Rooney avstängd för tappat humör

Wayne Rooney kan börja sina EM 2012 förberedelser senare än andra engelsmän. Detta efter att UEFA förlängt sitt straff för sparken på Montenegros försvarare Miodrag Dzudovic förra veckan. Avstängningen betyder att Wayne Rooney missar EM-gruppspelet.

Rooney som fick rött kort direkt fick därigenom en automatisk avstägning på en match, men i torsdags beslutade UEFA: s kontroll och disciplinära kommitté att utöka avstängningen till tre matcher. Komittén drog slutsatsen att sparken på Dzudovic var av den allvarligare graden. Oprovocerat våld. Rooney kan, och kommer förmodligen med hjälp av Englands fotbollsförbund, överklaga beslutet.


Englands förbundskapten Fabio Capello sade att Rooneys spark var ett ”dumt misstag”. Capello förklarade att trots att alla kan göra misstag kommer detta ”misstag” rendera i att Rooney inte får spela i den kommande vänskapsmatchen mot Spanien på Wembley som straff. Men Capello får nog snarare leva med Rooneys temperament än att stänga av honom titt som tätt.


Många före detta underbarn har liknande problem att kontrollera sin ilska. Att tappa kontrollen är oacceptabelt. Trots det brast det i annars lugna Zinedine Zidane. Det fanns i Diego Maradona och Capello har sedan tidigare fått handskas med det genom Francesco Totti och Antonio Cassano.

Cristiano Ronaldo och Arjen Robben tappar också fattningen och frångår titt som tätt deras tekniska kunnande. Även Lionel Messi slog en motståndare minuter efter att hans Argentina debut. Beslutet kring vad du tål som tränare måste vägas mot vad spelaren ger tillbaka.

Föredetta lagkaptenen Alan Shearer säger att Rooneys status som ”Englands bästa spelare” innebär att England kommer ta honom till EM 2012, trots att laget behöver vara elva man för att gå långt.

– Om det var någon annan du skulle säga lämna honom hemma, men han är en sådan viktig spelare som man bara hoppas att England kommer att få med sig och att han är sedan blir tillgänglig för att försöka kompensera för den skada han har gjort, säger Shearer.


Alex Ferguson, som själv tappar humöret, verkar stå bakom Rooney i den senaste stormen.

– Jag tycker att Wayne har visat enorm förbättring när det gäller hans temperament, hans reaktioner på tacklingar och sånt under de senaste åren. Genom mognad får man också erfarenhet och visdom. Det medför ansvar och jag tror han blir bättre hela tiden. Det var en sådan erfarenhet som , hur ska jag uttrycka det, pojken fick efter sin reflex-handling. Han blev av med bollen och han reagerade. Han har ett hetsigt humör som jag inte tycker är det värsta i världen.

Ferguson vet naturligtvis vad han måste säga för att stryka Rooney medhårs. Efter årets inledning av Premier League för Rooney personligen måste Ferguson fokusera på det positiva. Den oväntade sparken och irritationsyttringen får inte förstöra målfabrikationen för det röda lagbygget från Manchester.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: