Serie A gör om och gör rätt

Då tiden efter Calciopoli-rättegångarna vaggades hela Serie A tillbaka till födelsen och beskrivs av många som ”År noll” för den italienska fotbollen. Men i själva verket är det en vriden tolkning. Främst med den tidigare dominanten av italiensk fotboll, Juventus, som ifråntogs så många toppspelare, hela sin ledarstruktur och dessutom blev nedskickade till Serie B. Men också genom Milan, Fiorentina och Lazio som fick börja om, inte från noll, utan från minus.

Det finns många åsikter om vad som hände för fem år sedan och genom att det italienska rättsväsendet är som det är, är chansen stor att vi kommer ha en hel del omprövningar, ytterligare uppenbarelser, avslöjanden och ändringar av straff en lång tid framöver. Men ur ett rent fotbollsperspektiv, att se Inter vinna titlar drar bara ett streck över just den epolem och först nu kan det riktiga Serie A börja på nytt.

För, det verkar slutligen som om den italienska fotbollen kan ha nått en utgångspunkt där alla lag är jämställda, även om det alltid finns några som är mer jämlika än andra. Nästan alla lag i ligan, och definitivt de viktigaste huvudpersonerna, är alla i olika stadier av ombyggnad. Lägg där till att med endast tre Champions League platser från och med nästa säsong kommer toppstriden vara mer intressant än någon gång sedan mitten av 1990-talet, när ligan brett sett var hela Europas bästa.


Milans vice ordförande, Adriano Galliani, hyllades från sina egna led för den exakthet han visade efter att den senaste titeln säkrades. Hans kraft i januarifönstret var överlägsen. När Antonio Cassano och Mark van Bommel anslöt täcktes dåvarande brister igen, medan Urby Emanuelson och Dídac Vilà fick bli intressanta alternativ för framtiden.

Vid sidan av titel-vinnaren Zlatan Ibrahimovic, Alexandre Pato, Thiago Silva och Ignazio Abate, kommer dessa spelare kunna bilda en kärna av talang som Rossoneri kommer att se till att bygga för framtiden, och de kommer utan tvivel att kompletteras med bibehållande av ett antal klubbveteraner. Nästan varenda en av de kvarvarande spelarna från 2007 Champions League vinst är bundna med kontrakt. Den erfarenhet som Christian Abbiati, Alessandro Nesta och Clarence Seedorf sitter inne på kommer inte bara kastas åt sidan, vilket kan möjliggöra för mediemogulen, premiärminitern och ordförande Silvio Berlusconi att inom kort kunna kräva ytterligare en europeiskt triumf i en inte alltför avlägsen framtid.


Milans nyligen avsatte kusin, Inter, släpar efter i processen av återuppbyggnad och Massimo Moratti har ett antal viktiga beslut att göra i sommar. Inte minst så kommer ett stort beslut krets kring om han ska behålla brassen ”jag-vill-aldrig-i-livet-bli-tränare” Leonardo. Dessutom kommer Moratti slita sitt hår i och med det faktum att han har samlat på sig en åldrande trupp och en förlamande lönesumma. Moratti har onekligen en lång väg till återhämtning framför sig.

Lag som Napoli, Udinese och Lazio, som alla tre kan vara med i de europeiska tävlingarna, kommer också stå inför mödosamma uppgifter i sommar. Att hålla fast vid den talang de redan har, med spelare som Marek Hamsik, Alexis Sanchez och Stephan Lichsteiner, kan bli problematisk och svår då alla tippas gå vidare i sin personliga utveckling under sommarens transferfönster. De tre klubbarna har uppenbara brister att ta itu med innan de kan tänka på att upprepa den nyligen avslutade Serie A-säsongen, även om de ovan nämnda stannar kvar i sina nuvarande klubbar.

Att Napoli, Udinese och Lazio alla fått så framskjutna placeringar i sluttabellen har i mångt och mycket varit en indikator på två gamla jättar, Roma och Juventus, som båda två vanligtvis varit titelutmanare men haft bakslag under säsongen. Men jätteparet är i liknande ställningar som ger sina fans fler skäl än de flesta att vara optimistisk.


Planer på en ny och egenägd arena och en förväntad framskjuten placering i både antalet landslagsspelare och i ligan, finns i nya Roma-ägaren Thomas Di Benedetto. Juventus flyttar till nästa säsong in i sitt nya hem, då generaldirektör Beppe Marotta förväntas ha lagt till några äkta kvalitetsspelare till en tripp han försökt omvandla det senaste året.

Med Fiorentina och Palermo också dem i en ständig förändring, med många talangfulla spelare till sitt förfogande, blir ligans landskap mycket olikt när Massimiliano Allegris manskap öppnar nästa säsong med italienska skölden till deras nya retro tröja.

Italiensk fotboll har krupit genom en flod av skit och kommit ut renare, än på länge, på andra sidan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: