Den nya Kaisern

Fotboll i Tyskland har kommit att karakteriseras som energisk och anfallsinriktad. Allt anfört av en dynamisk generation av unga spelare som har gått igenom en lång process av tysk återupplivning. VM i Sydafrika vittnade om detta med spelare som Mesut Özil, Thomas Müller och Toni Kroos. Men även ligan är fylld med ljusa framtidslöften som anfallarna Mario Götze, Lewis Holtby, Andre Schürrle och Marco Reus. De representerar en ny linje inom tysk fotboll. Anfallsspelar som är unga, intelligenta och tekniskt skickliga vilket för med sig en hög energi på offensiva planhalvan.

Den kvardröjande, stereotypa, bilden av tysk fotboll som defensivt inriktad kvarstår än i dag trots både bundesliga och landslagets anfallsfilosofi. Sanningen är dock att tyskarnas största brist under det senaste decenniet är det porösa försvaret. Jämte den holländska Eredivise är Bundesliga i genomsnitt den liga som har det högsta antalet mål per match. Något som är talande inte bara för anfallsfilosofin utan också karaktären av försvarspelet. Samma problem uppstår i landslaget där tränare Joachim Löw har misslyckats med att hitta en konsekvent mittback som fungerar i resten av hans lag och spelidé. Arne Friedrich är förbi sin topp medan Mertesacker är benägen att tappa i koncentrationen och inte passar in i beskrivningen av en modern försvarare. Andra spelare som Tasci och Westermann har försökt utan resultat, vilket lämnar laget mottagliga för stagnering och sårbarhet mot bättre anfallarna i världsfotbollen.

Mitt i denna torka och brist på alternativ på defensiva spelar står 22-årige försvararen Mats Hummels från Borrusia Dortmund. Han är en ungdomsprodukt från Bayern München som efter ett lån blev köpt av Dortmund under 2009. Sedan dess har han etablerat sig som en av Tysklands bästa försvarare. Hans mamma var sportjournalist och hans pappa också han fotbollsproffs vilket spelat roll i unge Hummels utveckling av hans eleganta spel i tidig ålder. Mats Hummels gick till Bayern vid 7 års ålder där han snabbt flyttade upp i leden. Bayerns reservtränare Herman Gerland gjorde 2006 Hummels till en del av hans lag där han snabbt etablerade sig i laget. I december samma år meddelades att Hummels skulle få ett proffskontrakt. Strax efter att han blev inbjuden till A-laget av Felix Magath fick han göra ligadebut mot Mainz.

Följande säsong, 2007-2008, var tung för unge Hummels med en skadeperiod, ny tränare och konkurrens från flera redan etablerade försvarare. Istället för att lita på Hummels förmåga beslutade Bayern för att köpa högt värderade brasilianska Breno och Hummels lånades ut till Dortmund där han omedelbart fick en plats i laget. Hummels spelade 16 matcher för Dortmund under andra halvan denna säsong, nio från start. Han hjälpte Dortmund att nå finalen där han förlorade mot Bayern på övertid.

Under säsongen 2008-2009 gjorde tränare Jürgen Klopp Hummels till hans första val vid sidan av Neven Subotic, vilket formade det den yngsta mittbacksparet i Bundesliga. Hummels började varje match men drabbades av skada i januari 2009 under en inomhusturnering. Trots saknaden under andra halvan av säsongen rankades Hummels fortfarande av tyska fotbollstidningen Kicker som Dortmunds högst rankade spelare. Dortmund slutade sexa i tabellen vilket innebar deras bästa placering sedan laget vann ligan 2001-2002.

Hummels karriär fortsatte att blomstra under sommaren då han deltog i Tysklands framgångsrika U-21 EM här i Sverige. Han spelade bara i två matcher under turneringen men de var de två viktigaste, semifinalen mot Italien och finalmatchen, 4-0 seger mot England, där han var den bästa spelaren på planen.I den matchen spelade Hummels i det centrala mittfältet, en roll som han också behärskar och spelade när det behövdes för Bayerns reserver. Något som talar om hans mångsidighet och förmåga att anpassa sig vid behov. Han kan bäst beskrivas som en försvarare mden ed skicklighet som en mittfältare.

Säsongen 2009-2010 var det stora genombrottet för Hummels och fotbollsåret där han utan tvekan etablerade sig som den bästa försvararen i ligan. Hummels spelade 35 matcher för Dortmund den säsongen och gjorde 5 mål. Dortmund slutade femma i ligan och kvalificerade sig för Europaspel. Kickers betyg för Hummels blev igen ett betyg som vittnade om en av de bästa försvararna i ligan och ingick i tidningens veckolag inte mindre än 7 gånger, mer än någon annan försvarare i ligan. Kicker är känt för sina strikta betyg av spelare så det var ingen tvekan om genomslaget för den unge försvararen.

Hummels blev snabbt en del av Dortmund försvar där den attackerande filosofin tränare Klopp hade ingjutit. Hummels teknik och förmåga att gå med i attacker sticker ut från mängden. När man diskuterar Hummels, har jämförelser till Tysklands gamla libero-roll gjorts med all rätt. Ingen annan försvarare i Bundesliga följer med i anfall så mycket som Hummels gör. Som spelare har han utvecklats till vad som bara kan beskrivas som en modern arvtagare av libro-rollen.

Halvvägs in i säsongen 20102011 har Hummels fortsatt sin utveckling. Kicker fortsatte ranka honom som den enda spelaren i ligan värdig internationell klass ranking. Få spelare är ett större hot framåt på fasta situationer än Hummels. Med hjälp av den unge backen har Dortmund inlett ett rekordartat ligaspel med många som redan nu tippar dem som mästare.

Med tanke på den utvecklingen Hummels gått igenom är det aningen anmärkningsvärt att hans första samtal med landslagsledningen var under förra året i maj inför en vänskapsmatch mot Malta. Samtidigt som unga anfallanre integreras i landslaget, har Löw varit ganska försiktiga i sin utformningen av försvaret. Om en svaghet måste plockas fram i det tyska spelet är det deras bräckliga och ganska inkonsekventa försvar som funnit flera år tillbaka i tiden. Det största hindret för Löw är att hitta en defensiv parallellt med sitt offensiva spelet. Först då kan Tyskland börja konkurrera på riktigt stort allvar med Spanien, som har det mest kompletta laget i världen och är så säkra defensivt som de är i sin attack. Hummels mycket representerar denna övergång och svaret på deras defensiva elände. Så mycket som Spanien och Barcelona är bjudet för sin eleganta stil attackera det är stärkt av en god defensiv stiftelse som spelar en stor roll i deras gameplan och övergripande stil.


One response to “Den nya Kaisern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: