Det byggs i Linköping

Linköpings kommun har som målsättning att 2015 bli årets idrottsstad. Planer på att till exempel bygga ridhus har kommit långt och idag presenterades också planerna på stadens nya fotbollsarena.

Kommunstyrelsen i Linköping beslutade nämligen idag att ge klartecken för fotbollsarenan. Det blir en arena med en publikkapacitet på 8 000. I det vinnande anbudet går det även att i en andra etapp bygga ut arenan så den rymmer 12 000 åskådare, något som fick höga poäng av kommunens upphandlingsgrupp. Gruppen poängsatte alla de olika anbuden tillsammans med arkitekter från miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen och funktionärer från Svenska Fotbollsförbundet.

Linköpingsbaserade fastighetskoncernen Botrygg Fastigheter HB och Botryggruppen AB är koncernen som vann upphandlingen. De kommer efter sommaren att börja bygga arenan i den nya stadsdelen Kallerstad i Linköpings norra utkant. Arenan beräknas stå klar ett år senare, i slutet av 2012, vilket underlättar för Linköping att bli en av spelorterna för damernas EM-slutspel som avgörs i Sverige 2013. På sin hemsida skriver Botrygg att projektet kommer att drivas i nära samarbete med damlaget LFC.


Botrygg kommer att äga arenan och hyr under 25 år ut den till Linköpings kommun som kommer att äga rättigheterna till arenanamnet. Hyreskostanden kommer maximalt att ligga på 11, 4 miljoner kronor om året, i 2010 års prisläge.

Arenan kommer omslutas av läktare på alla fyra sidor om fotbollsplanen. Av de 8 000 platserna är 5 000 på sittplatsläktare under tak. Huvudläktaren kommer placeras på arenans östra sida. Södra sidan, en av kortsidorna, kommer att synliggöra både arenan och den nya stadsdelens centrum. I anbudet integreras arenan med mer än 5 000 kvadratmeter kommersiella lokaler, vilket ger den nya stadsdelen viktig service. Linköping växer snabbt och den nya stadsdelen planeras fullt utbyggd innehålla cirka 5 000 bostäder och 15 000-20 000 arbetsplatser.

– Vi kommer att bygga en modern och attraktiv stadsdel, som blir en del av Linköpings stadskärna och arenabygget är början på den utvecklingen, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M).

Att en fotbollsarena byggs som ett startskott för en helt ny stadsdel är för Lindvall inga konstigheter. Han ser snarare idrotten som en stor del av Linköping vilket gör kommunen mer attraktiv.

– Idrotten är en viktig och prioriterad del av Linköpings utveckling. Fotbollsarenan bidrar till att göra Linköping till en ännu attraktivare stad. Idrottsligt betyder arenan mycket för vårt framgångsrika damlag LFC och förhoppningsvis kan den bli en injektion även för herrfotbollen, säger han Paul Lindvall.

Den bästa herrfotbollen i Linköping spelas i grannkommunen Åtvidaberg, brukar det heta. För när det kommer till herrfotbollen i Linköping är det dystert. Kenty är det bästa laget i staden med en nyvunnen plats i division två. Dock är det få som tror att laget kommer kunna etablera sig där. Bäst var IF Saab och BK Derby som med varsitt år under 1970-talet var uppe och vände i allsvenskan. Damlaget, LFC, har efter SM-gulder 2009 tappat både spelet och spelarna. Laget tillhör fortfarande toppen i damallsvenskan men var hela 19 poäng efter vinnande Malmö i förra årets serie.

Sanningsvittnet kommer att fortsätta göra små kollar på Linköpings fotbollen. Nästa gång i podcasten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: