Sagan Charlie Davies

Charlie Davies har sett fotografiet. Det som visar baken på en grå Infiniti SUV som var tvungen att delas på mitten efter bilolyckan på George Washington Parkway i norra Virginia.

En passagerare i fordonet dog. Föredetta Hammarbyspelaren Charlie Davies satt i baksätet. Efter halva resan i bilen kom han på att han glömt sätta på sig säkerhetsbältet, ett drag som förmodligen räddade hans liv.

– När jag såg bilen tänkte jag satt jag verkligen där, frågar sig Davies och fortsätter ifrågasätta händelsen.
– Hur kan någon bara 15 centimeter framför mig dö samtidigt som jag fortfarande är i livet?

Direkt efter olycka var det inte en fråga om Davies skulle spela fotboll igen, utan mer en fråga om han någonsin skulle kunna gå, springa och leva sitt liv som han gjort innan kraschen.


Hela hans kropp var hårt sargad efter bilkraschen. Brutet lårben, skenben och vadben i hans högra ben, trasiga ligament i vänster knä, orbitafraktur, bruten näsa och vänster armbåge, allvarliga skallskador och en trasig urinblåsan.

När väl Charlie Davies skrevs ut från National Rehabilitation Hospital i Washington DC, fem veckor efter kraschen, bestämde han sig för att lämna staden.

– Jag tyckte att staden var alldeles för starkt förknippad med otur. Jag ville aldrig komma tillbaka, säger han.

Nu, 17 månader efter olyckan, är huvudstaden trots allt platsen för Davies återfödelse i fotbollen. Nästan två år efter att ha gjort mål i Confederations Cup mot ärkerivalen Mexiko på Aztecastadion, har den 24-årige Davies, som gick till DC United på ett års långt lån från franska Sochaux, precis gjort comeback. När United drog igång sin MLS-säsongen mot Columbus den 19 mars på RFK Stadium kom Davies att spela sin första stora match sedan oktober 2009.


– Jag är tillbaka på ruta ett igen. Jag har funderat på det här sedan första dagen jag kom ut från sjukhuset. Om jag bryter ihop och börja gråta beror det på att jag har lyckats komma tillbaka, sa Davies innan comebacken.

Amerikansk media uppmärksammade honom under lagets försäsongsläger i Ventura Beach, Kalifornien. Platsen påminner Davies om de händelser som ledde fram till bilolyckan. Charlie Davies åt middag med landslagskamraten Stuart Holden på en restaurang i Georgetown. Spelarna möter upp Ashley Roberta och Maria Espinoza, två slående unga kvinnor som bjöd med spelarna till en fest på en nattklubb. Davies bestämmer sig för att bryta lagets utegångsförbud, på grund av en ljumskskada. Davies spelar inte i landslagets match mot Costa Rica dagen därpå. Davies följer med till festen i Espinozas Infiniti SUV. Holden ber utanför partyt att bli skjutsad till landslagshotellet, där Holden har möte med sin agent Chefik Simo. Runt halv tre på natten tar Holden upp kontakten med de två kvinnorna, som erbjuder honom lift tillbaka till sitt hotell i norra Virginia.
Davies säger att han inte drack någon alkohol den kvällen. Roberta och Espinoza verkade helt normala.

– Det fanns inget tvivel om att de kan ha druckit för mycket. Jag misstänkte ingenting, säger Davies.

Men han minns att han spände fast sitt säkerhetsbältea när Espinoza accelererade. Nästa sak Davies minns är att han ligger i en sjukhussäng med häftklammer i magen. Det skulle dröja flera dagar innan han får veta vad som hänt. Espinoza hade förlorat kontrollen över sin SUV och körde in i ett skyddsräcke i hög hastighet.

Roberta kastades utfrån bilen och dog omedelbart. Espinoza fick mindre skador och väntar på sitt straff efter att ha dömts skyldig i november 2010 för vållande till annans död och lemlästning under rattfylla. Davies som hoppades att bli en av anfallarna i VM fick istället inrikta sig på en lång och osäker rehabilitering.

– Jag har varit över 20 år inom sporten och vi har bara sett ett fåtal idrottare få sådana skador som Charlie ådragit sig. Han är en av få som lyckats återvända till elitnivå, säger landslagsläkaren Bert Mandelbaum.


Det enorma stöd som Davies fick kom omedelbart och överväldigade honom. Kvällen därpå höll tusentals amerikanska fans upp kort med Davies nummer 9 under den nionde minuten av landskampen mellan USA – Costa Rica. Mer än tjugotusen e-mail skickades till Davies efter olyckan. Under all den sjukgymnastik Davies genomgått, har han inte vid något tillfälle träffat en psykiater. Charlie Davies föredrar istället att förlita sig på sin familj, hans fästmö, Nina Stavris, Simo -en före detta amerikansk talangutvecklare som drabbades av en liknande trafikolycka 2002, hans agent Lyle Yorks, och Davies amerikanska lagkamrater som konstant stöttat honom.

– Det har varit fantastiskt att tänka på hur mycket stöd jag har haft, hur alla har hjälpt mig igenom det här, säger Davies.

En av dem, blev som en ny storebror.


Karriären förändrades, från den ena till den andra. Som Davies låg på sjukhuset natten då USA: s slutliga VM-kval skulle äga rum, kom landslagsbacken Oguchi Onyewu sent in i en situation och slet sönder en sena i vänster knä. Under två månader rehabiliterade korta Davies tillsammans med långa Onyewu i Delaware med amerikanska tränaren James Hashimoto. Dagligen utmanande korta Davies och Gentle Giant varandra för att se vem som kunde nå sina mål först, utan smärtstillande medicinering.

– Är man på rehab är det mentala lika viktigt som det fysiska, säger Onyewu och tillägger, vi kunde verkligen trigga och hjälpa varandra.

Sedan dess har Gentle Giant funnits där för Davies under de viktigaste ögonblicken. Det var Onyewu som flög till Barcelona i augusti och hade Davies förlovningsring i byxfickan för att vara med i firandet på restaurangen när Stavris sa ja till Davies frieri. Det var Onyewu som tröstade en tårfylld Davies efter att han fått veta att amerikanska coachen Bob Bradley inte skulle ta med Charlie till VM-träningslägret i maj. Och det var Onyewu som körde Davies till platsen för Davies olycka i december 2009, första gången han var tillbaka på platsen.

– Det var ett avslut, säger Davies.


Sedan Davies pratade ut med amerikansk media han han spelat första matchen sedan skadan. Han byttes in tidigt i andra halvlek vid ställningen 1-0 och satte 2-0 på straff, elva minuter efter sitt inhopp. Tretton minuter innan full tid sprang Charlie Davies på en långboll som Chad Marshall till en början såg ut att ha kontroll på. Davies snodde dock bollen, petade den förbi målvakten Will Hesmer och rullade in 3-0. Glädjen var förstås total och under en intervju efter matchen var Charlie Davies uppenbart tagen av stunden.

– Komma ut och göra två mål i min debut, det är otroligt. Jag måste tacka Gud, jag har bett så mycket, säger han snyftande efter matchen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: