Når våldet Bundesliga?

Samtidigt som det tyska landslaget och de tyska klubblagen i år spelar sin kanske bäst fotboll, försöker organisationen bakom den, DFB, lösa problem som hotar att skada det nya tyska spelet.

Domare ligger i tvist med skattemyndigheterna och en våldsvåg sköljer över läktarna, särskilt i de lägre divisionerna. Förbundet blir upptaget med att hålla upp fasaden om ett gott fotbollsklimat, samtidigt som det bara återstår ett halvt år innan Tyskland åker till EM som en favorit till titeln.

DFB har slagit hårdare än någonsin mot Dynamo Dresden, från andra divisionen, då lagets supportrar i tyska cupen vandaliserade och misshandlade folk mot Borussia Dortmund för en månad sedan. Våldsuttrycken lämnade dussintals skadade, 15 arresterade och skadorna uppmättes till ett värde av 1,5 miljoner kronor. Störst skada, utöver personskador, åsamkades Dortmunds arena där sittplatser revs bort och kiosker och toaletter vandaliserades.

Medan Dynamo anser att straffet är överdrivet, sa en lagman i DFB: s disciplinnämnden att man inte ville ge intryck av att vara alltför överseende samtidigt som han lutade sig tillbaka mot statistik. Vid förra säsongens spel i de två översta divisionerna skadades 846 skadade, en dyster siffra för den tyska fotbollen. Det är nämligen den högsta siffran på 12 år.

– Vi har ännu inte haft några dödsfall, men om detta (våldet) fortsätter, är det bara en tidsfråga innan vi har de första, sa lagmannen Hans Lorenz.

Dortmunds polischef Peter Andres vittnade inför nämnden och berättade sammandrabbningarna redan innan matchen liknade ”inbördeskrig.”

– Det skulle ha blivit ett blodbad om vi hade agerat hårdare, sa Andres.

Hand Lorenz, lagmannen, gick ännu längre i sin analys och kallade Dresdens fans för återfallsförbrytare.

En liten frustration kan nig skönjas hos Lorenz då klubben straffas 28 gånger och, där till, blivit varnade för supportrarnas brist på omdöme 16 gånger sedan 2002.

Lorenz sa att stänga ute klubbar från liga- och cupspel var effektivt. Han pekade mot brittiska öarna där engelska klubbar uteslöts från Europaspel efter Heysel-katastrofen i Belgien, 1985.

Men Dynamo Dresdens fans är inte ensamma upprorsmakare. Förra helgen skadades minst 13 personer i samband med andra divisions-matchen mellan Hansa Rostock och St Pauli. Spelet avbröts när rivaliserande supportrar sköt nödraketer på varandra. Även om nödraketer, smällare och liknande är förbjudna på de tyska arenorna, smugglas de ofta in och användas av rivaliserande supportrar mot varandra.

Den brittiske genre-skådespelaren Danny Dyer gjorde, efter sin roll i huliganfilmen ”Football factory”, en dokumentärserie där han åkte runt till olika så kallade firmor, huligangrupperingar. När 2007 besökte Tyskland för att liksom i sitt hemland, England, möta firmor möttes han bara av en enda stor firma. Landslagets. En lite förvånad Danny Dyer kommenterade det hela med att säga att grupperingarna inte ens hade ett gruppnamn.

– Jag trodde det skulle påminna mycket mer om hur det är hemma i England, men de så välorganiserade grupperna runt om i de tyska städerna verkar inte ens ha ett gruppnamn. För det mesta är det småbråk i de lägre divisionerna, men mest av allt är det landslaget man försvarar, sa Dyer då det begav sig.

Även om våldet breder ut sig mer och mer i Tyskland är det fortfarande i de lite lägre divisionerna våldet återfinns.

Frågan är om det smittar av sig på Bundesliga genom cupspel och uppflyttningar från de lägre divisionerna?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: