Fotboll som språngbräda

Al Amal Stella Rossa Bari FC startade tidigare i år. Klubben består huvudsakligen, men inte uteslutande, av ekonomiska och politiska flyktingar, däribland från Afghanistan, Bangladesh och Somalia. Bari, med dess livliga hamnar och terminaler har länge varit ett avstamp för invandrare från främst Nordafrika, men också från andra delar av världen.

 Men det har inte alltid varit en välkomnande ort att komma till. Bristen på gästvänlighet och medmänsklighet fick i oktober 2009 40 hemlösa somalier att ockupera ett tomt hotell. Ockupationen utvecklade sig snabbt till en samlingspunkt och byggnaden har nu utvecklats till att bli en mötesplats och ett informationscentrum för nyanlända i Bari.

 Men integration är aldrig lätt, även under de mest stabila ekonomiska och politiska tider. Fotbollen byggde då en bro in i det lokala samhället, vilket fortsatt utvecklades genom framgångarna med en antirasistisk turnerning som hölls i Bari tidigare i år. Det var också då Al Amal Stella Rossa bildades och laget spelar under parollen: ”Ama il calcio, Odia il razzismo”, älskar fotboll, hatar rasism på italienska.

 Efter att laget fått startbidrag på 25 000 euro från de lokala myndigheter i regionen Puglia har Al Amal Stella Rossa börjat spela seriespel i Terza Categoria i den Apulien regionala ligan. Resultaten kanske inte är de bästa, senaste resultaten innefattar nämligen en 8-1 förlust mot Virtus Molfetta. Men laget är mer än fotboll. Det handlar lika mycket om hopp och en väg in i en ny dröm och en ny vardag.

 Men laget är inte den enda inkörningsporten för nyanlända italienare. I Neapel startades förra året Afro-Napoli United, en klubb av afrikanska ungdomsspelare. Laget spelar i stadens amatörligor.

Men ännu längre har man kommit i huvudstaden Rom. Där har Liberi Nantes, med bas i området Pietralata, funnits sedan 2007 och håller till i mitten av tabellen av sin lokala fotbollsserie.

 Al Amal Stella Rossa sticker trots föregångare ut. Deras långsiktiga ambition är att gå upp i semi-professionella spelet i de nationella lägre ligorna. Det gör man nu genom att jaga sponsorer som kan finansiera en sådan satsning. För närvarande krävs det dock mest på planen för att någon ska vilja satsa pengar i föreningen. Truppen består av 27 spelare som tränar lika mycket som de går i skolan vilket i sig skapar mer känsla av engagemang, trots de dåliga resultaten i ligan. Laget är nu sist i tabellen, fortfarande utan poäng.

 I hela Sydamerika, Australien och USA kan klubbar, sport och samhällen spåra sina rötter tillbaka till italienare som korsat kontinenter mer än ett sekel sedan. Al Amal Stella Rossa skulle sluta en fin symmetrisk cirkel, om det i kommande decennier, blir Al Amal Stella Rossa och andra klubbar som etablerar sig i ett land – och särskilt i söder – där invandringen fortsätter att genomsyra vardagslivet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: