Djibouti kan bara bli bättre

Djibouti är ett östafrikanskt land som inte direkt är känt för sina fotbollsbedrifter, utan snarare för sina ekonomiska och sociala frågor. Landet dras med många och stora problem som hög arbetslöshet, bristande utbildning, fattigdom, prostitution och höga levnadskostnader. Men landet har en ofantligt stor andel fotbollsspelare som drömmer om bättre tider. Hela 90 procent av befolkningen i Djibouti sägs spela fotboll.

Djibouti har aldrig lyckats kvalificera sig till något mästerskap sedan de började tävla i officiella tävlingar 1998. Men det finns ärofyllda dagar att komma ihåg även i Djibouti. Deras största vinst någonsin kom mot Jemen (4-1) den 26 februari, 1988och deras enda någonsin officiella internationella seger kom mot Somalia i VM-kvalet 2007. Matchen vanns med 1-den gången.

Ligan i det lilla landet heter Djibouti Premier League och har haft samma namn sedan starten 1987. Med i ligan är tio klubbar där Force Nationale de Police är den mest framgångsrika klubben med sju ligatitlar. Regerande mästare är dock AS Port som har vunnit två år i rad och därmed börjar knappa in på FNdP:s försprång i den lilla maratontabellen. AS P har nämligen nu sex ligatitlar och delar andra platsen i maratontabellen med två andra klubbar, AS Compagne Djibouti och Etiopien. Ligan har under åren avbrutits vid flera tillfällen på grund av inhemska stridigheter mellan landets två etniska grupper, Issa och Afar. Motsättningarna ledde till inbördeskrig som varade i närmare tre år under 1991-1994. Ligan kunde inte spelas mellan åren 1989-1993 på grund av oroligheterna.


Det är en av anledningarna till att varken klubblagen eller landslagen är speciellt framgångsrika. Men även landets dåliga ekonomiska tillgångar ställer till det för klubbarna som vunnit ligan, men inte kan ställa upp i de afrikanska Champions League. Djibouti har stora brister på fotbollsplaner trots den stora uppslutningen kring sporten. Det finns bara en enda erkänd fotbollsarena som uppfyller internationell standard. Den ligger i huvudstaden och heter Stade du Vile. Stadion rymmer ungefär 10 000 åskådare.

Men det finns fler anledningar till att landets fotboll fått dra sig ur olika turneringar. Landet hade 2005 en arbetslöshet på 60 procent. Den som har tur nog att ha ett jobb tjänar oftast mycket dåligt och de höga levnadskostnaderna ställer höga krav på överlevnad. Ett exempel: Det billigaste köttet kostar mer än en halv dags lön. Landet får så kallat ekonomiskt stöd från både USA och Frankrike som båda har militärbaser i landet.


Även demokratiprotester har förekommit vilket fick familjen Guelleh att avgå från makten efter 34 års regeringstid. För oroligheterna fick dock landslaget dra sig ur Nations Cupen 2004 och 2008. Inte heller 2013 kommer Djibouti kunna ställa upp.

Djibouti har dock försökt att förbättra fotbollens förutsättningar i landet med hjälp av FIFA, som 2006 lanserade ett program för att få till ny infrastruktur och träningsanläggningar, utbilda tränare och domare. FIFA samarbetar även med UNICEF för att använda fotbollen som ett verktyg i kampen mot hiv/aids, vilket är ett stort problem via den ökade prostitutionen i landet. Fotbollsförbundet gör vad som kan göras med knapphändiga medel. Den senaste tiden har förbundet lyckats skänka utrustning till 17 regionsförbund och 60 klubbar runt om i landet, vilket har lett till att damfotbollen har växt och fler lag har etablerat sig runt om på landsbygden. Innan insatser som dessa var fotbollen mest koncentrerad kring huvudstaden, som delar samma namn med landet. Förhoppningsvis kommer även ligatitlarna att sprida sig då det bara är en enda klubb som vunnit Djibouti Premier League utanför huvudstadens gränser. AS Ali Sabieh Djibouti Telecom var första lag utanför huvudstaden att vinna ligan 2009.


Trots Djibouti framsteg och initiativ för att förbättra fotbollen i landet, är den östafrikanska nationen fortfarande ett av Afrikas svagaste landslag som fortfarande står för mindre bra resultat i de kontinentala tävlingarna. Förhoppningsvis fortsätter utvecklingen i det lilla landet med 757 074 invånare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: