”Situationen blir värre för varje dag”

I tisdags sköts Japans J-league upp alla sina matcher fram till mitten av april, något som snabbt kan komma att skjutas fram än längre. Landets kamp för att återhämta sig från de hemska katastroferna som utlöstes av förra veckans jordbävning måste få gå före allt annat. Dagen innan, i måndags, utplånades J-leagues matcher för hela mars. Något som nu alltså blir ett förlängt uppehåll.

– Ingen vet när vi kan starta ligan igen, sa Shigeru Ibata, ordförande för toppklubben Kashima Antlers, situationen blir värre för varje dag.

Nu när landet även står inför en potentiell kärnkraftskatastrof, är det oklart när säsongen kan komma att återupptas. Vissa städer är så pass drabbade att det inte vore av god sed att börja spela fotboll mitt i all förödelse.

Den moderna stadion i Sendai, staden som fungerade som Italiens träningsläger under VM 2002, är söndertrasad. Laget Kashima Antlers har också drabbats hårt. Vissa utländska spelare har redan lämnat Japan, som italienaren och tillika förbundskapten Alberto Zaccheroni, allt medan de japanska spelarna har åkt till sina hemstäder för att hjälpa sina familjer i det ödelagda landet.

Förståelsen för de inhemska spelarnas situation speglas i J-Leagues ordförande Kazumi Ohigashi som pratat med folk i klubben Vegalta Sendai, med säte i ett av de värst drabbade regionerna.
– De kämpar för att överleva där borta.

Bristen på gas, el och, viktigast av allt, vatten, har gjort överlevandet till den absolut viktigaste och mest prioriterade frågan i många delar av landet.

I det skakande ögonblick jordbävningen slog omkull Asahi Shimbun beordrade Vegalta Sendais manager Makoto Teguramori sina spelare att lämna regionen. Lagets två brasilianare lämnade landet och lagets övriga spelare lämnade för säkrare platser i Japan.

– Om de stannar i Sendai, kan de inte få tillräckligt med mat att äta, lär Teguramori ha sagt.

Kashima Antlers informatör, Yohei Kasuga, beskrev även han sin klubbs förändrade öde genom säkerhetsaspekten.

– Kan vi inte vistas i klubbhuset på grund av att vår säkerhet inte kan garanteras, är det bättre att lämna staden. Tsunamivarningarna är fortfarande upprättade, även om de har degraderats till ”normala”.

Om skadorna på klubbens faciliteter kommenterade Kasuga så här:
– Skadorna på klubbhuset och arenan har varit ganska stora, katastrofala på sina ställen.

Fotbollen är inget undantag i katastrofsituationen. Läget är detsamma för både fattig som rik. Vattnet finns inte och det krävs hjälpinsatser. Folk börjar lämna städerna för mindre osäkra platser i landet.

– Vattenförsörjningen fungerar inte och vi vet inte när den kommer tillbaka igen. Det värsta scenariot är att den kommer att vara avstängd i fyra veckor, men förhoppningsvis kan vi få tillbaka den inom två veckor, forsatte Yohei Kasuga kommentera klubben och regionens stora aber.

Landslaget,s om vann Asian Cup i januari, har avbrutit vänskapsmatcher med Montenegro och Nya Zealand. Delvis beror det på motståndets oro över eventuell strålning från det kolapsade kärnkraftverket i Fukushimadelvis, men även på grund av bristen på el. Arenornas strålkastare i Shizuoka och Tokyo skulle vara ett slöseri med dyrbar el.

Fotbolls förbundets ordförande i Nya Zealand, Frank van Hattum, beklagade hela krisen.

– Det finns en enorm vilja hos oss att visa solidaritet med det japanska folket, men samtidigt måste vi kunna garantera säkerheten för våra spelare och personal, som vilken seriös organisation som helst.

Hur fotbollen kommer att ta sitt ansvar i samhällskrisen återstår att se. Fotbollsfamiljen har hittills tagit hand om sig själv, för att sedan kunna göra nödvändiga humanitära insatser. Vilka insatser det kommer röra sig om, och hur, återstår att se.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: