F som i: Fenix, Förväntningar, Finanser, Fotboll

Upphaussning, hype, förväntan eller upptrissning är som fågeln Fenix som när den dör brinner upp och återuppstår ur sin egen aska.
Det erbjuds liv, det växer, det blommar och den erbjuder nektar. Sedan dör den, blir till stoft, men förblir odödlig. Upphaussning, hype, förväntan eller upptrissning är ett monster som vi skapar. Upphaussning är A och O i allting. Upptrissning är en utbyggnad av historien om fotboll och är därigenom fotbollens Brahma.

Upptrissningen är dock inte något något som spontant avdunstar. Det är istället vad vi låter det vara, och ofta impregnerar vi upptrissningen. Den kapslas in och bevaras för all framtid. Pengar är en anledning. Teknik, media, kultur, historia, globalisering, är också alla skyldiga till bevarandet av upptrissningen. Det är vad det är, vad vi låter det vara, och vad vi ska göra för att det ska förbli vad det är. Det är oändligt i storlek och i potential. Vi har gjort fotbollen till vad det är idag. Varje procent, TV-bild, sång, erfarenhet, berättelse, varje ord är en förstärkning av denna upptrissning, en förstärkning av vad vi låter hända. På något sätt är det fel och hur vi än gör blir det också fel.


Framtidsutsikten av upphaussningen är som en Matryoshka docka, fast tvärtom. Varje havsvåg förbrukar den sista men fördubblas samtidigt i storlek. Vågens obegränsade kapacitet skapar strömmar där allt dras in.

Fotboll är en av människan skapad orkan. Det är inseminerat med allt vi förknippar med makt. Det är en biprodukt, och endast en biprodukt av pengar och därmed underhållning, politik, globaliseringen och av girighet. Den är omöjlig att stoppa eftersom det är bara en bieffekt av upphaussningen. Upptrissningen hetsar den eviga förnyelsen av vår världsövergripande sport. Det kommer aldrig att upphöra att vara eftersom det alltid får sin näring.

Fotboll är i huvudsak en religion, driven av finansiella investeringar. TV-intäkter, media, injektioner av rikedomar från fjärran länder kommer alla till existens genom upptrissning. Vi mjölkar, kommer att fortsätta att mjölka, varenda droppe av upphaussning. Men det är en Fenix.
Avkastningen och fotbollen växer.

Att den inte växer i riktning mot godhet är irrelevant. Som Gandalf sa: ”Things are now in motion that cannot be undone”. Vi har omedvetet accepterat fotbollen som en koloss. Vi lät det ske. Vi låter det ske. Men allt det här kommer leda oss till ett kluvet snipp, snapp, slut. En dag kommer en skilsmässa mellan fotboll och verklighet. De har kommit så långt ifrån varandra. Vi ser det redan idag. Finansiell oro på Wall Street, finansiell lycka på FIFA Street.

Det är orättvist att peka ut Carlos Tevez som en personifiering av fotbollens sociala galenskap, eftersom han helt enkelt är en biprodukt av den biprodukt som är modern fotboll. Han är dock ett exempel som kommer att bli korsfäst för motsträvigt beteende som på något sätt har övervunnit våra föreställningar om den moderna fotbollsspelaren. Om krafter som utbud och efterfrågan har bestämt sitt penningvärde, är det hans känsla av rätt och fel som har fastställt hans beslut, hans överträdelser.

Det är en skamlig realitet som med tiden får denna fruktansvärda förseelse att gå ostraffad samtidigt som spelare som Tevez inte möts med någon förståelse alls. Det är bevis på splittring mellan fotboll och verklighet.

FIFA kommer att gå långt för att försöka bevisa vad fotbollen är och inte är. Tevez kan komma att bli ett exempel, men hela situationen andas melankoli, eftersom det inte kommer att göra någon skillnad. För fotbollen är som fågeln Fenix. Historien upprepar sig. Sensmoralen blir att kedjan av händelser är det vi som skapat. Inte av en generation, men av alla sedan födelsen av fotboll. Genom upphaussning, hype, förväntan eller upptrissning låter vi detta hända. Vi lät detta hända. Vi har skapat ett monster. Och i det här monstret finns en förvaltare och skapare av nya Fenixfåglar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: