Vladimir Putin är inte trögare än att han förstod vikten av att förändra den bilden. För fyra år sedan började Putin hejda den bilden av att det var han som låg bakom stadens dystopiska vardag, trots att det var uppenbart att omröstningen i valet var långt ifrån demokratiskt. Att då försöka rädda Sibiriens viktigaste idrottsklubb, Tom Tomsk, blev ett taktiskt och egocentriskt val av Putin.

Statliga ägda oljebolag pumpar nu in miljoner rubel i fotbollsklubben. Utan Putins hjälp skulle allt ha gått förlorat för Tom Tomsk och vi skulle sannolikt se 15 lag i RPL. Fotbollen har därigenom en stor del i den ryska politikens puls. Något som myndigheterna förstått och flyttade därför nyligen matchen mellan Spartak Moskva och Rubin från huvudstaden till Kazan. Allt för att undvika eventuella upplopp som kunde blivit av både demonstranter och fotbollssupportrar. Myndigheterna tog därigenom inga risker att få än fler ögon på sig från omvärlden.

FIFA är fortfarande hårda i politisering av fotbollen. Egypten kände vrede mot Sepp Blatter i kölvattnet av de hemska scenerna under matchen mellan Al Masry och Al Ahly som slutade i 74 människors liv gick till spillo.

– Fotboll är för människor, ungdomar. Fotbollen ska erbjuda känslor och hopp. Vi kommer aldrig att acceptera att det används för politiska syften, säger Sepp Blatter.

Vad han tänker när Putin inte gör annat än politisera fotbollen är mer en gåta än någonting annat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: