Blir Bojan lika känd som Bosman?

 

Barcelonas ovanliga sätt att komma överrens med AS Roma om Bojan Krkic är den typ av innovativa låneavtal som kan komma att bli allt mer vanlig framöver.

Toppklubbar med stora trupper innehåller begåvade ungdomar som inte alltid får plats i startelvan, eller ens på bänken. I de ohyggliga satsningarna som fotbollen allt mer ser kan försäljningen med en klausul likt Bojan Krkics bli allt mer vanlig. Spelaren får då via en övergångssumma chans att spela och utvecklas i utlandet för att sedan via klausulen kunna köpas tillbaka, som i Bojans fall efter två år.

Fördelen för, i detta fallet, Roma är att övergångssumman sjunker en aning och att Bojan blir användbar i åtminstone två år. I en tid där pengar inte växer som gräset kan den här typen av försäljningar och köp därför bli en stor bonus.

Enligt Roma-lägret gick Barcelona under förra veckan med på att sälja Bojan för 12 miljoner euro, som betalas den 1 juli 2013. Vill Barcelona köpa tillbaka den lovande anfallaren måste det göras innan dess, då för 13 miljoner euro i slutet av säsongen 2012-2013.

AS Roma, som har kommit överrens med 20-åringen att ge honom en årlig bruttolön på 3,2 miljoner euro för de kommande två säsongerna, har möjlighet att blockera ett eventuellt återköp. Det skulle dock innebära att italienarna får betala 28 miljoner euro i tre lika stora delar. Den första i juli 2013, den andra under januari 2014 och den sista i juli 2014.


Jaume Llopis är lektor vid IESE Business School i Barcelona. Han beskriver affären som både innovativ och kreativ.

– Jag känner inte till någon liknande affär. I stort sett har klubbarna kommit överrens om ett banklån från Roma till Barcelona på 12 miljoner euro.

Men eftersom, återigen, pengar inte växer som gräs, får Roma en spelare i utbyte.

– I gengäld ger Barcelona dem Bojan Krkic som säkerhet. Lånet ska återbetalas inom två år med ränta på en miljon euro, säger Llopis.

Han fortsätter sin analys med att visa på båda klubbarnas fördelar med dealen.

– Den uppenbara fördelen för Barcelona är att de inte behöver betala spelarens lön, medan fördelen för Roma är att de går en bra och ung spelare i två år till en relatvit låg kostnad.

Som spanjor tror Llopis att även den andra spanska jätten, Real Madrid, kan genomföra liknande affärer med sina unga lovande spelare som inte får rum i truppens framkant.

Jose Maria Gay som är professor vid Universitetet i Barcelona och expert på fotbollsaffärer sa också han att han var omedveten om ett liknande avtal mellan två klubbar.

– Bojans övergång är trots pengarna inblandade egentligen en ny typ av leasning, säger Gay och lägger till att hans analys bygger på vad som offentligtgjorts. Det kan finnas betydande okända detaljer i kontrakter, säger han.

För Barcelona är detta nya grepp ett nytt medel för att skapa ännu större trupper och planer inför framtiden.

– För en klubb som Barcelona är denna deal mycket positiv i både ekonomiska och idrottsliga termer. Barca har redan en hel del lovande spelare som inte riktigt håller en ordinarie plats i första laget och som inte kan fortsätta spela för B-sidan, säger Gay.

Att då låna ut till en annan toppklubb håller modet uppe i varje spelare som lämnar Barca, menar Gay vidare.

– När det gäller Roma, blir det ett längre provkontrakt istället för att riskera en stor investering i en spelare som är oprövad i Italien. De behöver inte göra en flera miljoner euro satsning på en spelare som senare, låt oss hoppas att det inte är fallet, visar sig vara en fullständig flopp, säger Gay.

Både Gay och Llopis är överrens om att Bojan-övergången kan bli något som fler tar efter. Kanske blir det ett lika vedertaget namn som Bosmanfall. Bojanövergång.

– Jag har intrycket att denna ”Bojanövergång” verkligen kan bli eftertagen, säger Gay.


Roma är berett att gå med på Barcas termer kan ha något att göra med det prekära läget i sin ekonomi, även efter ankomsten av nya ägaren, amerikanska affärsmannen Thomas Di Benedetto.

Oavsett om Barca kan övertyga Chelsea att underteckna ett liknande avtal för sina 19-åriga mittfältare Oriol Romeu, en annan ungdomsprodukt, som den engelska Premier League-klubben har sagt inställd på att flytta till London, återstår att se.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: