Cosmos kommer, Cosmos går?

The New York Cosmos var en klubb som hade en dominerande ställning i den nordamerikanska fotbollen, NASL, med stjärnor som Pelé, Carlos Alberto, Franz Beckenbauer, och Giorgio Chinaglia, men gick omkull i mitten av 1980-talet. Nu är upplivningsförsöket officiellt och klubben har kommit en bra bit med nya stornamn. Klubben kommer dock inte att göra en comeback i MLS ännu, utan är snarare en fotbollsklubb med den engelske affärsmannen Paul Kemsley, och Pelé som hedersordförande, som har tagit över klubbens namn.

Den 1 augusti 2010 tillkännagavs  nylanseringen i pausen av finalen i Copa NYC på Flushing Meadows-Corona Park.

– I vår plan finns det flera steg, även om det är vår ambition att spela på högsta nivå i detta land, säger Joe Fraga, verkställande direktör för det nya New York Cosmos.

Han menar allvar med satsningen och poängterar hur viktigt det är att barn ska veta vilka Cosmos var och är.
– Vi är seriösa med detta. Vi vill göra det relevant igen, vi vill att barnen ska veta vad Cosmos var och är, att föra fotbollsdrömmarna tillbaka till New York. Pelé är vårt ansikte utåt. Bättre än så kan det aldrig bli, inte bara för Cosmos, utan för fotboll i stort. Vårt mål är att respektera historien och arvet, och göra den relevant nu, utvecklar Joe Fraga vidare.

New York Cosmos var det bästa laget i USA, men de var också en anledning till att ligan som helhet inte var hållbar. Detta kan betyda att Cosmos har blivit ett franchiseföretag, lika lätt att falla för som det är förakta det. Så hur glamoröst arvet från New York Cosmos än är finns det all anledning till varför en amerikansk fotbollssupporter vill vara försiktig med arvet och idealet Cosmos.

Naturligtvis ger detta en paradox för sanna fotbollsfans. New York Cosmos betalar det som måste betalas för att den bästa fotbollen ska spelas i laget. Ett tänkesätt som i sig kan förstöra spelets stadigt växande popularitet i USA. Fotboll i USA är fortfarande i högsta grad i en prekär situation, så hur kan New York Cosmos se till att de gynnar Major League Soccer utan att förstöra utvecklingen?


Den gamla ligan, NASL, var känd för att locka världens bästa spelare samtidigt som ligan hade en strukturell instabilitet. En motsats till nuvarande MLS, som ligautvecklaren Don Garber finanspolitiskt ansvarar för. Allt för att driva fotbollen framåt i staterna.

Uppstickaren, som både oroar och roar Don Garber och övriga fotbolls-USA, med Pelé gjorde alla rätt drag i sin första formella intervju om nya Cosmos.

– Det här är fantastiskt, sa den brasilianska legenden och fortsatte, vi arbetar mycket hårt för att få tillbaka det vackra spelet till New York. Nu har vi äntligen människor som stödjer oss. Det har gått nästan två generationer sedan sist. Jag kom hit 1977 och får vara med nu med. Fotbollen växer och det viktigaste för oss är de unga spelarna. Ser vi tillbaka i tiden vet vi vilka misstag som gjordes i ligan, men det händer överallt i världen. Fotboll är verkligheten och en dag hoppas jag få se New York Cosmos spela final.

Cosmos kommer att fokusera på ungdomar. De kommer hålla sig borta från Ronaldinhos och Messi för tillfället eftersom de bildat ett partnerskap med 60-åriga Queens-baserade ungdomsgården BW Gottschee. Cosmos Akademin kommer att inkludera lag från allt mellan U12-lag till U-18-lag och kommer att ingå i USA Soccer Development Academy. Akademien kommer att förvaltas av den tidigare MetroStarsspelaren Giovanni Savarese.

Så ett förstklassigt juniorlag med styrka att konkurrera med sina rivaler skapas. Ett möjligt exempel skulle kunna vara New York Red Bulls. The Red Bulls har nu den mest stjärnspäckade truppen i MLS. Spelare som till exempel Thierry Henry, Juan Pablo Angel och Rafa Marquez.

Utöver de aktuella stora namn, har Red Bulls också producerat de bästa amerikanska talangerna. Villarreals Giuseppe Rossi och Hull Citys Jozy Altidore. Cosmos utarbetade plan tycks redan ha genomförts och återupplivats. Allt under ett annat namn, New York Red Bulls.

Till viss del är det ett faktum, men inte till punkt och prickar. Cosmosrörelsen har utvecklats, och med denna utveckling har det vuxit en idealistisk struktur. Ingenting är mer idealistiskt hedervärt än den strategi att vara en klubb med grundläggande värderingar, socialt ansvar och gemenskap.

Så här står det på Cosmos officiella hemsida:

”Som en del av vad som komma skall, kommer ett omfattande socialt ansvar med New York Cosmos. Klubben kommer att ha ett nära samarbete med staden för att göra det möjligt New Yorks skolbarn ska få spela fotboll oftare och lättare. Allt detta genom att tillhandahålla utrustning och anläggningar.”

Pelé betonade att kommer att falla väl ut.

– Att ge tillbaka till New York kommer att inspirera fotbollsspelare i hela landet, och uppmuntra människor i världen som älskar detta vackra spel lika mycket som jag gör.

Dock finns det redan miljoner människor i USA som inte behöver titta på Pelé för att njuta av det vackra spelet. Don Garber sätter det positiva med de extravaganza idéerna New York Cosmos har i ett perspektiv.

– Vi är väldigt fokuserade på att försöka få ett till lag i New York, en rival till Red Bulls. Vi har en hel del arbete att göra för att uppnå detta. Vi får se hur det går, men det är vårt mål och vårt fokus för det tjugonde laget i MLS. Det skulle vara väldigt häftigt.

Det skulle vara häftigt. Men i ett bekvämt land som USA som gör att så många människor har tillgång till den nya Red Bull Arena med kollektivtrafiken, något som Thierry Henry själv har använt, kan bli ett nerköp för både New York och MLS. En rivalitet i innerstaden är eftertraktad i alla sporter, och fotboll är verkligen inget undantag med blomstrande rivalitet i hela Europa. Men med en outnyttjad marknad såsom Miami och Atlanta är så lämnas hela sydöstra delen av landet isolerat från toppfotbollen. Det verkar näst intill fanatiskt att från MLS sidan enbart fokusera på The Big Apple, eller stadsdelen Queens i synnerhet, där Cosmos helst av allt skulle vilja bygga en arena.

Hur det än blir fortsätter New York Cosmos med sitt lobbyarbete för att bli det tjugonde laget i MLS. Senast genom att utse Erik Cantona till sportchef.

– Jag är mycket hedrad över att vara en del av den legendariska klubben New York Cosmos. Det är ett stort och underbart projekt. Cosmos är mycket starka, vackra, med ett stort förflutet. Det är lite av en blandning mellan fotboll och konst. Jag kommer att göra allt jag kan för att hjälpa oss att först hitta vår väg för att återfå första platsen i USA, och sedan för oss att bli en av de bästa klubbarna i världen under de kommande åren, säger Cantona.

Cosmos lyfter Erik Cantona till skyarna för att bevisa sin styrka. Så här låter det i pressmeddelandet efter hans utnämning:

”Trots många försök av fotbollsklubbar att få tillbaka Manchester Uniteds storspelare in i rampljuset har ingen lyckats. Inte för ens nu. Cantonas nya roll i The New York Cosmos kommer att innebära att han blir sportchef. Cantona kommer hålla i det innovativa ledarskapet och vara banbrytande kreativ som han är känd för. Allt för att genomföra klubbens vision och filosofi.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: