Suarez rasistiska påhopp bestraffat

Liverpool anfallaren Luis Suarez stängs av i åtta matcher och får böter på 430 000 kronor efter att ha funnits skyldig till ett rasistiskt påhopp på Manchester Uniteds svarta försvararen Patrice Evra.

Engelska fotbollförbundet accepterar Evras påstående att Suarez riktat rasistiska förolämpningar mot honom under Manchester Uniteds Premier League-match i Liverpool den 15 oktober.

”De kränkande ord som använts av Suarez innehöll en hänvisning till Evras hudfärg” förklarar fotbollsförbundet i ett uttalande och tillade att Liverpool själva också varnat Suarez.

Luis Suarez kommenterade domen på sin Twitter och skrev: ”Idag är en mycket svår och smärtsam dag för både mig och min familj. Tack för allt stöd, jag fortsätter att jobba på.”

Beslutet mottogs av Liverpool med vrede.

På tränare Kenny Dalglish twitter skrev han att ger Suarez hans fulla stöd.

”Mycket besviken över dagens dom. Nu behöver Suarez vårt fulla stöd”, och la till klubbens ordspråk: ”You’ll never walk alone”.

I ett mer officiellt uttalande sade Liverpool att det var med en ”väldigt förvånande och besvikelse” klubben tog emot domen.

”Det är vår starka uppfattning, när vi gått igenom omständigheterna i fallet, att Luis Suarez inte begått något rasistisk handling. Det verkar för oss som att förbundet var fast beslutna att fälla Luis Suarez, även innan han blev intervjuad i början av november. Ingenting vi har hört under utredningen har förändrat vår uppfattning om att Luis Suarez är oskyldig till anklagelserna mot honom. Vi kommer att ge Luis allt stöd han behöver nu för att rentvå sitt namn.”

Liverpool hävdade även att Evra betonade i sitt skriftliga uttalande till fotbollsförbundet att ”jag tror inte att Luis Suarez är rasistiskt”.

”Klubben ser mycket allvarligt på rasism och tar kampen mot alla former av diskriminering och har en lång och framgångsrik erfarenhet av arbetet med antirasistiska aktivitet och social integration. Vi står fast vid detta ideal och jämlikhet för alla, oberoende av en persons bakgrund”, fortsatte utlåtandet från Liverpool.

Klubben påpekade, som i ett försök till mildrande omständigheter, att Suarez kommer från ”en blandad ras familjebakgrund där hans farfar var svart.”

Straffet avvaktasom nu Suarez och Liverpool eventuellt vill överklaga domen.

”Ett överklagande måste lämnas in inom 14 dagar från den dag då skriftliga motiveringen till beslutet lämnats, skrev förbundet i ett uttalande.

Suarez kan utöver denna dom även straffas för att ha gjort en obscen gest mot hemmasupportrar när han gick av planen efter 1-0 förlustenborta mot Fulham den 5 december.

En engelsk fotboll anti-rasist organisation välkomnande Suarez rasistdom och sa att den hade skickat ut ett meddelande till världsfotbollen.

– FA har visat ledarskap och syftet med vad som helt klart varit ett svårt och komplicerat fall att hantera.De investerade tid och expertis för att säkerställa denna dom. Det har visat att det inte kommer att stå för diskriminering bör något organisationer som FIFA och UEFA ta sig i akt för. Kick It Out kommer att fortsätta arbeta med klubbar och spelare på professionell och gräsrotsnivå. Genom att erbjuda utbildning på vad som är stötande och oacceptabelt beteende hoppas vi på en större förståelse för andra människor, säger ”Kick It Out”:s ordförande Herman Ouseley.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: