Rogér100 Ceni

Att målvakter då och då lyckas göra mål är ingenting nytt under solen. Men São Paulos målvakt är ändå unik.

Rogério Ceni gjorde sitt hundrade mål för São Paulo i helgen vilket innebar segermålet i 2-1 ligasegern mot Corinthians. Ceni är 37 år gammal och har spelat mer än 950 matcher under sin 21-åriga karriär, vilket innebär ett målsnitt på ett mål var nionde match. Ungefär som Emile Heskeys målskörd i Englands landslagströja.

Aston Villa anfallaren gjorde ett bra arbete angående sitt snitt, men Ceni utklassar honom ändå. Genom att vara målvakt i Brasiliens högsta division, blivit uttagen till landslaget och göra hundra mål i en och samma klubb, där han bland annat har vunnit två VM för klubblag.

Rogério Ceni lämnar målvaktskollegorna Jorge Campos, René Higuita och José Luis Chilavert långt bakom sig med sitt hundrade mål.

Campos lyckades göra 38 mål, en del av dem räknas dock inte in i denna statistik eftersom han även var anfallare. Higuita, som likt Ceni var en frisparksspecialist, gjorde åtta mål på 68 matcher för Colombia. Cenis närmaste rival, José Luis Chilavert, gjorde 67 mål och var den första målvakten att skjuta på mål på en direkt frispark i ett VM-slutspel mot Bulgarien 1998. Dessvärre för Chilavert blev det inget måljubel den gången.

Men Ceni står fortfarande ensam kvar bland alla dessa målvakter. För det första för kvalitén och precisionen på hans mål. Han är naturligtvis den första målvakten någonsin att tre siffriga antalet mål, men även att han gör det med den stora glädjen och passionen. Det vittnar inte minst det senaste målet om. Men en smekning av bollen skruvar han in den utom räckhåll för kollegan i andra målet. Hans målskytte har gått hand i hand med den stabila målvakten som han också är. Rogério Ceni var tredje val i VM 2002 och 2005 blev han matchens spelarer efter att São Paulo besegrade Liverpool i klubb VM-finalen.


Rogério är en förebild som får många att tro på mer av målvaktsmål i framtiden. Den taktiska rörligheten i det moderna spelet har gjort att målvakten har vågat sig ut ur sin grotta. Att vara en del av spelet har länge varit en del av arbetsbeskrivningen av en målvakt. Att våga stöta på kontringar, slå frisparkar från mittlinjen. Allt detta är nu målvaktens territorium.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: