Trapattoni och Keane – Två nervösa män

Giovanni Trapattoni är rädd och osäker. Han vill behålla jobbet som Irländsk förbundskapten men är inte säker på att det kommer att gå vägen. Allt hänger på landslag från den gröna ön. Irland måste nå EM-slutspelet via play-off mot Estland. Annars vet inte den 72-åriga italienaren vad han gör till sommaren. Det har spekulerats i att Trapattonis kontrakt kopplat till kampen för EM-kvalificering. Giovanni är dock övertygad om att även om det inte blir något EM, kan det fortfarande finnas en ny och spännande utmaning i hans lysande karriär. När han fick frågan om det hade gått upp för honom att han kan vara 90 minuter i Estland och 90 minuter på nationalarenan Aviva Stadium på tisdag, ifrån att få sparken som fdörbundskapten svarade Trapattoni:

-Ja, ja, men jag är inte nervös för det eftersom jag vet hur fotbollen fungerar. Jag pratade tidigare om att stå på klippornas kant. Det är vårt liv, det är en chefs liv. Vårt liv är farligt. Jag har en vana att titta på farliga situationer utifrån, men jag tror jag kommer att bli kvar, om inte här, då kanske det är på någon annanstans. Jag vet inte var, men det är klart att jag inte kan vara säker på att få stanna kvar här.

I det irlänska lägret finns det en känsla av att de aldrig kan få en bättre möjlighet till kvalificering genom lottningen mot Estland. Men Trapattoni är ingen människa som tar någonting för givet.

– Varje söndag, eller i England varje lördag, ser du mindre lag slå bra lag. Det är fotboll. För mig är det ingen överraskning, därför måste vi tänka att dessa 180 minuter är vårt liv, våra spelares,  vår tränare och inte minst det irländska folkets liv. Jag kommer att vara mycket stolta om vi uppnår ett avancemanf eftersom det innebär att vi så här långt har gjort vårt jobb.


Irlands senaste play-off slutade i bitter besvikelse när de besegrades av Frankrike, en kväll med hög dramatik i Paris för två år sedan.
Trapattoni fick på en presskonferens inför play-offspelet frågan om den publicitet som omgav kontroversen kring Thierry Henrys ökända handboll kan innebära att det är mindre risk för Irland att hamna på fel sida kvalifikationen vid en liknande situation.

– Domarna kan göra misstag, men jag har inte några förutfattade meningar om domarna.

Om möjligt vill Robbie Keane nog än mer att Irland ska nå EM-slutspelet i Ukraina-Polen. Keane är smått desperat för att slippa att sitta hemma och titta på slutspelet av ännu en stor turnering på TV. Den 31-årige irländska anfallaren har tillbringat nästan ett decennium kring att reflektera över sin resa till VM i Japan-Sydkorea och att hans land sedan dess inte lyckats ta sig till något slutspel, what so ever.
All denna oro skulle kunna lugnas de närmsta dagarna om nu bara Irland vinner över Estland, en möjlighet som Keane inte vill se försvinna utom räckhåll.

– Det är svårt att se, speciellt de senaste VM-slutspelet, när vi var så nära. Det är ju dör de stora turneringarna man spelar fotboll, det är därför vi är här. Att spela vänskapsmatcher är okej och spela för ditt land är den bästa upplevelsen man kan ha, men det är ju för slutspelen man spelar fotboll. Vi kan inte låta det glida iväg ifrån oss, säger Robbie Keane.


Keane är en av få i den nuvarande truppen som har spelat på den stora fotbollsscene genom sitt uppträdanden i Japan och Sydkorea 2002. Den hjärtesorg som utlöstes efter landets kontroversiella VM play-off nederlag har ökat Keanes hunger på ett sista slutspel innan han sätter punkt för sin fotbollskarriär. Anfallaren i Los Angeles Galaxy gör det klart att det vore bland det största som hänt honom.

– Det skulle betyda allt. Jag har haft turen att spela i ett VM, som var en av de bästa upplevelserna i mitt liv, men jag har inte spelat i ett EM ännu. Varje gång du tittar på en på TV, är du desperat över att få vara där, på plats. Vi har inte kvalificerat oss sedan 2002, så det skulle innebära en jäkla massa för mig och hela landet. Det är en stor möjlighet för alla spelare. För spelare som jag själv, Shay Given och Richard Dunne, kan detta vara vår sista chans, så vi måste ta detta med båda händerna. ”


Irlands senaste play-off äventyr har spelats inför fullsatta läktare i Teheran och Paris, medan kvällens bortamatch kommer spelas på en nätt A Le Coq Arena i Tallinn som tar tio tusen åskådare. Keane insisterar att omgivningen göra en marginel skillnad.

– Man måste behandla varje match samma. Man måste respektera dina motståndare – de är på planen av samma anledning som vi. De har uppenbarligen gått bra och de är i exakt samma situation som oss, resonerar Keane.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: