Provokatören Red Nev

Gary Neville splittrade landet. Många beundrade honom, andra avskydde honom. Men faktum kvarstår, vad än uppfattningen är om 35-åringen, 602 matcher blev det för giganterna Manchester United. Klubben i hans hjärta. Neville avslutar sin karriär med en Champions League-triumf, åtta Premier League-titlar, tre FA-cup-segrar, två ligacup-titlar, en EM-titel och ett VM-guld för klubblaget.

Neville är på väg ut ur Manchester United efter nästan 20 år i Sir Alex Fergusons första-elva och han lämnar dem där han alltid vill att de ska vara, i toppen av tabellen ute efter ännu en titel.

Gary Neville var en del av Fergusons stora Class Of ’92. Manchester Uniteds FA Youth Cup-vinnande lag som också tagit fram David Beckham, Ryan Giggs, Paul Scholes och Nicky Butt. Neville kommer nu hoppas att de två resternade överlevarna från klassen, Giggs och Scholes, kan spela till sig en 19: e titel.

Den frispråkiga ”Red Nev” som en gång hotade att leda en spelar-strejk när lagkamraten Rio Ferdinand stängdes av uteblivet dopningstest har polariserat åsikter under hela sin karriär och kommer säkerligen att fortsätta att göra det. Möjligtvis relativt snart som kommentator. Tidpunkten för tillkännagivandet följdes av omedelbara spekulationer om att han skulle ta över sexisten Andy Grays plats på tv-kanalen Sky. Även om det är underförstått att tv-kanalen inte planerar att presentera en ersättning för skotten omedelbart, är Neville ändå ett alternativ innan säsongen är över.

På Old Trafford dyrkades han som förkroppsligandet av Fergusons filosofi, Manchester United mot världen och ge motståndaren inte ett uns av barmhärtighet. Utanför drömmarnas teater, Old Trafford, var Neville föraktad på vissa håll. Särskilt på Anfield där han frossade i hans förmåga att komma under skinnet på Liverpoolfansen.
Neville erkände att hans attityd var formad av den framgång Liverpool hade haft på Manchester Uniteds bekostnad före Ferguson. En strategi som gjorde honom till en hatad motståndare.

Men Gary Neville var aldrig ute efter att vinna popularitet i andra delar av landet. Han hade en beslutsamhet att alltid säga vad han tyckte. I bland utmärkte han sig provocerande när han provokativt firande ett mål framför Liverpools supportrar. Det var en handling som kostar honom en 5.000 pund i böter från fotbollsförbundet. Något som Neville knappast ångrade. Han kommenterade istället det hela med att säga:
– Jag tycker att det är ett dåligt beslut inte bara för mig utan för alla fotbollsspelare. Inte alla fotbollsspelare är robotar som saknar passion.

En annan prestigeförlust var hans roll i den misslyckade spelarstrejken till stöd för Ferdinand innan Englands EM 2004-kvalet i Turkiet. Ett försök som inte ledde till någonting. Dåvarande VD:n för FA, Davies har återberättat händelsen med en beskrivning av hur Gary Neville var som person.
– På något sätt har denna nyhet inte förvånat mig eftersom Gary var en ledare som brydde sig passionerat om dem som satt bredvid honom i omklädningsrummet.

Vissa på FA var förstummade av revoltens omfattning som piskats upp av Red Nev. Den nya kommunikationschefen på FA, Paul Barber, gick in för att prata med Gary. Barber slogs tillbaka av de starka känslorna. Ett nej till Rio Ferdinand skulle resultera i ett tomt flygplan til Istanbul, meddelade Gary Neville. Övriga spelare tyckte dock att idén om en strejk var långsökt och flygplanet lyfte från England med deras landslag i flygstolarna.

Rollen som provokatör avtog aldrig. Förra säsongen på Old Trafford firade Neville vilt framför Manchester Citys anhängare efter att Michael Owens i sista minuten givit United en 4-3 seger.


Händelser som dessa borde inte dock inte förminska Gary Neville, en av de mest provocerande, varaktigt och framgångsrikt personligheter Premier League har sett. Neville hade alltid svar på tal, alltid redo att kasta frågor tillbaka i ansiktet på hans utfrågare. Han brydde sig inte om att komma överens med alla, utan stod alltid på sig. Gary tummade aldrig på de normer som tillämpas i Manchester United.

Alltid en häftigt frispråkig herre med en beundrasvärt stor förmåga att aldrig bli mätt på framgång. Det skulle vara en orättvisa mot en spelare som Gary Neville, en av de bästa engelska högerback i modern tid, om han blir ihågkommen och förlöjligade för en avig och konfrontations-personlighet i motsats till hans förmåga som spelare och det han uppnådde.

Neville hann med 85 landskamper för England i en landslagskarriär som sträckte sig över 12 år. Det blev under den tiden spel i två VM tre EM.
En superb försvarare med naturlig positionskänsla och en naturlig ledare på planen. Tillsammans med Beckham var de länge ett vinnande koncept både i klubb- och landslag. Han visade även sin styrka i karaktären i de sista dagarna av hans karriär. Ett och ett halvt år efter att Gary tagit över kaptensbindeln från Roy Keane i november 2005, bröt han foten. Han kom tillbaka från skadeproblemen som innebar att han inte gjorde en ligamatch under vinnaråret 2007-2008.
Neville kanske inte kom tillbaka som den spelare han var innan dessa problem, men han var fortfarande välsignad med ett förtroende från sin mentor Ferguson. Han tappade sin plats till Wes Brown, John O’Shea och nuvarande innehavaren Rafael, något som kan ha hjälpt till i beslutet att lägga skorna på hyllan. Hans sista framträdande var i segern i West Bromwich Albion på nyårsdagen.

Nu när han försvinner från fotbollsplanen kan vi vara säkra på att vi i alla fall inte har hört det sista av Gary Neville, något som även hans kritiker kommer att hålla med om.

Annonser

2 responses to “Provokatören Red Nev

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: