En stor spanjor kvar

Det var inte länge sedan det spanska språket lätt kunde upptäckas runt Anfield. Spanjorer och argentinare fanns det flera stycken av. Dessa spelare blev ytterligare pelare i Rafas imperium, utöver de lokala Gerrard och Carragher. Det är inte alls ovanligt för en utländsk tränare att plocka spelare från sitt hemland till sin klubb. Se hur många fransmän som Arsene Wenger har värvat. Under Rafa Benitez sex år skapade han tre olika lag i vilken den första vann Champions League. Men sedan gick det utför. Alla lagen hade inflytande av spansktalande spelare.

Säsongen 2004/2005 var Benitez första år vid rodret och ledde Liverpool till sin femte Champions League-titel som vanns i underläges anda. Bland de 18 utvalda för finallaget var fyra spanjorer. Ingen är kvar i Liverpool idag. Den oersättliga Xabi Alonso var en av Benitez första värvningar och kontrollerade mittfältet. På den högra flanken spelade Luis Garcia, nu i Panathinaikos där han sällan slutför 90 minuter. De andra två männen lämnade sällan bänken. Backen Josemi och mittfältaren Nunez. Försvararen representerar nu Iraklis och den senare hittas i det cypriotiska laget Apollon Limassol.

Två år senare kunde Rafa ha lyft sin andra Champions League-titel i Aten, men förlorade mot ett AC Milan i gammal storform, framdrivet av Kaka. De spansktalande spelarna var betydligt mer effektiva och avgörande den här gången och var de viktigaste delarna i 4-2-3-1-formationen. I mål stod 24-årige Pepe Reina, Xabi Alonso var kvar på mittfältet men nu i samarbete med Javier Mascherano. Mångsidiga Alvaro Arbeloa kom in i slutet av matchen.

Sommaren 2007 anslöt Fernando Torres till Anfield och var Benitez dyraste spanska värvning. Torres kom att kosta klubben runt 220 miljoner kronor. De följande två säsongerna var de fyra spanjorer och ständigt med i laget som slutade fyra och två i Premier League. De nådde också 2008 Champions League-semifinalen där Chelsea slog ut dem. Fotboll minns ofta bara vinnare och Liverpool har misslyckats med att lyfta en titel. Något som småningom kan leda till att laget glöms bort i toppsammanhangen.

Under 2009 började mardrömmen för Rafa Benitez och hans imperium började kollapsa. Liverpool började ligaspelet utan den viktiga Xabi Alonso och Alvaro Arbeloa som båda flyttade till Madrid för ungefär 370 miljoner kronor. Spanjorerna som återvände har ännu inte vunnit något för sin nya klubb, men ett kanske än mer efterlängtat VM-guld har vunnits. Förra året slogs Liverpool redan ut i Champions Leagues gruppspel, misslyckades att gå vidare till andra stadiet i FA-cupen och hamnade på sjunde plats i ligan.

Rafa Benitez slut den 3 juni 2010 symboliserade tydligt slutet av hans bygge och kollaps. Hans avgång föregicks med Albert Riera, Javier Mascherano och Mikel San Jose, en av flera ungdomar som inte fick lysa under managern, att flytta till andra klubbar. Det var oundvikligt att Fernando Torres skulle vara kvar utan Benitez i klubben, men det var ändå en chock för många fans att han bestämde sig för att flytta söderut för att spela i Chelsea. Målskytten blomstrade under Benitez där han förvandlas till en världsklasstjärna, en publikfavorit och blev den snabbaste spelaren att göra mål 50 ligamål för klubben.


Det finns dock fortfarande en spansk riddare stående, men hur länge kommer han kvar?
Pepe Reina var en av Rafas främsta värvningar och kom till klubben med beskrivningen som ”den bästa målvakten i Spanien”. Reina är ännu en spelare från prestigefyllda Barcelona-akademin där han 1999 vann under-16 EM i fotboll tillsammans med Evertons Mikel Arteta. Vid 18-års ålder var Reina med i truppen för den katalanska jätten, främst på grund av skador på andra målvakter. I två säsonger spelade han 33 matcher för klubben, bland annat två UEFA Cup semifinaler mot just Liverpool som sedan kom att slå Alaves i finalen. År 2002 flyttade han till Villarreal på lån vilket blev en permanent flytt efter imponerande matchinsatser. Under 2005 flyttade han till England för fyndpriset 65 miljoner kronor.

Liverpools nummer är given i målet. Han är en kvalitetsmålvakt som besitter erfarenhet, säkerhet och stabilitet. Spanjoren har ännu inte fyllt 30, vilket bådar gott då målvakter i allmänhet ’r som bäst efter deras 30-årsdag. Han är en ledare på planen, en vice kapten och tippas av Carragher bli den framtida kaptenen. Han kanske inte har lyft många troféer för klubben, men Reina är den spelaren i klubbens historia att under kortast tid uppnå 100 ligamatcher med behållen nolla.

Den spanska kolonin i Liverpool är på väg att förlora all sin makt i klubben med få spelare kvar. Den unga Suso, mittfältare som nyligen flyttades upp till första laget, Daniel Ayala, lovande mittback är utlånad till Derby County, anfallaren Dani Pacheco och Pepe Reina är de återstående ambassadörerna för Spaniens och Benitezs Liverpool.
Liverpool är en annan sida utan deras inflytelserika spanska riddare och om Pepe Reina går, kommer Benitez imperium helt sönder och försvinna. Den stora frågan som cirkulerar i Liverpool är frågan om Reina kommer försvinna i sommar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: