Krönika: Klubben utan självkänsla

AS Roma finns inte längre, varken på eller utanför planen. Efter att ha förlorat både Champions League mot Shakhtar Donetsk, ett lag som inte hade spelat en tävlingsmatch på två månader, och sedan igen i söndags efter en tre måls ledning till att klappa igenom till en 4-3 förlust i Genoa.

Det fanns underpresterande spelare som redan vet att de inte kommer vara i truppen nästa säsong. En tränare som visste att han var på väg att förlora sitt drömjobb och en president som inte har någon kraft kvar och redan borde vara på väg bort.

3-2 nederlaget mot ukrainarna var upptakten för Curva Suds krav på att spelarna åtminstone möta ultras bakom målet och ta det svåra i att höra hånskratt och burop. Meningen var enligt en talesman för en grupp i Curvan att spelarna inte ens skulle våga kasta sina tröjor till de trogna, eftersom de skulle skämmas och vara rädda över att den skulle kastas tillbaka i ansiktet på dem.


En tränare utan auktoritet har länge skådats. Spelarna har öppet varit missnöjda med sin tränare. Marco Borriello är ett exempel under Champions League matchen där han visade sitt missnöje över att vara kvar på bänken. Genom att tydligt säga att han får en hög målbonus och därför borde vara på planen. Finns inte viljan att kämpa för laget har viljan säkerligen funnits där för sin egen privatekonomi.

Ranieri var i närheten av Boriellos öppna missnöje men gjorde ingenting åt saken. Istället förblev han stel och stirrade ner i marken medan alla runt laget föll till marken. Ranieri tycks ha varit helt omedveten om detta.
”Vad det gäller krisen kan jag inte se någon kris”, var hans Nero-liknande sätt att ta hand om situationen i den efterföljande Shakhtarpresskonferensen. ”Vi gjorde allt vi kunde.”

Annat var det efter söndagens otroliga händelser. Då visste han att tiden för mygel var över.
Dagen efter Shaktarförlusten var Ranieri själv ute i kylan utanför Trigoria. Spelarna höll ett eget möte för att se om de åtminstone kunde hitta en gnista till resten av säsongen.

Sensi krävde att laget skulle skickas till den fruktade ”ritiro”, där de skulle låsas in tillsammans dygnet runt. Men det vägrade spelarna, vilket blev ännu en förlust för ledningen. Vem ska lyssna till någon som inte kommer att finnas kvar mycket längre till? UniCredit har kontroll över klubbens angelägenheter tills en ny ägare är klar.

Problemet är att ingen verkar vara beredd att möta verkligheten och acceptera att allt är över. Det borde ha varit Sensi och hennes cigarettrökmoln, på väg ut genom dörren långt innan Ranieri blev syndabock för brister högre upp i befälsordningen.


Spelarna har stått inför en osäker framtid en tid nu. John Arne Riise i synnerhet verkar berövad på allt förtroende på hans egen förmåga, vilket framgår av det norska fotfästet som bäddade för Shakhtar att göra sitt tredje mål i onsdagens match.

John-Arne ser såklart ett potientiell förstärkning på hans plats efter sådana missar, liksom Philippe Mexes, som sitter inne på ett utgående kontrakt. Den franska försvararen, som har en starkare romersk accent än de flesta av hans lagkamrater, skulle i en ideal värld inte vilja något hellre än att bo kvar i huvudstaden, men de nya ägarna kommer att leta efter en ny start som naturligtvis tar upp den obekväma frågan om vad man ska göra med Francesco Totti? Något som också berör Romas tredje romare, Philippe.

Att hålla en karismatisk karaktär så nära planen som möjligt verkar vara det smartaste att göra. Att sakta men säkert tona ut Totti från truppen, med tiden och den stigande åldern som nära vänner, kan vara en bra lösning på många av problemen.


Ranieris väg bort.

Söndag, 20 februari

16.50 – AS Roma traskar av planen i Genua efter att ha förlorat 4-3, efter en 3-0-ledning.

17.05 – I media surras det om att Ranieri har avgått och att han redan har sagt till spelarna.

20.55 – Klubben släpper ett officiellt förtydligande om att Ranieri har lämnat sin post. ”Jag hoppas att mitt beslut eldar upp laget. Att förlora här gör mer ont för mig än i någon annan klubb.”

21.35 – Sensi släpper ett uttalande om att klubben kommer att göra ett beslut om den nya tränaren under måndagsmorgon.

21.55 – Ranieri lämnar Trigoria i sin Smart bil med poliseskort, som ignorerar det faktum att han kör medan han pratar i sin mobiltelefon.

22.15 – Spelare börja lämna Trigoria. Montella ses som favoriten att ta över laget till slutet av säsongen med Alberto De Rossi som assisterande.

22.54 – Francesco Totti, Daniele De Rossi, Marco Borriello, David Pizarro och Marco Cassetti möts i en restaurang i närheten Trigoria för en sen middag. Vad de pratar om är inte svårt att räkna ut.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: