Våldtäkten

Tydligen finns det våldtäkter med ett korrigerande förtecken. Män som har våldtagit lesbiska i ett försök att straffa och bota dem från deras homosexualitet. Det sexuella övergreppet är vanligtvis uppföljt av långvarigt våld och tortyr som ibland kulminerar i mord. Detta brott har blivit systematiskt i Sydafrika och svarta lesbiska från fattiga förhållanden är oftast offren.

150 kvinnor våldtas varje dag i Sydafrika. Mer än 10 lesbiska utsätts för våldtäkt eller gruppvåldtäkt varje vecka enbart i Kapstaden. Av 25 män som anklagas för våldtäkt i Sydafrika går 24 fria.

Enligt en amerikansk människorättsorganisation är Sydafrika våldtäkternas huvudstad i världen. En sydafrikansk flicka som föds i dag är mer sannolikt att bli våldtagen än vad hon är att lära sig läsa.


År 2008 våldtogs, torterades och mördades den sydafrikanska landslagsspelaren Eudy Simelane. Hon dog bara några hundra meter från hennes hem. Simelane var en kändis som blev offer och hennes fall väckte internationell uppmärksamhet i media. Pressen var inte tillräcklig. Under 2009 dog Simelane’s lagkamrat Girlie ”S’Gelane” Nkosi efter ett liknande överfall.

Det är ingen tillfällighet att båda kvinnorna var fotbollsspelare. I ett land som fortfarande definierar fotboll som en manlig sport, är det svårt att säga vad som kunde ha setts som den mer straffbara kön överträdelse, deras homosexualitet eller deras val att spela fotboll. I den professionella fotbollen har det varit skamligt tyst i frågan.

Författaren Jennifer Doyle upprörs över det faktum att ingen gör en antikampanj mot dessa vedervärdiga attacker.

– Föreställ dig inverkan som ett öppet anti-homofobiska och queerpositivt WPS, Women’s Professional Soccer, kan få globalt, säger hon innan hon ändrar fokus, egentligen, varför lämna detta till kvinnor? Tänk affischer av de bästa spelarna som förklarar att Simelane var min syster.

Jos Dirkx och Sonia Bianchi har gjort något för att lyfta frågan. Genom att skapa Girls & Football ville de båda stärka kvinnors ställning genom kampanjer kring självförtroende.

– En del av orsaken Girls & Football grundades var att hjälpa flickor och unga kvinnor att må bra precis som de är. Initiativet beror delvis på den händelse som inträffade i april 2009 när en av spelarna i det sydafrikanska laget mördades för att hon var lesbisk, säger Jos Dirkx.

Hon är syftar naturligtvis till Eudy Simelane. En snabb koll på publikationer ger otaliga exempel på program som använder fotbollen för att stärka marginaliserade befolkningsgrupper.

Men Dirkx program är en avstickare. Girls & Football har tagit en beprövad modell, använd inom all möjlig idrott för att bygga självförtroende och skapa möjligheter, och gjorde det ytterst personligt. Även om korrigerande våldtäkter drabbar kvinnor från länder utanför fotbollen, finns det kopplingar mellan kvinnliga fotbollsspelare och risken för våld.

Jonathan Clayton talade klarspråk när han diskuterade Simelanes död i The Sunday Times.

”Hennes sexualitet ses som en dödsdom i ett land där sporten fortfarande betraktas som en manlig sport av många.”

Detta är den brutala sanningen om korrigerande våldtäkter. Det är ett brott som begås mot kvinnor och flickor som inte faller i linje med genusnormer. Det är därför Simelane och Nkosi dog. Det är därför lesbiska är mål och det är därför fotbollen är ett särskilt effektivt sätt att utbilda och stärka Sydafrikas flickor.

Genom strategiska partnerskap med Stellenbosch Maties fotbollslag, Girls Action Foundation i Kanada, och Sport in Society från USA, tjejer i Girls & Football-programmet får delta i workshops som drivs av kvinnor i fotbollen. I arbetet får de lär sig bygga upp självförtroendet, självkänslan och rätten till sin egen kropp.

Det sista är nyckeln till allt.
– Livet för flickor i Sydafrika är inte lätt. Det uppskattas att en flicka blir våldtagen var sjuttonde sekund och att flickor har en betydligt lägre chans att avsluta sin gymnasieutbildning än pojkar på grund av tonårsgraviditeter och deras roll som förvaltare i samhället. Över 31% av kvinnorna i Sydafrika är arbetslösa, säger Jos Dirkx.

Men medan utvecklingsprogram som Girls & Football är effektiva på att ge tillbaka kvinnor sitt självbestämmande infinner sig ändå en besvikelse hos Dirkx. Hon menar att övriga samhället, utanför idrotten, också måste ta sitt ansvar.

– Att idrotten för dessa flickor och kvinnor kan bidra till positiva effekterna är ändå inte tillräckligt. Allmänheten får bara inte ignorera detta. Med det stundande VM 2011, finns ingen bättre tid än att nu investera i kvinnors utveckling genom idrott. Men då måste övriga samhället vara med också, säger Dirkx.

Fotboll har flera gånger visat sig vara en utjämnare, en kraft på gräsrotsnivå som kan förändra samhällsstrukturer. Det är viktigt att fotbollens omvandlande makt inte späds ut till neutralitet när den provas i större skala.

Girls & Football verkar göra framsteg med sina program. Faktum är att enligt sydafrikanska landslagstränaren Fran Hilton-Smith kommer Girls & Football fortsätta att göra, och har redan gjort, stor skillnad i livet för unga flickor i Sydafrika.

Denna skillnad är att hjälpa till att skapa en kultur där flickor är aktiva deltagare, delaktiga gruppmedlemmar i sin egen kropp. Där flickor får och ger stöd till varandra, och där deras kön kan uttryckas, ostraffat.


One response to “Våldtäkten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: