Argentinarna redo att byta namn


Med 30 årsdagen av Falklandskrigets början bara några månader bort har tjänstemän runt om i fotbollsvärlden börjat oroa sig för Argentina. Landets fotbollsförbund, AFA, har nämligen planer på att ändra namnet på landets högsta liga för att på så sätt spegla ett mörkt kapitel i landets historia.

FIFA har skickat förfrågningar till AFA kring planerna att byta namn på högsta serien, Clausura, till Crucero General Belgrano Primera Division. Ungefärlig översättning blir Skeppare general Belgranos första division. Krigsskeppet General Belgrano sänktes i maj 1982 av britterna.

I Argentina har nyligen den andra halvan av Clausura börjat. Och även om namnbytet inte är ett faktum har FIFA tjänstemän i Zürich bett AFA tjänstemän klargöra frågan.

FIFA har kontaktat det argentinska fotbollsförbundet angående en potentiell ändring av namnet på den högsta ligan i landet. Enligt rapporter i media är ligan inställd på att byta namn. FIFA har begärt att AFA ska lämna ytterligare information i denna fråga och passade samtidigt på att påminna AFA om artikel 3 i FIFA:s stadgar som förbjuder alla former av diskriminering mot ett land, privatperson eller grupp av etnisk ursprung, kön, språk, religion, politik eller av annan orsak. Uttalandet fortsatte: ”Ett potentiellt namnbyte på ligan skulle klart strida mot ovan nämnda artikeln och kan bestraffas i enlighet med FIFA: s stadgar, skrev FIFA i ett utlåtande.

Under det tio veckor långa kriget tog Argentina över kontrollen över ögruppen som de förlorat kontrollen över till Storbritannien 1833. Hela 600 argentinska soldater förlorade sina liv, däribland 323 som dog när General Belgrano sänktes.

Ordförande för det argentinska förbundet, Julio Grondona, som även är FIFA:s vide ordförande, berättade för den franska nyhetsbyrån AFP att han var osäker på om FIFA skulle kunna förhindra ett namnbyte.

– Jag känner inte till deras ställning i frågan, sa han.

En talesman för AFA stöttade ordförande Grondonas linje och menade på att ett namnbyte inte kommer strida mot FIFA:s stadgar.

– Det är ingen skillnad på vårt tillvägagångssätt och Spaniens när de byter namn av kommersiella anledningar. Att vi vill göra det som en minnesceremoni ändrar ingenting. Generellt gör man vad som är nödvändigt, det vill säga informerar FIFA om det som kommer att ske.

Under de senaste veckorna har frågan om Falklandsöarna återigen skapat nyhetsrubriker. Det hela eskalerade när den brittiske prinsen William, näst i tur till den brittiska tronen, förlade sin militära tjänstgöring som helikopterpilot på ögruppen under sex veckor. En provokation utan dess like, eftersom han kommer som stridsredo prins, och inte en prins med fredspipa.

Samme talesman från AFA kommenterade även den brittiska krigsprovokationen.

– Hur kommer det sig att pressen inte analysera logiken? Idén uppstod från ett tv-program. Det finns ingen skrivelse och förslag till oss på AFA, men det verkställande utskottet kommer ändå se till att det blir en ändring. Det kommer troligen ta med ämnet i enlighet med och i harmoni med de krav och bestämmelser FIFA stakat ut.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: