Den gamla damens fem samurajer

”Un vero cavaliere non lascia mai una signora.” -Alessandro Del Piero, juni 2006.

I år är det fem år sedan Calciopoli-skandalen stack sin dolk i den italienska fotbollen. Ett av efterskalven var nedflyttningen av Italiens förnämasta klubb, Juventus. Det blev många som skulle komma att kallas förädare, legosoldater och ynkryggar efter att ha lämnat La Vecchia Signora i sticket, i Serie B.


Men det fanns även dem som stannade. Hjältar som har blivit klubblegender, namn som för alltid kommer att nämnas med vördnad. Deras val att stanna kvar uppmärksammades och lovordades omedelbart av de på Curva Scirea som döpte dem till samuraier, en ädel krigare beredd att ge allt de hade för sin sak.

Naturligtvis var detta en överdrift. Två av fem samurajer ville egentligen flytta ifrån klubben men tvingades istället stanna kvar i Biaconeri. Det går dock inte att förneka den effekt att hålla huvudpersonerna kvar. Alla hade deltagit i VM-finalen i Berlin eller vunnit guldbollen.

Alessandro Del Piero, Mauro Camoranesi, Gianluigi Buffon, Pavel Nedved och David Trezeguet. Alla fem av dessa spelare kommer alltid att ha full tacksamhet och respekt hos supportrarna, men deras berättelser skiljer sig kraftigt sedan de klev ut på gräsmattan på Riminis lilla Stadio Romeo Neri, den historiska första helgen i Serie B.

Lagkapten Del Piero hittade tillbaka till sitt gamla jag, efter att under två års tid fått se sig som, enligt Fabio Capello, en andra klassens medborgare. Capello använde Del Piero som ett substitut, eller bytte ut honom från nästan varje match. Under de senaste fem åren har han klarat en rad olika bedrifter. En av alla, att bli den anrika klubbens främste målskytt. En oerhörd bedrift med tanke på just klubbens historik. Han har även blommat ut en andra gång i internationella klubbmatcher och fick stående ovationer på Santiago Bernabeu efter en Champions League-match.


Hans anfallspartner, den strejkande fransmannen David Trezeguet gick en liknande väg. Trots allt. Trezeguet blev klubbens främsta målskytt han med, för utländska spelare och slutade säsongen 2007-2008 på andra plats, bakom Del Piero, i skytteligan. En kombination av hans höga värde och en dålig agent såg till att han ofta ryktades bort från klubben. Men han stannade kvar i Turin till sommaren 2010. Nu gör han istället mål för spanska klubben Hércules CF. Att släppa en världsmästare sågs av många som ett ogenomtänkt beslut, men beslutet drevs främst av Trezeguet som ville flytta till sin frus hemstad, vilket sammanföll med klubbens behov av att minska lönekostnaderna. Flytten kunde definitivt ha hanterats bättre och fransmannen förtjänar att få komma tillbaka för att ta farväl av supportrarna som avgudar honom än i dag.


Mauro Camoranesi var likt Trezeguet ryktenas man under sommaren 2006. Likt fransmannen hade även han en sämre agent men förblev i Juventus där han gjorde bra ifrån sig. Hans insatser under året i Serie B gav honom den prestigefyllda utmärkelsen, Guerin d’Oro. Efter det har det gått utför för mittfältaren. Hans form var plötsligt som bortblåst och det var ingen större överraskning att även han såldes under förra sommaren till VfB Stuttgart. Tyskarnas säsongsinledning ledde fram till ett tränarbyte och Camoraneris kontrakt avslutades. I början av februari skrev han på för Club Atlético Lanús i sitt hemland Argentina. Återigen, likt Trezeguet, borde den argentinska italienaren få chansen att ta ett ordentligt farväl av fansen som uppskattar honom för att han alltid gav sitt allt för Bianconeri.

En samuraj som inte längre finns i truppen är Pavel Nedved. Han fick onekligen en avtackning som är värd en trogen och framgångsrik spelare i klubben. Det var känslomässiga scener som spelades upp i hans sista match när hans förbundskapten stod vid hans sida i mötet mot sin gamla klubb Lazio. Efter matchen återvände båda lagen med t-shirts med Nedveds synonym, nummer 11. Nedved, var utöver gulbollenvinnare 2003 en av de stora aktörerna i Serie B Juventus, där Trezeguet och Del Piero gjorde 47 av 83 mål. Med sin gode vän Andrea Agnelli som tog upp rollen som ordförande i somras var det ingen överraskning att den gamle spelaren Nedved kom tillbaka till klubben och att även han har en roll i styrelsen, vilket ger klubben ytterligare en länk med dess ryktbara förflutna.


Gigi Buffon är kanske mer än de andra fyra männen den verkliga historien här. Buffon har inga utökade band till Juventus som Del Piero, han kom inte till klubben i slutet av sin karriär som Nedved, och till skillnad från Trezeguet och Camoranere kom han till klubben när han var som allra bäst. Hans hängivna inställning råder dock inget tvivel om då han stannade kvar i serie B-klubben istället för att flytta vidare till någon av Europas absoluta toppklubb. Men efter flytten från Parma 2001 har Stålmannen, Buffon, verkligen förälskat sig i La Vecchia Signora. Ett faktum som bekräftades så sent som förra sommaren när han åter igen stannade kvar i Turin istället för att flytta som alla rykten vittnade om. Än mer lugnande besked möttes alla Juventini av när Gigi Buffon överallt bekräftade sin kärlek till klubben och att han efter skadan i VM i Sydafrika har återvänt från operation och skadeperiod.


Buffon har de senaste fem åren, även om tiden varit uppdelad mellan skador och spel, att han verkligen är en av de allra största målvakterna i klubbens historia. Målvaktsfamiljen börjar med Gianpiero Combi, går vidare genom Dino Zoff, Stefano Tacconi och kanske slutar med Angelo Peruzzi. Alla män har stolt representerat både Azzurri och Juventus. Otaliga gånger har Buffon gjort mirakelräddningar och på egen hand vunnit värdefulla poäng.

Alla fem män har, med rätta, tilldelats platser bland de femtio legender som ska hedras på den nya arenan. Gruppen av samurajer kommer även att hållas kär av fansen. Inte bara för att de stannade kvar i föreningens mörkaste tid, utan också för deras insatser som följde efter beslutet att följa gamla damen ner i Serie B. Legend är ett ord som används alltför lätt, men för dessa män, dessa fem samurajer, är det mest passande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: