Rasism med flera konsekvenser

John Terry är återigen i blåsväder. Tyvärr är han inte den enda personen som drabbas av det senaste övertrampet.
Ferdinand var offret för en rasistisk kommentar från Terry under QPRs hemmamatch mot Chelsea. Den 30-årige Chelsea- och landslagskaptenen förnekar påståendet, som utreds av både polis och Fotbollförbundet.

Terry ska ha kallat Ferdinand för en svart fi**a i spelargången efter 1-0-förlusten mot lokalkonkurenten QPR.
John Terry förnekar inte att han använt orden, men hävdar att sammanhanget han använda dem i var annorlunda. För att understryka att orden inte kunde tas som rasistiska övergrepp sa han dem. Chelseas kapten insisterar att han helt enkelt frågade Anton Ferdinand om han blev anklagad för att använda den mycket kränkande frasen.
Och mannen i centrum av stormen, Anton, har avslöjat att han inte heller kommer att backa från sin version av händelsen. Det är utifrån den ståndpunkten som ett anonymt brev lämnades över till Anton Ferdinands hemmaarena, Loftus Road under fredagen.

Enligt The Sun, är dess innehåll mycket grafik, och det var inte visat att Ferdinand. En polis sa på söndagskvällen att ”Vi kan bekräfta att vi undersöker ett påstående om skadlig kommunikation.”

– Jag visste inte att rasism fortfarande existerade i fotboll fram till förra helgen. Jag trodde vi var förbi allt det här. Jag hade ingen aning om att det hade hänt förrän jag lämnade planen. Det var ganska chockerande. Det är galet, jag kan inte tro det, sa Ferdinand med lite distans till vad som inträffat.
Ferdinand är på det klara över vad som har hänt.
– Jag behöver inte säga något, allt finns och syns tydligt på YouTube. Där kan alla se vad han sa. Vad tror du att han sa? Vips så har FA tagit hand om ärendet nu, fortsatte Anton Ferdinand.

Storebror Rio Ferdinand har berättat för vänner att han tycker att ansvaret ligger på Fotbollförbundet nu. Att, en gång för alla, visa var skåpet ska stå, oavsett om Terry är skyldig att använda rasistiskt språk eller inte.
Rio Ferdinands manager, Sir Alex Ferguson, har visat sin sympati för lillebror Ferdinand. Genom att uppmana FA för att visa ”ansvar” för att hantera spelare som befunnits skyldig till att göra rasistiska uttalanden. Genom det stödjer han också sin vice-kapten, Patrice Evra, i fansosens egen ras-relaterade tvist med Liverpool anfallaren Luis Suarez.
– Jag kan inte förstå att detta är en fråga 2011 med tanke på antalet svarta spelare som har spelat i vår liga under de senaste 25 åren. I vår klubb har vi haft fantastiska spelare med stor personlighet och jag har haft tur att ha dem.

Fergusons kommentarer kom samtidigt om en välkänd medlem av den svarta fotbollsrörelsen, tidigare Arsenal-spelaren Paul Davis, hävdade att varken United eller QPR inte ger så mycket stöd för Evra eller Ferdinand som Liverpool och Chelsea ger till Suarez och Terry.
Davis, numera en respekterad tränare och aktiv inom spelarnas fackförening, är trött på dubbelmoralen som gör rasismen godtagbar. – Det är dubbelmoral och kan förhindra att andra svarta spelare från att tala ut, varnar Davis.

Uttalandet och oron från Paul Davis bryr sig inte förbundskaptenen Fabio Capello om. Under tiden är nämligen Capello fast besluten om att fortsätta se Terry leda sitt land mot Sverige under årets sista landskamp. Terry namngavs i Englands 25-manna trupp på söndags kvällen, mitt under anklagelserna och utredningarna, och Capello tror att han bör betraktas som oskyldig till dess motsatsen bevisats. Att Fabio väljer att låta Terry stå över matchen mot Spanien är inte det minsta märkligt, i alla fall inte ur italienarens synvinkel. Capello säger sig då vilja ”se över andra alternativ i backlinjen”.
– Terry kommer inte att spela mot Spanien för att jag vill kontrollera vissa spelare mot det bästa laget i världen, sa förbundskapten Fabio Capello och tillade: Men det är verkligen, verkligen viktigt att han stannar hos oss. Genom tillägget gör Capello mer eller mindre det klart över vad han tycker och tänker om Terry, rasistaffären och vad som är viktigast. En bra försvarare eller ett bra samhällsklimat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: