Köptes en plats i Serie A

Under årens lopp har en rad olika anklagelser riktats mot den mordiska regimen överste Muammar El-Gaddafi står för. En av dessa anklagelser har bestått i att statliga medel ska ha används för att förlänga fotbollskarriären på sin tredje äldsta son, Al Saadi. Han var en gång tänkt att styra det libyska fotbollsförbundet.

Det är svårt att veta om den libyska fotbollen kommer att överleva revolution eller inbördeskrig som stundar, men det är värt att berätta historien kring Saadis surrealistiska, så kallade, karriär inom den italienska fotbollen.

Relationen mellan Libyen och Italien sträcker sig långt tillbaka i tiden. Libyen var en italiensk koloni mellan 1911 och 1947 och Italiens ekonomiska intressen i det nordafrikanska landet har förblivit starka sedan dess. I synnerhet har Fiat, Italiens största företag, alltid varit intresserad av den libyska oljan, och gjorde en hel del affärer med Gaddafi. Fiat är storägare av Italiens äldsta och mest framgångsrika lag. Laget med flest fans, Juventus.

Gaddafi-familjen har byggt upp ett betydande innehav i Juventus, enligt vissa rapporter så mycket som sju procent av aktierna i de klubbar de senaste åren. År 2002 spelades den italienska supercupen i Tripoli, den för närvarande hårt ansatta libyska huvudstaden, tack vare dessa relationer.

Kanske är det också därför som Saadi Gaddafi trodde att han skulle kunna spela i Serie A, trots att han inte är tillräckligt bra. Strategin till Serie A-spel var enkel, betala lag för att ha honom i truppen och träna med A-laget. Han kan även få ett par minuter på planen, i sällsynta fall.


Saadi fick en plats av Luciano Gaucci, Perugia-presidenten, under säsongen 2003. Gaddafi hade figurerat runt i italiensk fotboll i flera år. Han hade bland annat tränat med Paul Gascoigne i Lazio under 1990-talet. Han tränade med Juventus. Men ingen såg någon som helst talang i Gaddafi, förutom Gaucci.

Trots Gaucci ansträngningar vägrade Perugiamanagern Xerxes Cosmo envist att spela den 30-åriga libyern.

– Berlusconi ringde upp mig och uppmuntrade mig. Han berättade för mig att ha Gaddafi i laget hjälper oss bygga upp en relation med Libyen. Om han spelar dåligt, spelar han dåligt. Så får det bli, sa Gaucci för att bevisa för omvärlden att han själv hade en genomtänkt idé med Gaddafi.

Men Cosmo fortsatte vägra spela den usle libyern. Ett antal ursäkter uppfanns. Var han inte skadad var det fel uppställning. Gaucci gick så långt att han vädjade offentligt till Cosmo och frågade om han skulle spela Gaddafi, om så bara för en halvlek, även om han inte var särskilt bra. Men Cosmo höll fast, även om han tog en plats på bänken en gång utan att komma på.

Fallet Gaddafi fick ett spektakulärt slut. Den femte oktober 2003 testades Gaddafi i en dopningskontroll. I urinprovet visade sig innehålla spår av en olaglig substans, Nandrolon. Han stängdes av tre månader, utan att någonsin ha spelat för A-laget.


Gaddafis saga var dock inte över här. Efter att ha avtjänat sitt straff, fick så Saadi äntligen chansen. I 15 minuter fick han spela i en viktig nedflyttningsmatch mot Juventus. Perugia vann med 1-0 och han började vädra morgonluft för en karriär i Serie A. En vecka senare drabbades Saadi av en blindtarmsinflammation som förpassade honom till sjukstugan resten av säsongen.

Nästa framträdande dröjde till 2006 då Saadi Gaddafi fick sina andra 11 minuter i rampljuset. Nu tränade diktatorsonen med Udinese och fick spela i en betydelselös slutmatch mot Cagliari, återigen med Cosmo som manager. Han var nära på att göra mål med ett vänsterskott från kanten av straffområdet. Men det blev inte mycket mer än mindre betydelsefull statistik för Gaddafi. Hans statistik för hela säsongen bestod av åtta pass, ett skott och två tacklingar.

Gaddafis sista säsong i Italien var en snöplig en. Han var under säsongen 2006-2007 i Sampdoria, men fick inte en enda minut på planen. Historien om Saadi Gaddafi berättar mycket om om korruptionen i den italienska fotboll, makten i Libyen, pengar och ibland farsartad karaktär av hela Serie A i en tid då Moggi och Co.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: