Ha ho he!

Det är vad Berlin har väntat på. Det är dags för derby som spelas mellan de två största klubbarna i tyska huvudstaden, i Zweite bundesliga.

Egentligen har Hertha och Union aldrig riktigt varit rivaler. Under årtionden har båda lagen fokuserat på andra för rivaliteten. Mestadels kan detta förklaras av Berlins uppdelade historia, med Union i Östberlin och Hertha i Västberlin, vilket gjorde att klubbarna var helt åtskilda. Efter murens fall ställdes Union inför finansiella svårigheter som ledde till att klubben två gånger nekades befordran på grund av dålig ekonomi. Tillslut hittade klubben sponsring och stärkte sig lite. Två tidigare gånger under detta decennium har Union varit i Zweite bundesliga. De båda gångerna slutade i två kvalplaceringar men också nedflyttning. Nu är Union tillbaka i Zweite bundesliga efter att ha vunnit tredje divisionen för två år sedan. Förra säsongen slutade de på en 12 plats. De har också fått en ombyggd arena, där Hertha vann premiärmatchen med en 5-3-seger sommaren 2009.

Det finns dock vissa som försöker göra derbykänslan än mer infekterad än vad den egentligen är. Union från Östberlin och Hertha från Västberlin för med sig åsikter kring vilket lag som är kult och vilket som är ett bygge. Union har framgångsrikt under de senaste två decennierna hävdat sig som en folkets klubb, medan Hertha har försökt, med mindre framgång, att poängtera vilka som varit i topp. Trots den identitetsstriden är Hertha dock det största laget i Berlin.

Då relationen tidigare inte varit en stor sak, kommer klubbarnas supportrar sannolikt vårda de äldre rivalerna som den sanna motståndaren och fienden. Skillnaderna i klubbidentiteten är förmodligen det som sannolikt kommer att bygga på rivaliten i framtiden, även om Hertha Berlin går mot en snabb uppflyttning efter den dåliga säsongen i Bundesliga förra året.

Det första derbyt spelades i september på Unions hemmaplan Stadion An der Alten Föresterei. Matchen slutade 1-1, vilket var en missräkning för Markus Babbels Hertha Berlin. Nu spelas andra mötet på Olympiastadion. Det är som så ofta i Tyskland slutsålt sedan månader tillbaka vilket innebär att 74 244 personer ser Zweite bundesliga-matchen på plats.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: