Missräkningar i historien

Håkan Hellström har sagt att det är lättare att identifiera sig med olycka än med lycka. Kanske är det av samma anledning det verkligen syns på den skyldige när självmålet blir ett faktum. Att döma av de oundvikliga ångestuttrycken på de skyldiga är att sätta bollen i fel nät ett av de grymmaste öden som kan drabba en professionell fotbollsspelare. Ofta spektakulära är det en del av fotbollen som har sett till att färga historien från början.

Det första självmål som gjorts i en officiell match drabbade Aston Villas försvarare Gersom Cox, som gav Wolverhampton Wanderers ledningen den 8 september 1888. Sedan den dagen har tusentals olyckliga själar följt hans fotspår.
Gersom Coxs ansträngning måste varit tongivande för Aston Villa eftersom Birmingham-laget har plågats av egna mål sedan dess. Chris Nicoll var en av de mer spektakulära självmålstjuven för Aston Villa med en mycket blandad dag mot Leicester City den 20 mars 1976. Otroligt nog lyckades han göra mål två gånger – i båda ändar. Han avslutade matchen med den olyckliga äran att vara den enda målskytten i 2-2-matchen.

Richard Dunne har aldrig gjorde två i en match men irländaren satte personligt rekord den 23 oktober 2010 då hans insats ledde till en 1-0 förlust borta mot Sunderland. Målet i sig var inget speciellt, utan det var antalet han gjort som blev rekord. Antalet förde honom nämligen vidare till sammanlagt åtta självmål i karriären, vilket är mer än någon annan spelare har lyckats i engelsk fotboll. ”Glöm det”, var inrådan av sin manager Gerard Houllier, ”Sådant händer i fotboll.” Är det någon som bör veta just det är det nog Dunne.

Peter Enckelman har även han etsat sig fast i många minnen efter sin brist på ingripande i derbymatchen mot Birmingham City 2002. Inte nog med att det blev självmål, det hela kom till från ett inkast från svenske Olof Mellberg. Villa-målvakten misslyckades på något sätt att ta emot bollen från Mellberg och kunde bara se på när den rullade in i den egna kassen.

När det gäller tunisiska internationella Karim Haggui, slog han till med två av tre självmål som gjordes av Hannover när de hjälpte Borussia Mönchengladbach att 2009 vinna matchen med 5-3, vilke betyder att självmålen betydde en storfölust istället för en bortaseger.

Även Georgiens lagkapten Kakha Kaladze har gjort två stycken självmål och det passande nog mot det land där han varit i tio år. I en VM-2010-kvalmatch mot Italien, hjälpte han sitt nya hemland till en 2-0 vinst. Men ingen kan dock matcha det hattrick som Stan Van Den Buijs gjorde mot sitt Germinal Ekeren i en 3-2 förlust mot Anderlecht under säsongen 1995-1996.

Sedan finns det självmål som slutat i mord och annan tragedi, men det återkommer Sanningsvittnet med i ett eget inlägg.

Annonser

2 responses to “Missräkningar i historien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: