Första, andra, tredje, såld!

Efter en motig match mot Inter i söndags som slutade med en utvisad Burdisso och en 5-3 förlust vill säkerligen AS Roma snarare blicka framåt än att fastna vid en prestigeförlust på Stadio Giuseppe Meazza.

Att mycket kommer hända med den gulröda klubben från Rom den kommande månaden, är något som redan nu kan fastslås, men exakt vad är det ännu ingen som riktigt vet. Många börjar ana vad som stundar, men 2008 års försäljningsförsök gör att ingenting kring klubbens försäljning tas för givet.

Det är ingen hemlighet att familjen Sensi saknar den ekonomiska kraften att ta hand om klubben mycket längre. Rosella Sensi, vars familj har ägt klubben sedan 1993, har drabbats av finansiella bakslag genom familjens oljebolag, Italpetroli. Företaget tappade ekonomisk mark vilket tillslut fick följd att Unicredit, Europas tredje största bank, gick in Italpetroli och nu äger företagets skulder. UniCredit äger nu 49 procent av Italpetroli, vilket i sin tur äger 67 procent av AS Roma, med resterande procent noterade på Milano-börsen.

Unicredit tog kontroll över AS Roma i juli 2010, i ett försök att få tillbaka åtminstone en del av de mycket försenade återbetalningar på 400 miljoner euro av de skulder som Italpetroli har gentemot banken. Unicredit och Rosella Sensi kom överens om att det enda som gick att göra för att rädda både klubben och företaget var en försäljning av AS Roma. Unicredit gick därmed ut med att banken under säsongen 2010-2011 skulle hitta en ny ägare utan att Sensi, som 2008 var en motstridig säljare, skulle kunna sätta nya käppar i hjulet.

Unicredit utsåg finansrådgivaren Rothschild för att identifiera potentiella köpare och för att sedan sätta igång en auktion som inte bara kan behålla det nuvarande värdet i klubben men också hålla klubbens framtida intressen i sitt långsiktiga arbete.

Snabbt dök rykten upp kring ett amerikanskt konsortium, NESV, med affärsmannen och italienättlingen Thomas DiBenedetto som frontfigur. DiDenedetto sägs vara Romanista och har lyckats se några matcher under de senaste veckorna. Senast i söndags var han på plats i Milan, enligt Correire dello Sport, den Rombaserade sporttidningen.

Men konsortiet säger sig dock inte vara intresserade av ännu en sportaffär. NESV äger nämligen redan baseballaget Boston Red Sox och Liverpool FC.
– NESV är inte involverade eller medvetna om några diskussioner kring en sådan affär. NESV är heller inte intresserade av en sådan investering, sa NESV: s ordförande Thomas Werner om ryktena kring Roma-köpet.

Någon vecka efter ryktena börjat spridas om NESV bekräftade Unicredit att fem intressanta köpare nu hade identifieras i jakten på en ny ägare. De inledande ryktena var sanna. Thomas DiBenedetto är tillsammans med andra affärsmän huvudkandidaten till ett köp av AS Roma.

Sporttidningen Correire dello Sport publicerade i lördags en längre rapport om vad DiBenedetto har för planer för Giallorossi. Han vill göra Roma till en lönsam klubb som ständigt ska kunna utmana om scudetton.

För det första ska DiBenedetto & Co se till att göra Roma till en mer känd klubb genom att försöka utveckla souvenirförsäljningen över hela världen. Genom det ska klubben kunna hävda sig gentemot de tre stora norditalienska lagen Milan, Inter och Juventus. För en klubb som representerar en av de mest historiska städerna i världen finns en enorm potential att tjäna pengar på god marknadsföring, slår rapporten fast.

För det andra vill DiBenedetto öka klubbens intäkter och samtidigt successivt trappa ner klubbens skulder på årlig basis. Den nya ägarna ser också ut att kunna pumpa in så mycket som 130 miljoner euro i försöket att återinföra klubbens storhets tid.

För det tredje ska ungdomsspelarnas utveckling att omstruktureras för att klubben ska producera fler Rom-söner som Francesco Totti och Daniele De Rossi. Målet är att återskapa något som liknar vad Barcelona har för närvarande med en mycket stark ungdomsverksamhet. Det handlar om att den romerska bilden av klubben ska få förbli identitet för både klubben och fansen.

Även om Claudio Ranieri är född och uppvuxen i Rom, och även en kort period har spelat för klubben, har DiBenedetto ett annat förslag på tränare. Den gamla Romaspelaren Carlo Ancelotti skulle enligt uppgifter vara den perfekta mannen att föra klubben ur det tuffa läge klubben för närvarande befinner sig i.

Dagstidningen som enbart ägnar sig åt AS Roma, Il Romanista, spekulerar om vilka de övriga affärsmännen kan vara som har de finansiella musklerna för att hjälpa till med en investering av detta slag. Det ska handla om två namn som redan 2008 försökte charma den svårflörtade Rosella Sensi för att få köpa upp klubben.

George Soros och Joseph Fisher med en förmögenhet på 14 biljoner dollar och 1, 1 biljoner dollar, sägs vara männen bakom frontfiguren DiBenedetto. Soros sägs 2008 ha varit så nära som en signatur från ett uppköp av klubben, men andra intressenter ska ha skjutit upp affären, vilket fick Soros att dra sig ur. George Soros är född i Ungern men flydde under andra världskriget till USA och är 35: e rikaste personen i världen. Fishers förmögenhet är inte i närheten men är ändå av den karaktär som DiBenedetto behöver ha bakom sig vid ett framtida köp. Familjen Fischer är grundare av klädföretagen Gap och Banana Republic.

UniCredit uppges nu enbart förhandla med DiBenedetto. Italpetroli och UniCredit har nu bett DiBenedetto om mer information, fler finansiella garantier och tillägg på deras anbud. Redan imorgon kväll förväntar sig UniCredit ha fått informationen. Dokumenten ska enligt rykten omfatta garantier från banken Piper Jaffray, gruppens tillgångar samt organisationsstruktur. Enligt vissa källor har dokumentationen redan lämnats över, vilket skulle kunna visa på amerikanernas välvilja med uppköpet.

De exklusiva förhandlingarna lär hur som helst inte vara allt för långt borta, vilket gör att en ny ägare kan komma presenteras inom kort. Innan dessa förhandlingar tar fart gör affärsmännen allt för att charma inte bara ägaren Sensi utan också fansen i Curva sud.
Julian Movsesian, partner i det amerikanska konsortiet, säger att affären ännu inte är klar, men att de är långt framme i förhandlingarna.
– Vårt mål är att vinna Serie A. Vi kommer att hantera allting i Italien, inte i USA. Vi kommer lägga fokus på marknadsföring och förhoppningsvis kan vi fortfarande vinna det här mästerskapet.


Något som säkerligen fansen lättas över nu när en fortsättning med omtyckta Sensi är omöjlig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: