Missar VM 2014 – Eritrea ändå vinnare

Det Eritreanska landslaget har slagits ut ur kvalet till VM i Brasilien 2014 efter 3-1 förlusten mot Rwanda i Kigali förra veckan, men lagetsledningen gjorde ändå en liten vinst på sätt och vis.

Under morgonen efter förlustmatchen gick alla 18 spelare i truppen ombord på spelarbussenför att börja åka mot flygplatsen i Kigali. Alla 18 var också med på flyget hem till Eritrea, en sällsynt bedrift under de senaste åren.

Matchen mot Rwanda var Eritreas första bortamatch sedan 2009, då 12 män från landslaget inte återvände hem från Kenya där landslaget deltagit i en regional turnering. Alla männen ansökte om asyl vid FN:s flyktingkommissariat i Nairobi. Elva av dem beviljades politisk asyl i Australien.

Idrottare är bland de få människor som får resa utomlands från Eritrea, ett land som anses vara en av de mest repressiva länderna i världen. Men många eritreanska idrottsmän har använt internationella karriärer som en väg ut. I juli vägrade 13 spelare från Röda havet, Eritrea bästa inhemska lag, att återvända efter en turnering i Tanzania. De är för närvarande under U.N.H.C.R. ansvar då den tanzaniska regeringen vägrat dem asyl.

Det kan komma att ta ett tag tills idrottare från Eritrea tävlar utomlands igen. Kort efter förlusten i Rwanda, drog Eritreas nationella fotbollsförbundet sig ur en regional turnering i Tanzania i slutet av november månad, med hänvisning till ekonomiska svårigheter.

Eritreas Cykelförbund drar sig också ur tävling utomlands, nu Tour of Rwanda. Trots att Eritrea kröntes kontinentala mästare förra veckan, och dess ledande cyklist, Daniel Teklehaimanot, vann Tour i Rwanda 2010. Det gavs ingen anledning för återkallandet…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: